Μενού Ροή
Κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες που βοηθούν τη Ρωσία σχεδιάζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι πωλούν εξοπλισμό και όπλα που δυνητικά τροφοδοτούν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας, ανέφεραν οι Financial Times την Κυριακή (7 Μαΐου).

Επτά κινεζικές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων που θα συζητηθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, ανέφερε το δημοσίευμα, επικαλούμενο αντίγραφο του καταλόγου κυρώσεων που είδαν οι FT.

Σύμφωνα με τους FT, ο κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει δύο κινεζικές εταιρείες της ηπειρωτικής Κίνας, την 3HC Semiconductors και την King-Pai Technology, μαζί με πέντε από το Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένων των Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry και Alpha Trading Investments.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ορισμένες εταιρείες όπως η King-Pai Technology έχουν ήδη τεθεί υπό κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δήλωσαν ότι ήταν προμηθευτής με έδρα την Κίνα για πολλές οντότητες του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος της Ρωσίας.

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία πριν από 14 μήνες, η ΕΕ έχει υιοθετήσει 10 πακέτα κυρώσεων κατά ρωσικών προσώπων και εταιρειών, προκαλώντας οικονομικές δυσχέρειες και δυσχεραίνοντας τη χρηματοδότηση του πολέμου.

Το Πεκίνο δηλώνει ότι είναι ουδέτερο στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ο ηγέτης του Σι Τζινπίνγκ δεν καταδίκασε ποτέ τη ρωσική εισβολή, ενώ έχει δεχθεί αυξημένες πιέσεις από τα δυτικά έθνη να παρέμβει και να μεσολαβήσει.

Ο Σι μίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 26 Απριλίου για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκπληρώνοντας έναν μακροχρόνιο στόχο του Κιέβου, το οποίο επιδίωκε δημοσίως τέτοιες συνομιλίες εδώ και μήνες.

Ωστόσο, ορισμένοι ηγέτες χωρών της ΕΕ αμφιβάλλουν για την ειλικρίνεια της Κίνας να βοηθήσει να επέλθει ειρήνη στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα πιστεύει ότι ο στόχος της Κίνας είναι η συνέχιση του πολέμου.

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ των κινεζικών εξαρτημάτων που φθάνουν στη Ρωσία και της επίσημης κινεζικής στρατιωτικής βοήθειας προς τη Μόσχα. Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει το Πεκίνο για «συνέπειες» σε περίπτωση που η Κίνα παράσχει υλική υποστήριξη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια» τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγο πριν οι ρωσικές δυνάμεις εισβάλουν στην Ουκρανία, και οι οικονομικοί δεσμοί τους έχουν ανθήσει, καθώς οι δεσμοί της Μόσχας με τη Δύση έχουν συρρικνωθεί.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας