Μενού Ροή
"Ψυχολογική” τόνωση από τις τιμές των καυσίμων ενόψει Δεκαπεντεαυγουστιάτικης εξόδου

Ακόμη και πιο κάτω από το 1,90 ευρώ το λίτρο μπορούν να βρουν από σήμερα, σε πρατήρια της Αττικής, την αμόλυβδη των 95 οκτανίων, οι οδηγοί ώστε να “φουλάρουν” για να εκδράμουν για τον Δεκαπενταύγουστο.

Βέβαια με βάση το παρατηρητήριο τιμών η μέσες τιμές λιανικής πώλησης καυσίμων για όλη την Ελλάδα, για την Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022, είναι στα 2,06 για την απλή αμόλυβδη, ενώ για την Αττική ήταν στα 2,014 ευρώ ανά λίτρο.

Για μια μεγάλη, λόγω τουρισμού, για την εποχή αγορά, όπως την Κρήτη, οι τιμές είναι στα 2,04 ευρώ ανά λίτρο και άνω, σημαντικά αποκλιμακωμένες σε σχέση με τη μέση τιμή της Τετάρτης που ήταν στα 209-2,11 ευρώ ανά λίτρο.

Στο μεταξύ με δεδομένη την πτώση των τιμών η κυβέρνηση, όταν θα έχει μια καλύτερη και πιο πλήρη εικόνα θα εκτιμήσει εάν θα προχωρήσει σε μια νέα έκδοση του Fuel Pass, αφού συνεκτιμήσεις και τις δημοσιονομικές αντοχες.

Διεθνής εικόνα

Την ίδια ώρα, όμως, η τιμή του μπρεντ σκαρφαλώνει και πάλι προς τα 100 δολάριο το βαρέλι με τις τιμές να έχουν ανακάμψει από τα 95 δολάριο το βαρέλι των προηγούμενων ημερών.

Παράλληλα, η ΙΕΑ προχώρησε μια αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεών της για τη ζήτηση πετρελαίου για το 2022, αλλά και το 2023, Εκτιμά ότι θα ανέβει η ζήτηση κατά 380.000 βαρέλια ημερησίως ή κατά 2% σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, καθώς οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου έχουν ωθήσει αρκετούς καταναλωτές προς τον «μαύρο χρυσό». “Το φυσικό αέριο και οι τιμές ενέργειας έχουν φτάσει σε νέα ρεκόρ, δίνοντας κίνητρο για τη μεταβολή από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο σε ορισμένες χώρες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι αρκετές περιοχές βιώνουν έντονους καύσωνες, τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την αύξηση της χρήσης πετρελαίου στην ηλεκτροδότηση, ιδίως σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή” αναφέρει η ΙΕΑ, που αναθεώρησε ανοδικά και τις προβλέψεις της για τη ρωσική παραγωγή αργού το 2023, υπογραμμίζοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις είχαν “περιορισμένο αντίκτυπο” στη ρωσική παραγωγή από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι εξαγωγές της Μόσχας προς Ευρώπη, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ν. Κορέα έχουν υποχωρήσει 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα τέλη Φεβρουαρίου, όμως οι απώλειες αυτές έχουν αντισταθμιστεί από την αυξημένη ροή προς Ινδία, Κίνα και Τουρκία. Ωστόσο, σε αντίθεση με την ΙΕΑ, ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα παρουσιάσει πλεόνασμα το τρέχον τρίμηνο, καθώς υποβάθμισε τις προβλέψεις του για τη ζήτηση. Αυτό σημαίνει ότι το καρτέλ θα χρειαστεί να μειώσει την προσφορά του κατά 1,24 εκατ. βαρέλια ημερησίως στο τρίτο τρίμηνο, στα 28,27 εκατ. βαρέλια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας