Μενού Ροή
Μητσοτάκης: Στο Market Pass που ξεκινά τον Φεβρουάριο θα θα διατεθούν 600 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά από τα υπερκέρδη των δύο διυλιστηρίων

Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλο, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχωρεί με θέμα την οικονομία, την ανάπτυξη και τα εργασιακά, εγκαινιάζοντας την πρωτοβουλία των θεματικών συνεντεύξεων με στόχο την καλύτερη επικοινωνία του κυβερνητικού έργου εν όψει των εκλογών.

Αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, εκτίμησε πως θα υπάρξει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ενώ τόνισε πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι οι τιμές στο ράφι." Το καλάθι του νοικοκυριού είχε ως αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των τιμών σε σειρά προϊόντων."

"'Oλες οι χώρες κατέφυγαν στις δυνατότητες που τους έδινε ο προϋπολογισμός τους για να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι τιμές μπορεί να είναι υψηλές, αλλά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μια αποκλιμάκωση. Εχουμε συστηματικά υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα και αυτό είναι το βασικό μας μέλημα", σημείωσε.

"Βλέπουμε ήδη μια τάση αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης, η κυβέρνηση στήριξε το εισόδημα των πολιτών, απενεργοποιώντας "πληθωριστικές βόμβες", με βασικότερη εκείνη των τιμών του ρεύματος", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ξεκινά το Market Pass τον Φεβρουάριο, με το οποίο θα διατεθούν 600 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά από τα υπερκέρδη των δύο διυλιστηρίων.

Τιμές στο ράφι

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αισχροκέρδειας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι "στην αγορά πάντα θα υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που θα θέλουν να εκμεταλλευτούν την κρίση προκειμένου να βάλουν στην τσέπη τους περισσότερα χρήματα. Εκτιμώ ότι θα δούμε και περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, εάν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στις τιμές ενέργειας. Τα χειρότερα ως προς τις τιμές στο ράφι νομίζω ότι τα έχουμε δει".

Αύξηση κατώτατου μισθού

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξάλλου εύλογη ημερομηνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου, καθώς ο Απρίλιος αποτελεί τον πρώτο μήνα της τουριστικής περιόδου και του β' τριμήνου του έτους.

"Η αύξηση των μισθών έχει να κάνει με την αύξηση της παραγωγικότητας - Θα το ζητήσει και η ίδια η αγορά εργασίας", σημείωσε. "Έχουμε θεσμοθετήσει κίνητρα για μετατροπή συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης. Υπάρχουν ουκ ολίγοι κλάδοι που διατηρούν συλλογικές συμβάσεις κι εμείς ως κυβέρνηση ενθαρρύνουμε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις", συνέχισε.

Η επενδυτική βαθμίδα

Σε ερώτηση σχετική με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης οι οποίες χρειάστηκαν πρόγραμμα διάσωσης, που την ανέκτησαν ταχύτερα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: "Κύπρος και Πορτογαλία δεν είχαν κινδυνεύσει να βγουν από την ευρωζώνη. Δεν είχαν ποτέ μια κυβέρνηση που έπαιξε τη χώρα στα ζάρια, όπως η κυβέρνηση Τσίπρα - Βαρουφάκη το α’ εξάμηνο του 2015.

Είναι προφανές ότι οι οίκοι αξιολόγησης αναμένουν και το αποτέλεσμα των εκλογών. Σε περίπτωση που από τις εκλογές προκύψει μια κυβέρνηση - δεν πιστεύω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο - η οποία θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα διαφορετικό από εκείνο που εφαρμόζει η κυβέρνησή μας, δεν πρόκειται να δούμε επενδυτική βαθμίδα παρά μόνο με κυάλι".

Οι φόροι

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την έμμεση φορολογία και αν θα προχωρήσει σε μείωσή της. Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση μείωσε όλους τους φόρους για τους οποίους είχε δεσμευτεί ενώ περιόρισε και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ελεγα προεκλογικά ότι ο κος Τσίπρας είχε αφανίσει τη μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε ό,τι της πήρε και σε αυτό ήμασταν συνεπείς. Την επόμενη τετραετία, οποιαδήποτε μείωση έμμεσων φόρων θα συζητηθεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών και των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, βάσει του σχεδίου που θα έχουμε. Δεν θέλω τώρα να μιλήσω αναλυτικά γι’ αυτό.

Ολες οι μειώσεις φόρων που νομοθετήσαμε σεβάστηκαν την ανάγκη της χώρας για δημοσιονομική πειθαρχία.

Όπως είπε, η προσωρινή μείωση έμμεσων φόρων για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια «δεν με βρίσκει σύμφωνο». Χάνει το κράτος έσοδα αλλά αυτό δεν φτάνει στον καταναλωτή. Οποια μείωση κάνουμε σε έμμεσους φόρους θα είναι μόνιμη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας