Μενού Ροή
Οι φινλανδικές εταιρείες απομακρύνονται από τις εξαγωγές στη Ρωσία

Η Ρωσία δεν έχει γίνει παρά μια λευκή κηλίδα στο χάρτη για τις φινλανδικές εξαγωγικές εταιρείες, καθώς μόνο το 4% από αυτές εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στη Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα που ανέθεσε το Φινλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η έρευνα που διενεργήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου μεταξύ 123 μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών και δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, έδειξε ότι μόλις το 4% αυτών εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στη Ρωσία. Από τις εταιρείες, το 81% είχε τερματίσει τις δραστηριότητές του στη χώρα, ενώ το 15% ανέφερε ότι η διαδικασία αποχώρησης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η διαδικασία αποχώρησης ήταν γρήγορη, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον Μάιο, το 24% των εταιρειών που ερωτήθηκαν εξακολουθούσαν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Τον Αύγουστο, το ποσοστό είχε πέσει στο 6%.

Ωστόσο, σε μια ευρύτερη εικόνα, οι αλλαγές δεν ήταν τόσο δραματικές.

Σύμφωνα με την επικεφαλής διεθνών υποθέσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέενα Τοϊβάκα, την εποχή που ξέσπασε ο ουκρανικός πόλεμος οι εξαγωγές προς τη Ρωσία αποτελούσαν μόλις το 5% των συνολικών εξαγωγών της Φινλανδίας. Οι εταιρείες άρχισαν να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους ήδη αμέσως μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας.

«Το εμπόριο με τη Ρωσία βιώνει τώρα μια εποχή παγετώνων. Αυτό μπορεί να διαρκέσει για δεκαετίες, ακόμη και για γενιές. Δεδομένου ότι η εμπιστοσύνη έχει χαθεί, θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πίσω από τα ανατολικά σύνορα για να ξαναζωντανέψει το εμπόριο», δήλωσε η Τοϊβάκα στο δελτίο τύπου του Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην Κεντρική Ευρώπη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όμως, είναι αρκετά ανησυχητικό ότι το 63% των εταιρειών δήλωσε ότι η αποδυνάμωση της γερμανικής οικονομίας θα μπορούσε να επηρεάσει τις προοπτικές των εξαγωγών το 2023. Το Brexit συνεχίζει να ρίχνει σκιά στο εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο. Από τις μεγάλες φινλανδικές εξαγωγικές εταιρείες, το 42% θεωρεί ότι τα αυξημένα εμπόδια θα έχουν αρνητική επίδραση. Σε μια θετικότερη σημείωση, το 63% είδε περισσότερες υποσχέσεις στην αγορά των ΗΠΑ το επόμενο έτος. Ωστόσο, η έρευνα έγινε πριν από τον πρόσφατο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού που επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Πηγή: EURACTIVE.GR

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας