Μενού Ροή
Πιέσεις από την Μαδρίτη για στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί να παράγει περισσότερα τρόφιμα, αλλά με λιγότερους πόρους, καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας Λούις Πλάνας, αναφέροντας ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να τεθεί στο τραπέζι η ιδέα της στρατηγικής αυτονομίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία COVID-19 «μας ανάγκασαν να προβληματιστούμε σχετικά με τη γεωπολιτική των τροφίμων και έθεσαν στο τραπέζι την έννοια της στρατηγικής αυτονομίας στην αλυσίδα αξίας», δήλωσε ο Πλάνας (PSOE/S&D) σε αποκλειστική συνέντευξη στο EFEagro.

Μεταξύ των προκλήσεων για το τρέχον έτος, ο Πλάνας ανέφερε την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, την ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το γεωπολιτικό πλαίσιο, που χαρακτηρίζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ισπανία έχει προγραμματίσει πέντε επίσημα Συμβούλια Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του έτους και άλλα δύο άτυπα Συμβούλια, ένα που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στο Βίγκο και ένα άλλο που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο στην Κόρδοβα,.

Όσοι «πιστεύουν ότι πρέπει να κινηθούμε (στην ΕΕ) προς τη μείωση της παραγωγής τροφίμων, δεν συμφωνώ καθόλου με αυτό», είπε.

«Εκτός από την αύξηση του πληθυσμού (εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050), ο πόλεμος και ο COVID ανοίγουν έναν άλλο νέο προβληματισμό για τη γεωπολιτική της παραγωγής τροφίμων: οι επικοινωνίες και το εξωτερικό εμπόριο μπορούν να διαταραχθούν, εξ ου και η σημασία μιας άλλης έννοιας, αυτής της στρατηγικής αυτονομίας», δήλωσε ο υπουργός.

Ο αντίκτυπος (του πολέμου) στις αγορές ενέργειας και λιπασμάτων είναι ένα παράδειγμα, όπως και στην περίπτωση των δημητριακών, έναν τομέα στον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε ένα μητρώο «αποθεμάτων» (επίσης για τους ελαιούχους σπόρους και το ρύζι), διότι «δεν γνωρίζαμε τι είχαμε και είναι σημαντικό σε ένα πλαίσιο στο οποίο πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την αυτονομία», τόνισε.

Για να προστατευθούν οι παραγωγοί από την αύξηση των εισροών τους (ενέργεια, πρώτες ύλες ή λιπάσματα) και οι καταναλωτές από την αύξηση των τιμών των τροφίμων, η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε διάφορα μέτρα ελάφρυνσης, μεταξύ των οποίων μειώσεις στις τιμές του ντίζελ, ενώ καταργήθηκε ο ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και μειώθηκε στο λάδι και τα ζυμαρικά, είπε.

Το 2023 «θα συγκλίνουν δύο μεγάλοι πλευρικοί άνεμοι που ήδη βιώθηκαν το 2022: οι πολίτες να έχουν ποιοτικά τρόφιμα σε λογικές τιμές και η παραγωγή τους να κινείται προς ένα βιώσιμο μοντέλο με την πάροδο του χρόνου, χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους και αποφεύγοντας την απώλεια και τη σπατάλη τους», δήλωσε ο υπουργός.

Το τελευταίο είναι «ουσιώδες», επέμεινε, προσθέτοντας ότι το ισπανικό σχέδιο νόμου για τα απόβλητα θα ψηφιστεί φέτος στο κοινοβούλιο και «θα χρησιμοποιηθεί ως (πηγή) έμπνευσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το 30% των τροφίμων να πηγαίνει χαμένο. Πρόκειται για ένα πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και, πρέπει να πούμε, ηθικό ζήτημα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας