Μενού Ροή
Περιοδεία του πρωθυπουργού στη Λάρισα: Επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου για τον οποίον ενδιαφέρονται οι Ιάπωνες

Την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η περιοδεία του ξεκίνησε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου, όπου έφτασε πριν από λίγο. Θα ενημερωθεί για τις δράσεις του Συνεταιρισμού, όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι η παραγωγή σκόρδου και οι προοπτικές συνεργασίας με την Ιαπωνία.

Το ενδιαφέρον προέρχεται από την ιαπωνική εταιρεία Wakunaga, τη μεγαλύτερη παραγωγό συμπληρωμάτων διατροφής από σκόρδο στον κόσμο (παράγει επίσης προβιοτικά και υπερτροφές), η οποία έχει στρέψει από το 2020 το ενδιαφέρον της στην ποικιλία σκόρδου eNtopio που παράγεται στην περιοχή λόγω των εξαιρετικών ποιοτικών τους χαρακτηριστικών.

Οι Ιάπωνες πληροφορήθηκαν για τις ιδιότητες των σκόρδων Πλατυκάμπου μέσω έρευνας που παρουσίασαν ερευνητές του πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνέδριο στη Σιγκαπούρη και το 2020 ήρθαν σε επαφή με τον επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, καθηγητή, κ. Δημήτρη Κουρέτα και τον πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, κ. Γιάννη Κουκούτση.

Έκτοτε λαμβάνουν κάθε χρόνο δείγματα από την παραγωγή κάθε χρονιάς (τα σκόρδα φυτεύονται Οκτώβριο-Νοέμβριο και συγκομίζονται το Μάιο), ενώ παράλληλα έχουν επισκεφθεί την περιοχή διερευνώντας την δυνατότητα εγκατάστασης του εργοστασίου παραγωγής συμπληρωμάτων διατροφής στην Ευρώπη (η εταιρεία διαθέτει βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ και στην Ευρώπη γραφεία στο Βερολίνο).

Σήμερα στον Πλατύκαμπο, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λάρισα, καλλιεργούνται ετησίως περί τα 1.000-1.500 στρέμματα με σκόρδα (τα 300 από μέλη του συνεταιρισμού), τόσο της τοπικής ποικιλίας eNtopio όσο και άλλων ποικιλιών και παράγονται 1.000 με 1.500 τόνοι (περίπου 1 τόνος/στρέμμα). Τα σκόρδα διακινούνται στην ελληνική αγορά, ενώ τελευταία ο συνεταιρισμός έγινε αποδέκτης ενδιαφέροντος για εξαγωγές. Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την πιστοποίηση του σκόρδου eNtopio ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Η καθαρή στρεμματική πρόσοδος για τον παραγωγό μπορεί να ανέλθει στα 300 ευρώ, ωστόσο πρόκειται για καλλιέργεια με πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής, γύρω στα 1.300 ευρώ/στρέμμα, άρα και με υψηλό ρίσκο στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, ιδίως εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι σπάνια οι βολβοί αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Συνεταιρισμός-πρότυπο

Εκτός από τα σκόρδα, οι 120 αγρότες-ενεργά μέλη του αγροτικού συνεταιρισμού Πλατυκάμπου καλλιεργούν δημητριακά (κυρίως σκληρό σιτάρι) και βαμβάκι, τα οποία διακινούν μέσω του συνεταιρισμού εξασφαλίζοντας καλύτερες τιμές.

Οι υψηλότερες τιμές ήταν αυτές που αποτέλεσαν το βασικό κίνητρο για να πυκνώσουν οι παραγωγοί της περιοχής τις τάξεις του συνεταιρισμού. «Όταν αναλάβαμε ως νέα διοίκηση το 2015, ο συνεταιρισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 1922, μετρά δηλαδή 100 χρόνια ζωής, ήταν στην ουσία ανενεργός για περίπου 15 χρόνια», εξιστορεί ο κ. Ι. Κουκούτσης.

«Είχε, όμως, δύο μεγάλα πλεονεκτήματα; Μηδενικά χρέη και ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, αποθήκες και γραφεία. Έτσι, ξεκινήσαμε αρχικά 15-20 αγρότες ενεργά-μέλη από τα 350 που ήταν εγγεγραμμένα με το εμπόριο σιτηρών. Την πρώτη χρονιά πετύχαμε τιμή στο σκληρό σιτάρι 17 λεπτά έναντι 14 λεπτά που ήταν τότε η τιμή της αγοράς. Το ίδιο και την επόμενη. Τα νέα μαθεύτηκαν και φθάσαμε σήμερα στα 120 ενεργά μέλη αφού βεβαίως έγινε εκκαθάριση μελών».

Σήμερα ο ετήσιος κύκλος εργασιών του συνεταιρισμού ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ και στηρίζει το εισόδημα των μελών του επιτυγχάνοντας υψηλότερες τιμές απ’ αυτές της αγοράς, ενώ η τιμή που επιτυγχάνει ο συνεταιρισμός Πλατυκάμπου αποτελεί σημείο αναφοράς συνολικά στην αγορά.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 13:30 στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Θεσσαλία του 2030 και στις 19:00 σε συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο «Αλκαζάρ» στη Λάρισα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας