Μενού Ροή
Μισέλ: «Πιθανή, αλλά δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας για την ενέργεια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ»

Πιθανή αλλά και δύσκολη είναι η επίτευξη συμφωνίας για την ενέργεια σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ξεκινά σε λίγο στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επισήμανε ωστόσο ότι οι προτάσεις έχουν καλή ισορροπία.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από την πλευρά της, ανέφερε πως η ΕΕ χρειάζεται ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας, ώστε να έχει ανεξαρτησία.

«Εχουμε καταφέρει να γεμίσουμε τις αποθήκες μας και τώρα πατάμε σε στέρεο έδαφος. Θα συζητήσουμε πώς θα ελέγξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου και επιπλέον πώς θα στηρίξουμε την οικονομία της Ευρώπης, για να καταφέρουν όλες οι χώρες να επιτύχουν στη διαδικασία μετάβασης, στην οποία βρισκόμαστε», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Αρκετά πιο συγκρατημένος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε μόνο ότι «είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη» και πως το ζητούμενο είναι «η ομοφωνία στις προτάσεις για το αέριο και την ενέργεια».

Ακόμη, δήλωσε ότι τον Δεκέμβριο θα μεταβεί στην Ισπανία για να κλείσει βελτιωμένη συμφωνία για μια νέα ενεργειακή διαδρομή, που θα περιλαμβάνει τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αντικαθιστώντας οριστικά το σχέδιο για τον αγωγό MidCat.

Η Ολλανδία δεν είναι κατά της επιβολής πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Δεν είμαστε κατά» του πλαφόν. «Απλώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι λειτουργεί, ότι πράγματι θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους και ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίζει να ρέει», είπε στους δημοσιογράφους.

«Είναι υπέροχο που τα 15 κράτη – μέλη είναι σίγουρα γι’ αυτό, αλλά θέλω να βεβαιωθώ κι εγώ», συμπλήρωσε ο ίδιος, ενώ η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, δήλωσε: «Προβλέπεται μακρά η νύχτα, οι συζητήσεις για το ιβηρικό μοντέλο θα είναι έντονες».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας