Μενού Ροή
Ο Μακρόν ζήτησε από τον Πούτιν να αποσύρει τα όπλα από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια

Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ρωσίας συζήτησαν την Κυριακή (11 Σεπτεμβρίου) την κατάσταση γύρω από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, το οποίο πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, οι ηγέτες Γαλλίας και Ρωσίας συζήτησαν την κατάσταση στο χώρο του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ζαπορίζια, που βομβαρδίζεται εδώ και αρκετές εβδομάδες από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στα μέσα Αυγούστου, Πούτιν και Μακρόν είχαν ήδη συμφωνήσει για την ανάγκη επιθεώρησης από τον ΔΟΑΕ στο σημείο για να ελεγχθεί η κατάσταση του εργοστασίου. Την Κυριακή, καθώς έκλεινε και ο τελευταίος αντιδραστήρας στη Ζαπορίζια, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τον Γάλλο ομόλογό του για τις «καταστροφικές συνέπειες» των επιθέσεων του Κιέβου στην περίμετρο του εργοστασίου.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου επέστησε την προσοχή στις «τακτικές ουκρανικές επιθέσεις στους χώρους του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκης ραδιενεργών αποβλήτων, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μόσχας.

Ο Ρώσος και ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησαν αυτή τη φορά στην ανάγκη μιας «αποπολιτικοποιημένης αλληλεπίδρασης» επί τόπου, με την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε επίσης από τον ομόλογό του να αποσύρει από την περιοχή κάθε ρωσικό «βαρύ και ελαφρύ οπλισμό».

Επιπλέον, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν από κοινού το θέμα της «παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας».

«Είναι κοινή ευθύνη των διεθνών εταίρων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να διασφαλίσουν ότι οι πιο εκτεθειμένες χώρες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα τρόφιμα που χρειάζονται», δήλωσε ο Μακρόν.

Στο ανακοινωθέν του Κρεμλίνου μαθαίνουμε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν πρέπει να εμποδίζει» τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων προς την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων δήλωσε επίσης ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα παραμείνει σε επαφή με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον γενικό διευθυντή του ΔΟΑΕ και θα μιλήσει ξανά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τις επόμενες ημέρες για το εργοστάσιο.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας