Μενού Ροή
Ποια είναι η πιο οικονομική θέρμανση - Συγκριτικό τεστ από το ΕΜΠ

Το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ, πραγματοποίησε πρόσφατα μια σειρά από τεχνοοικονομικούς υπολογισμούς για ορισμένες από τις διαθέσιμες τεχνολογίες θέρμανσης στην Ελληνική αγορά.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρεται στη μελέτη,  έγινε μια βραχυπρόθεσμη αποτίμηση του κόστους θέρμανσης στην Ελλάδα, υπό το πρίσμα της παρατεταμένης «κούρσας» ανατιμήσεων, που παρατηρείται πανευρωπαϊκά, στην ηλεκτρική ενέργεια, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα εγχώρια τιμολόγια φυσικού αερίου παρουσιάζουν σήμερα (Δεκέμβριος 2021) ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 150-200% σε σχέση με τις αρχές του έτους.

Αποτυπώνονται οι επιβαρύνσεις

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται τα αποτελέσματα της μελέτης αποτυπώνουν με δηκτικό τρόπο τη ραγδαία αύξηση του κόστους θέρμανσης για ένα μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την παρούσα χρονική συγκυρία.

Tο παραπάνω συμπέρασμα αφορά όλες τις εξεταζόμενες θερμικές τεχνολογίες και έχει άμεση σχέση με την ενεργειακή κρίση που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο, έχοντας προκαλέσει, από τις αρχές του έτους (2021), ένα συνεχιζόμενο ράλι στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Εκτίμηση για το αν και πότε η δυναμική των παρατηρούμενων ανατιμήσεων θα αρχίσει να φθίνει είναι δύσκολο να γίνει. Ωστόσο, το σενάριο της αποκλιμάκωσης στο πολύ άμεσο μέλλον δε φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Η μελέτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη μελέτη στη χρηματοοικονομική αξιολόγηση των συστημάτων θέρμανσης έχει ληφθεί ένα τυπικό κόστος συντήρησης ανά εναλλακτικό σύστημα θέρμανσης.

Εξαίρεση αποτελούν οι συσκευές με ηλεκτρικές αντιστάσεις, οι οποίες παρουσιάζουν μηδενικό κόστος συντήρησης σύμφωνα με τα δηλωθέντα από τους κατασκευαστές τέτοιων συστημάτων θέρμανσης.

Στις περιπτώσεις του τζακιού κλειστού θαλάμου ως κόστος συντήρησης έχει ληφθεί ο απαραίτητος ετήσιος καθαρισμός της καπνοδόχου, ενώ στη περίπτωση του λέβητα βιομάζας έχει ληφθεί ο συνδυασμός της συντήρησης και καθαρισμού του λέβητα αλλά και πιθανός καθαρισμός της καπνοδόχου λόγω σύστασης των παραγόμενων αέριων ρύπων.

Η πιο ακριβή και οι πιο φθηνές

Μέσα από τη μελέτη προκύπτει ότι η χρήση συσκευή με ηλεκτρικές αντιστάσεις (Ηλεκτρικός λέβητας) είναι η πιο ακριβή λύση.

Αναλυτικά με βάση τη μελέτη:

  • Η αντλία θερμότητας, συγκριτικά,  είναι ένα  οικονομικό μέσο θέρμανσης (€/kWhth).
  • Η θέρμανση, με Λέβητας βιομάζας (πέλλετ ξύλου) με κοστίζει 0,097 ευρώ ανά κιλοβατώρα και λειτουργεί πολύ ανταγωνιστικά σε σχέση με άλλες μορφές
  • Πιο ακριβό είναι το ενεργειακό τζάκι με κλειστό θάλαμο με όστος στα 0,121 ευρώ ανά κιλοβατώρα
  • Η θέρμανση με λέβητα πετρελαίου με τη χορήγηση των επιδομάτων που απορροφούν τους φόρους είναι μια οικονομική επιλογή.
  • Με τις αυξήσεις που έχουν εγγραφεί στο φυσικό αέριο η θέρμανση τέτοιου είδους είναι η τρίτη ακριβότερη,
  • Το τζάκι ανοικτού θαλάμου είναι το δεύτερο ακριβότερο σύστημα θέρμανσης. Το κόστος θερμικής ενέργειας αντιστοιχεί σε 0,243 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  • Μία συσκευή με ηλεκτρικές αντιστάσεις συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργίας κι άλλων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ένα σπίτι (ισχύος 1.200 Κιλοβατωρών/4μηνο) κοστίζει 0,329 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Μία συσκευή με ηλεκτρικές αντιστάσεις (ηλεκτρικός λέβητας) χωρίς να συνυπολογιστούν οι υπόλοιπες καταναλώσεις συσκευών του σπιτιού θα στείλει την τιμή της κιλοβατώρας στα 0,302 ευρώ.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας