Μενού Ροή
Μεγάλη δημογραφική συρρίκνωση στις προς απολιγνιτοποίηση περιοχές

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την πληθυσμιακή εικόνα των περιοχών της απολιγνιτοποίησης φέρνει στο προσκήνιο η δημοσιοποίηση από την ΕΛΣΤΑΤ των πρώτων προσωρινών δεδομένων της Απογραφής 2021.

Με βάση την εικόνα που έδωσε χθες ο  της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Αθανάσιος Θανόπουλος δραματική είναι η μείωση πλυθυσμού σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου υπήρξε η εσπευσμένη απόφαση για απολιγνισοποίηση, πριν την ενεργειακή κρίση. Καταγράφεται σε επίπεδο Περιφέρειας μείωση 10%, από 283.689 κατοίκους το 2011, στους 255.056 το 2021.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης η μείωση είναι 8,6% και φτάνει ο πληθυσμός στους 137.201 κατοίκους από 150.196. Στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας η μείωση είναι στο 12,2% με τον μόνιμο πληθυσμό να φτάνει τους 45.162 κατοίκους, από 51.414.

Στη Μεγαλόπολη στην Αρκαδία εξίσου σημαντική είναι η μείωση με τους μόνιμους κατοίκους από 10.687 το 2011 να φτάνουν πλέον τους 8.791

Κατά τα λοιπά, περιοχές με δυναμική οικονομία ή ποιοτικό μοντέλο ζωής κρατούν τον πληθυσμό τους, ενώ υπάρχουν και εθνικά ευαίσθητες περιοχές, κύρια στην Αν. Μακεδονία Θράκη, που βλέπουν δημογραφική συρρίκνωση. Βέβαια παραμένει ως φαινόμενο η υπερσυγκέντρωση πληθυσμού στην Αττική και την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, ο  πληθυσμός της Αττικής υπολογίζεται σε 3.792.469 και είναι μειωμένος κατά 35.965 κατοίκους σε σχέση με το 2011. Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία, με 1.792.069 κατοίκους, με τη μείωση να υπολογίζεται στους 90.039 κατοίκους σε σχέση με το 2011.

Αναλυτικά, από τις 13 Περιφέρειες της χώρας στις 12 σημειώθηκε πτώση στον πληθυσμό, ενώ σε μια, στο Νότιο Αιγαίο, υπήρξε αύξηση.  Ειδικότερα, στο Νότιο Αιγαίο από 309.000 κατοίκους πλέον καταγράφηκαν 324.000 κάτοικοι, με νησιά όπως η Μύκονος να μειώνουν τον πληθυσμό τους σε αντίθεση με άλλα όπως η Μήλος και η Νάξος που είδαν άνοδο.

Παράλληλα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, μια άκρως ευαίσθητη περιοχής, καταγράφεται μείωση 7,6% με τον πληθυσμό να ανέρχεται στους 562.069 κατοίκους από 608.182 το 2011.

Συνολικά, ο πληθυσμός της Ελλάδας καταγράφει μείωση 3,5% σε σχέση με την απογραφή του 2011, όταν είχαν καταγραφεί 10.816.286 άτομα στην Ελλάδα (σε μια δεκαετία ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 383.805 άτομα)

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω στοιχεία είναι προσωρινά. Τα αναλυτικά δεδομένα για τον νόμιμο πληθυσμό της χώρας θα γίνουν γνωστά έως τα τέλη του έτους.

Βάση για πλήρες Στατιστικό Μητρώο

Όπως, χαρακτηριστικά,  ανέφερε, χθες με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Απογραφής 2021,  ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Αθανάσιος Θανόπουλος “τα αποτελέσματα της απογραφής αποτελούν οδηγό για την άσκηση κατάλληλων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών και καλύπτουν μια σειρά από διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Η Απογραφή του 2021 αποτελεί ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη ψηφιακή απογραφή στην Ελλάδα με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, ενώ ο πρωτοποριακός τρόπος συλλογής των δεδομένων επέτρεψε, παρά τις δυσκολίες, κυρίως, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορονοϊού, τη μαζική συμμετοχή των κατοίκων της χώρας μας σε αυτή”.

Παράλληλα ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ σημείωσε ότι “η δυνατότητα, για πρώτη φορά στην ιστορία των απογραφών στη χώρα, διασύνδεσης με διοικητικές πηγές κατέστησε δυνατό τον άμεσο και αξιόπιστο εντοπισμό λαθών (εικονικών καταχωρίσεων, διπλοεγγραφών, διαφυγών κ.λπ.) και διασφάλισε την ποιότητα και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της απογραφής, ενώ το βάθος των στοιχείων που συλλέχθηκαν αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία του πρώτου δομημένου και πλήρους Στατιστικού Μητρώου Πληθυσμού που θα διασφαλίσει εφεξής, διαχρονικά, την καθολική αντιπροσώπευση όλων των κατοίκων της Ελλάδας στις επίσημες στατιστικές” τόνισε λέγοντας ότι:

“Πλήρης αντιπροσωπευτικότητα”

”Η Απογραφή του 2021 αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη σε δύο, κυρίως, επίπεδα: Σε επίπεδο τεχνικό, οι σημαντικές καινοτομίες της, ιδίως στο σκέλος της διασυνδεσιμότητας με άλλες βάσεις δεδομένων, συνέβαλαν καθοριστικά στην δημιουργία ενός δυναμικά εξελισσόμενου Στατιστικού Μητρώου Πληθυσμού, το οποίο εμπεριέχει πληροφορία η προστιθέμενη αξία της οποίας, για πρώτη φορά, υπερβαίνει τον περιορισμό του χρονικού στιγμιότυπου διενέργειας της απογραφής και δύναται να συνεξελίσσεται με την ανάπτυξη άλλων βάσεων δεδομένων. Σε επίπεδο θεσμικό, είναι η πρώτη απογραφή που διενεργήθηκε βάσει νόμου του ελληνικού κράτους (Ν. 4772/2021), ο οποίος ψηφίστηκε από την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής απολαμβάνοντας μάλιστα ευρεία διακομματική συναίνεση. Μέσω αυτής, και με απόλυτη διασφάλιση του στατιστικού απορρήτου, έγινε η καταμέτρηση του μόνιμου πληθυσμού της Ελλάδας, προσωρινά αποτελέσματα του οποίου παρουσιάζονται στο παρόν δελτίο τύπου, και ταυτόχρονα, η καταμέτρηση του νόμιμου πληθυσμού της χώρας (δηλαδή των δημοτών κάθε δήμου και δημοτικής ενότητας), σύμφωνα με την οποία προκύπτουν σημαντικά αποτελέσματα που συνιστούν τη βάση για την πλήρη αντιπροσωπευτικότητα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.”

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας