Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων ενάντια στο νομοσχέδιο για τη ΡΑΕ

Αντίθετο με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την «Μετονομασία της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή αποβλήτων, ενέργειας και υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της…» είναι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων.

Συγκεκριμένα στο ψήφισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων:

“…Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων, συντασσόμενο πλήρως με την ομόφωνη Απόφαση 81/24-02-2023 του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ, αλλά και με τις θέσεις που εκφράστηκαν στη διαβούλευση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο της ΚΕΔΕ και τις θέσεις των ΕΔΕΥΑ και ΠΟΕ ΔΕΥΑ, όπως αυτές αποτυπώνονται στις σχετικές ανακοινώσεις τους, ζητά άμεσα την απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου για τους ακόλουθους λόγους:

  1. Αποσκοπεί στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδατος.

Αντιβαίνει στο Σύνταγμα κάθε προσπάθεια αλλοίωσης του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα διαχείρισης του ύδατος και έρχεται σε αντίθεση με αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του νερού.

2. Καταργεί τον πυρήνα του ν. 1069/1980, ιδρυτικού των ΔΕΥΑ. Θεσμοθετεί αρμοδιότητες της προτεινόμενης ΡΑΑΕΥ οι οποίες στοχεύουν στην άρση βασικών στοιχείων του αυτοδιοίκητου τόσο των ΔΕΥΑ, όσο και των ΟΤΑ.

3. Δημιουργεί ρυθμιστική αρχή, της οποίας η ύπαρξη συνιστάται στη ρύθμιση κανόνων ελεύθερης αγοράς (ενέργεια) και η οποία δεν είναι δυνατό να υπάρξει στην παροχή υπηρεσιών ύδατος. Το νερό αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και η διαχείριση του δημόσιο, κοινωνικό αγαθό και όχι οικονομικό μέγεθος που υπόκειται σε ανταγωνισμό.

4. Επιβάλλει, μέσω της προτεινόμενης ρυθμιστικής αρχής, συγχωνεύσεις και συνενώσεις ΔΕΥΑ, χωρίς προηγουμένως να προτείνονται μέτρα για την υποστήριξή τους. Δεν λαμβάνει υπόψη τα συμπεράσματα της μελέτης της DG Regio.

5. Παραπλανητικά συνδέει την σκοπιμότητά του με δήθεν οδηγίες της ΕΕ (οι οποίες αποκλειστικά αφορούν στην ενέργεια). Αποκρύπτει πως σε καμία περίπτωση οι έξι πυλώνες, του άρθρου 3, του Κανονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επιβάλουν τέτοιας μορφής ρύθμιση.

6. Θεσμοθετεί πόρους και κυρώσεις σε βάρος των ΔΕΥΑ και υπέρ της νέας ρυθμιστικής αρχής χωρίς να αναγνωρίζει τον κοινωφελή και ανταποδοτικό χαρακτήρα των ΔΕΥΑ.

7. Δεν διασφαλίζει την αναγκαία διαβούλευση και συναίνεση που απαιτείται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα….

8. Προβλέπει διαδικασία πιστοποίησης φορέων διαχείρισης ύδατος την οποία σκοπίμως δεν προσδιορίζει και προφανώς υπονοεί την πιστοποίηση και είσοδο ιδιωτών παρόχων στην διαχείριση του ύδατος, βάλλοντας ευθέως πλέον κατά της συνταγματικά κατοχυρωμένης δημόσιας και μονοπωλιακής διαχείρισης του ύδατος.

9. Πλήττει του ίδιους του πολίτες καθώς η υπαγωγή των υπηρεσιών ύδατος σε ρυθμιστική αρχή, με όρους ελεύθερης αγοράς θα οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών.”

Το φήφισμα της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου, υπογράφουν οι παρατάξεις «Συμπαράταξη Λαρισαίων», «Λάρισα Μπροστά», «Πρωτοβουλία Αξιών ΠΡ.ΑΞΙ. για τη Λάρισα», «Ορμή Ανανέωσης» και «Λαρισαίων Κοινόν» ενώ διαφώνησε η παράταξη«Λαϊκή Συσπείρωση».

Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Πλατφόρμα για “whistleblowing” ετοιμάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου όποιος καταναλωτής θέλει, να κάνει ανώνυμη αναφορά σε προβλήματα που διαπιστώνει στη λειτουργία της αγοράς...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

«Η Ελλάδα αποδείχθηκε πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, κ. Θανάσης Δαγούμας, σε πάνελ για την ενεργειακή μετάβαση...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

του Αλέξανδρου Μπαρότσι Σύμμαχο τη ΡΑΕ στην διένεξη με το ΔΕΣΦΑ για τη διακοπή φόρτωσης βυτιοφόρων με LNG στην Ρεβυθούσα, φαινεται οτι βρίσκει η...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Με σκληρή γλώσσα ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για θέματα Ενέργειας, Χάρης Δούκας, χαρακτήρισε αδιανόητη την απόφαση της ΡΑΕ για νέο χαράτσι των καταναλωτών για...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE