Μενού Ροή
"Πράσινο" φως από τους μετόχους για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank - Θα χρηματοδοτήσει και σημαντικά ενεργειακά έργα
Με ισχυρή πλειοψηφία, που ξεπέρασε το 80%, οι μέτοχοι της Alpha Bank έδωσαν το πράσινο φως για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κατά ποσού έως 800 εκατ. ευρώ, που έχει ως στόχο να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά έργα και στον τομέα της ενέργειας.

Όπως αποφάσισε η Γενική Συνέλευση «το σύνολο των υφιστάμενων μετόχων, ανεξαρτήτως εάν συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση ή όχι, θα μπορούν να συμμετάσχουν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου διασφαλίζοντας, εφόσον το επιθυμούν, ποσοστό νέων μετοχών ίσο με αυτό που κατέχουν κατά την ημερομηνία καταγραφής (record date)».

«Στο νέο περιβάλλον θετικών προσδοκιών που διαμορφώνεται, θέλουμε η Τράπεζα μας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, για να μπορέσουμε να ανταμείψουμε τους Μετόχους μας για την εμπιστοσύνη που μας έχουν δείξει όλα αυτά τα χρόνια και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κ. Βασίλης Ράπανος.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Βασίλης Ψάλτης, τόνισε ότι «η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα στηρίξει την τράπεζά μας ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί και να πετύχει διψήφια επίπεδα κερδοφορίας», εξέλιξη που «θα οδηγήσει και σε βελτίωση της οργανικής παραγωγής κεφαλαίων για τον ήδη ισχυρό ισολογισμό μας, υποστηρίζοντας την ικανότητα της Τράπεζας να διανείμει μέρισμα».

Δικαίωμα συμμετοχής και χρονοδιάγραμμα Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, η ολοκλήρωση της ΑΜΚ αναμένεται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου αναμένεται την 25 Ιουνίου, ενώ η ημερομηνία καταγραφής των υφιστάμενων μετόχων, προκειμένου να έχουν δικαίωμα κατά προτεραιότητα κατανομής των νέων μετοχών, θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, το σύνολο των υφιστάμενων μετόχων, ανεξαρτήτως εάν συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση ή όχι, θα μπορούν να συμμετάσχουν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου διασφαλίζοντας, εφόσον το επιθυμούν, ποσοστό νέων μετοχών ίσο με αυτό που κατέχουν κατά την ημερομηνία καταγραφής (record date).

Μεγάλη ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης

Όπως σημείωσαν τα στελέχη της Alpha Bank, σε πρόσφατη εκδήλωση της τράπεζας το Ταμείο Ανάκαμψης και οι πόροι που θα διοχετευθούν στη χώρα μας δημιουργούν μια μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να αυξήσει εκ νέου το ενεργητικό, μέσω σημαντικής αύξησης των δανείων και να επιτύχει τη δραστική ενίσχυση των πηγών εσόδων και της κερδοφορίας. «Ουσιαστικά μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία σύντομα θα βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών, με νέα εξυπηρετούμενα, υγιή δάνεια», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Εκτιμάται ότι τα επιχειρηματικά δάνεια θα αυξηθούν κατά 24 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2021 – 2026. Σύμφωνα με το project Tomorrow της Alpha Bank η απόδοση στα ίδια κεφάλαια από οριακά αρνητική το 2020 θα ανέλθει στο περίπου 7% το 2022, στο 9% το 2023 και στο 10% το 2024, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος από τη χρήση του 2023 και μετά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας