Μενού Ροή
Προέδρος στην νέα ΡΑΕ ο Αθανάσιος Δαγούμας-Αντιπρόεδρος του κλάδου Ενέργειας ο Δημήτρης Φούρλαρης

Σε αναγκαίες προσαρμογές του πλαισίου λειτουργίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που πλέον έχει ευθύνη και για τη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων και έχει μετονομαστεί σε Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), προχωρά το ΥΠΕΝ με την τροπολογία που κατέθεσε αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης σε νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών.

Όπως σημειώνεται στην παράγραφο 2 “ με την έναρξη ισχύος του παρόντος, ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος Α’, ο Αντιπρόεδρος Β’, και τα λοιπά υπηρετούντα, κατά έναρξη ισχύος του παρόντος, μέλη, Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), των οποίων θητεία έχει λήξει, καταλαμβάνουν αυτοδικαίως τις θέσεις του Προέδρου Αρχής, του Αντιπροέδρου του κλάδου Υδάτων, του Αντιπροέδρου του κλάδου Ενέργειας και των μελών του κλάδου ενέργειας Ρ.Α.Α.Ε.Υ., αντιστοίχως, έως ολοκλήρωση τρέχουσας θητείας τους. Μετά από λήξη θητείας των ανωτέρω, αποχωρούν και δύνανται να συμμετάσχουν διαδικασία πλήρωσης θέσεων μελών Ρ.Α.Α.Ε.Υ., εφόσον πληρούν τα σχετικά κριτήρια επιλογής. Μεταβατικά, ο Πρόεδρος, συνεπικουρία των Αντιπροέδρων Ενέργειας και Υδάτων και των λοιπών αρμοδίων Οργάνων Αρχής, μεριμνούν ιδίως για προπαρασκευή του νέου Οργανισμού και Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης Αρχής, καθώς και για ταχύτερη δυνατή στελέχωση κατά τις νόμιμες διαδικασίες”.

Πρακτικά παραμένουν στο νέο σχήμα ως Πρόεδρος της Ολομέλειας ο σημερινός πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, με αντιπρόεδρο του κλάδου Ενέργειας (όπου και έχουν μεταφερθεί κατά κύριο λόγο οι αρμοδιότητες που είχε μέχρι σήμερα η ΡΑΕ) το σημερινό αντιπρόεδρο Β΄Δημήτρη Φούρλαρη και με αντιπρόεδρο του κλάδου Υδάτων το σημερινό αντιπρόεδρο Α΄ Δημήτρη Ψυχογιό.

Παράλληλα αναφέρεται ότι δεν κωλύεται ο αναδιορισμός με έκδοση Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4001/2011, υφισταμένων μελών Αρχής ως Αντιπροέδρων μελών των λοιπών κλάδων Ρ.Α.Α.Ε.Υ., εφόσον τα θιγόμενα μέλη δεν αντείπουν με σχετική έγγραφη δήλωσή τους προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εντός της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων που τάσσεται με την πρόσκληση παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4001/2011. 4.”

Επίσης σημειώνεται ότι το προσωπικό της ΡΑΕ συνεχίζει να απασχολείται κλάδο ενέργειας Ρ.Α.Α.Ε.Υ., τους ίδιους όρους.

Παράλληλα αναφέρεται ότι με την έκδοση διαπιστωτικής πράξης της οι εκκρεμείς συναλλαγές, διοικητικές και δικαστικές υποθέσεις του Ελληνικού Δημοσίου, στον βαθμό που συμβιβάζονται τις αρμοδιότητες Ρ.ΑΑ.Ε.Υ., συνεχίζονται από ίδια, η οποία λειτουργεί ως διάδοχος του ελληνικού δημοσίου.

Επιπλέον, έως 31η Δεκεμβρίου 2024, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αξιολογεί σκοπιμότητα επέκτασης αρμοδιότητας Ρ.Α.Α.Ε.Υ. θέματα εποπτείας των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και απορρόφησης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας