Μενού Ροή
Ν. Παπαθανάσης για το ΕΣΠΑ : Το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης ύψους περίπου 1,63 δισ. ευρώ προχωράει απρόσκοπτα

Το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, ύψους περίπου 1,63 δισ. ευρώ, προχωρά μέχρι σήμερα απρόσκοπτα και ο σχεδιασμός του έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Αυτό σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης σε σημερινή ανοικτή εκδήλωση ενημέρωσης στην Κοζάνη για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ - ΔΑΜ στην Δυτική Μακεδονία.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωση ο αναπληρωτής υπουργός με αφορμή όσα επισήμανε στην εκδήλωση:

«Το ελληνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, ύψους περίπου 1,63 δισ. ευρώ, προχωρά μέχρι σήμερα απρόσκοπτα και ο σχεδιασμός του έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Ήταν το πρώτο που έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Ιούνιο του 2022. Μόλις 4 μήνες μετά την έγκριση του ενεργοποιήθηκαν οι πόροι του και προβλέφθηκαν 11 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 161,5 εκατ. ευρώ. Σήμερα, έξι μήνες μετά έχουν ήδη εκδοθεί οι πρώτες 8 προσκλήσεις ενώ προσεχώς αναμένεται να εκδοθούν άλλες 3. Μεταξύ άλλων προβλέπει την Δημιουργία Θερμοκοιτίδων και Εκκολαπτηρίων, τη σύσταση ειδικού μηχανισμού στήριξης της Επιχειρηματικότητας, την τεχνική βοήθεια σε όσους φορείς την χρειάζονται, την δημιουργία προγραμμάτων προώθησης στην απασχόληση ανέργων της περιοχής κά.

Οι επόμενες σημαντικές δράσεις που θα ενεργοποιηθούν μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2023 αφορούν στον Κόμβο Υδρογόνου (Η2) στο Τεχνολογικό Πάρκο αλλά και στην ενίσχυση μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων μέσω του ειδικού Καθεστώτος ΔΑΜ στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Πέρα από τους συγχρηματοδοτούμενους πόρους του Προγράμματος ΔΑΜ μάλιστα η στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας επεκτείνεται και στο Πρόγραμμα Απολιγνιτοποίησης που τρέχει μέσω του Πράσινου Ταμείου αλλά και στην ενεργοποίηση του πρώτου επενδυτικού σχεδίου της χώρας μας στο πλαίσιο του Πυλώνα 3 του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνησή μας προχωρά σε πολλές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα να καταφέρει να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο και να βαδίσει προς ένα πράσινο, καθαρό και βιώσιμο μέλλον. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Πελοπίδας Καλλίρης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάρστεν Ράσμουσεν, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης και φορείς και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας