Μενού Ροή
Οι πρόεδροι Ζελένσκι και Μακρόν συζήτησαν την κατάσταση στη Ζαπορίζια - Αποσυνδέθηκε από το δίκτυο και ο τελευταίος αντιδραστήρας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε σήμερα ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, ο τελευταίος εν λειτουργία αντιδραστήρας του οποίου αποσυνδέθηκε από το ουκρανικό δίκτυο νωρίτετα σήμερα. Ο Μακρόν υπενθύμισε ότι η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων συνδέεται άρρηκτα με την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηλυσίων. «Επανέλαβε επίσης ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η ουκρανική κυριαρχία στον πυρηνικό σταθμό», προστίθεται σε αυτό το κείμενο.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε εξάλλου να πληροφορηθεί ποιες είναι οι «στρατιωτικές, ανθρωπιστικές και οικονομικές» ανάγκες της Ουκρανίας, επαναλαμβάνοντας «την πλήρη στήριξη της Γαλλίας» στο Κίεβο.

Λίγο νωρίτερα, η κρατική ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom, ανακοίνωσε ότι ο τελευταίος εν λειτουργία αντιδραστήρας της Ζαπορίζια αποσυνδέθηκε από το ουκρανικό δίκτυο λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή «εξαιτίας των βομβαρδισμών» και είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές μια γραμμή του ηλεκτρικού.

«Ο αντιδραστήρας υπ’ αριθμόν 6 σταμάτησε και αποσυνδέθηκε από το δίκτυο» ανέφερε σε ανάρτηση στο Telegram η εταιρεία.

Το Σάββατο, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), εμπειρογνώμονες του οποίου βρίσκονται στη Ζαπορίαι, είχε ανακοινώσει τη διακοπή λειτουργίας του αντιδραστήρα υπ’ αριθμόν 5, επίσης επειδή προκλήθηκαν ζημιές στις γραμμές του ηλεκτρικού εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Οι άλλοι τέσσερις αντιδραστήρες έχουν αποσυνδεθεί από το ουκρανικό δίκτυο εδώ και πολλές εβδομάδες.

Ο σταθμός έχει έξι αντιδραστήρες δυναμικότητας 1.000 μεγαβάτ ο καθένας. Έπεσε στα χέρια των Ρώσων τον Μάρτιο, λίγες ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας