Μενού Ροή
Ρεύμα: Έως 1/6 του 2023 το πλαφόν – Εξαιρούνται οι μονάδες της Κρήτης

Την εφαρμογή του πλαφόν στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά ρεύματος έως την 1η Ιουνίου 2023, με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιουλίου 2022, θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία θα αποκτήσει νομική ισχύ ο μηχανισμός για την αποκλιμάκωση των λιανικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά τις επιμέρους λεπτομέρειες του μηχανισμού, η εν λόγω διάταξη θα παραπέμπει σε μεταγενέστερη Υπουργική Απόφαση, η οποία σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να σταλεί εντός της εβδομάδας από το ΥΠΕΝ προς έγκριση στις Βρυξέλλες, ώστε να είναι έτοιμη να εκδοθεί ενόψει της εκκίνησης εφαρμογής του πλαφόν από τον επόμενο μήνα.

Έτσι, με βάση τη ρύθμιση επιβεβαιώνεται ότι θα τεθούν πλαφόν στις αμοιβές των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής όλων των τεχνολογιών (φυσικού αερίου, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές, ΑΠΕ), ώστε να παρακρατηθούν τα υπερέσοδά τους. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ στην Κρήτη, για τις οποίες δεν θα αλλάξει ο τρόπος αμοιβής.

Τη λειτουργία του μηχανισμού θα αναλάβει ο Φορέας Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας (EnExClear), ο οποίος θα ενημερώνει σε καθημερινή βάση τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και τον ΔΑΠΕΕΠ (διαχειριστή του ΤΕΜ) για τα ποσά που παρακρατήθηκαν. Η ΡΑΕ θα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της τα στοιχεία εφαρμογής του μηχανισμού (π.χ. τα ποσά που παρακρατήθηκαν).

Πηγή: Insider.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας