Μενού Ροή
Πάνω από τα 113 δολάρια το πετρέλαιο - Ανησυχία για νέα αύξηση στις τιμές πρατηρίου στην Ελλάδα

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν το πρωί της Δευτέρας με τη ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ, την περιορισμένη προσφορά και το ελαφρώς ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ να υποστηρίζουν την αγορά, καθώς η Σαγκάη ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά μετά από ένα δίμηνο lockdown που πυροδότησε ανησυχίες για απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 82 σεντς στα 113,37 δολάρια το βαρέλι  ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν κατά 69 σεντς, ή 0,6%, στα 110,97 δολάρια το βαρέλι, προσθέτοντας στα μικρά κέρδη της περασμένης εβδομάδας και για τα δύο συμβόλαια.

Η διατήρηση των διεθνών τιμών πάνω από τα 113 δολάρια το βαρέλι, αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για νέα αύξηση στις εγχώριες τιμών των καυσίμων, με την μέση τιμή της αμόλυβδης να κινείται σταθερά πάνω από τα 2,24 ευρώ το λίτρο.

Όλα δείχνουν ότι το ράλι στις τιμές των καυσίμων θα συνεχιστεί, άρα ενδέχεται να δούμε και νέα ρεκόρ σε αμόλυβδη και ντίζελ. Οι τιμές σε απομακρυσμένες περιοχές ή νησιά με λίγα πρατήρια εκτινάσσονται ακόμα περισσότερο. Έτσι, τα συναρμόδια υπουργεία αρχίζουν ελέγχους στην αγορά για λαθρεμπόριο, αισχροκέρδεια και νοθεία.

Τα πρώτα πρόστιμα έχουν ήδη επιβληθεί.

Την περασμένη εβδομάδα, τρία πρατήρια υγρών καυσίμων, δύο στην Καλαμάτα και ένα στο Αιγάλεω Αττικής διαπιστώθηκε πως είχαν αυξήσει το περιθώριο κέρδους τους. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η Ένωση Βενζινοπωλών Αττικής, πέρα από αυτούς που ανεβάζουν υπέρμετρα την τιμή, υπάρχουν και πρατηριούχοι που πουλάνε κάτω από την τιμή χονδρικής.

«Ή έχουν επέμβει στο λογισμικό της εταιρείας, έχουν πειραγμένες αντλίες και «κλέβουν» ή νοθεύουν το καύσιμο» δήλωσε η πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

Η ΔΙΜΕΑ, η υπηρεσία που διενεργεί τους ελέγχους για φαινόμενα αισχροκέρδειας, δεν μπορεί να ελέγξει για λαθρεμπόριο ή νοθεία καθώς τέτοιοι έλεγχοι υπόκεινται στην αρμοδιότητα των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Την ενεργοποίηση μεικτών κλιμακίων προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι τιμές

Με το κόστος του λίτρου να ανεβαίνει στα νησιά, ακριβότερες περιοχές παραμένουν οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Πρώτη είναι η Αμοργός με 2,60 ευρώ το λίτρο, στα 2,52 η Σέριφος, και 2,485 η Κάρπαθος.

Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου με μειωμένο ΦΠΑ, ωστόσο στη Κω και τη Λέρο, η αμόλυβδη είναι ακριβότερη απ’ όσο στα αστικά κέντρα.

Τιμές καυσίμων σε νησιά με μειωμένο ΦΠΑ:

  • Λέσβος 2,175 €
  • Χίος 2,178 €
  • Σάμος 2,158 €
  • Κως 2,298 €
  • Λέρος 2,32 €

Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί νέος κατάλογος με πρόστιμα σε πρατήρια καυσίμων που παραβίασαν το περιθώριο κέρδους.

Διεθνώς

«Οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίζονται καθώς οι αγορές βενζίνης παραμένουν σφιχτές εν μέσω της σταθερής ζήτησης που οδεύει προς την κορυφαία περίοδο οδήγησης στις ΗΠΑ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management, Stephen Innes.

"Τα διυλιστήρια είναι συνήθως σε λειτουργία ανύψωσης για να τροφοδοτούν την άσβεστη δίψα των οδηγών των ΗΠΑ στην αντλία."

Η περίοδος οδήγησης αιχμής στις ΗΠΑ ξεκινά παραδοσιακά το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης στα τέλη Μαΐου και τελειώνει την Ημέρα των Εργατών τον Σεπτέμβριο.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι παρά τους φόβους για την άνοδο των τιμών των καυσίμων που ενδεχομένως θα μειώσει τη ζήτηση, τα δεδομένα κινητικότητας από την TomTom και την Google αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνοντας ότι περισσότεροι άνθρωποι ήταν στους δρόμους σε μέρη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τα δεδομένα υψηλής συχνότητας υποδηλώνουν ότι η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ.

Ένα ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ οδήγησε επίσης το πετρέλαιο υψηλότερα τη Δευτέρα, καθώς αυτό καθιστά το αργό φθηνότερο για τους αγοραστές που κατέχουν άλλα νομίσματα.

Τα κέρδη της αγοράς έχουν περιοριστεί, ωστόσο, από τις ανησυχίες για τις προσπάθειες της Κίνας να συντρίψει τον COVID με lockdown, ακόμη και με τη Σαγκάη που πρόκειται να ανοίξει ξανά την 1η Ιουνίου.

Τα lockdown στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, έπληξαν τη βιομηχανική παραγωγή και τις κατασκευές, προκαλώντας κινήσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης από το αναμενόμενο μείωσης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων την περασμένη Παρασκευή.

Η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξει σε τελική συμφωνία για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου για την εισβολή της στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση», έχει επίσης σταματήσει τις τιμές του πετρελαίου να ανέβουν πολύ υψηλότερα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας