Μενού Ροή
Σ. Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ) : Επιλογή της κυβέρνησης να κάνουν παιχνίδι στην αγορά τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ

«Τα στοιχεία που δημοσίευσε εχθές η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) για τον πληθωρισμό αποδεικνύουν την πλήρη εξαπάτηση της μεσαίας τάξης και συνολικά της κοινωνίας από την Νέα Δημοκρατία. Το τίμημα της εξαπάτησης της ΝΔ είναι φτωχοποίηση για τη μεσαία τάξη και λουκέτα για τους επαγγελματίες. Η ξέφρενη πορεία του πληθωρισμού αναγκάζει να νοικοκυριά και τους επαγγελματίες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους για βασικά αγαθά. Μέσα σε ένα έτος το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 135,7%, το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 45%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 34,1% και τα καύσιμα κατά 21,7%, ενώ πολλά βασικά τρόφιμα είναι στις πρώτες θέσεις ακρίβειας», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο, 105.5» και στους δημοσιογράφους M. Θανασούλια και K. Σαββόπουλο.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να υποτιμήσει την αξία του μέτρου μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ΕΦΚ που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουν ήδη εφαρμόσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και συμπεριλαμβάνεται και στην εργαλειοθήκη που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε, και ανέφερε πως μία οικογένεια που καταναλώνει περί τους δύο (2) τόνους πετρέλαιο για να καλύψει τις ανάγκες της για θέρμανση με την εφαρμογή αυτού του μέτρου θα εξοικονομούσε τουλάχιστον επτακόσια (700) ευρώ το έτος.

Με την πολιτική της ΝΔ οι φτωχοί γίνονται περισσότεροι και φτωχότεροι

Σχολίασε στη συνέχεια το παράδοξο από τη μία η κυβέρνηση να ισχυρίζεται πως η ανάπτυξη πάει «βζιιιν» και από την άλλη να δηλώνει ότι δεν έχει το δημοσιονομικό περιθώριο για το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ και φυσικά να μην αυξάνει τον κατώτατο μισθό με διπλάσιο ρυθμό από εκείνον της ανάπτυξης όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. «Με την όποια μεγέθυνση και όχι ανάπτυξη της οικονομίας αλά ΝΔ, οι φτωχοί γίνονται περισσότεροι και φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Η αύξηση του πληθωρισμοί και οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη πλήττουν όλες τις κοινωνικές ομάδες, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τους νέους και νέες. Σήμερα καταθέσαμε στη Βουλή, ως Αναφορά, επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης που εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας και αδιέξοδα στη συνέχιση λειτουργίας τους».

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε ειδικότερα στις υπέρογκες αυξήσεις στην ενέργεια, στις συνεχιζόμενες «πρωτιές» της Ελλάδας στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, τον Αύγουστο, τον Νοέμβριο αλλά και για το έτος 2021, αλλά και τώρα τις σχεδόν δύο πρώτες εβδομάδες του 2022 και σημείωσε ότι για τις «πρωτιές» αυτές υπάρχουν σαφείς κυβερνητικές ευθύνες. Ανέδειξε, για μία ακόμη φορά, το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτρέπει τη λειτουργία καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και θέτει σε προτεραιότητα αυτά τα συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα της κοινωνίας.

«Η κυβέρνηση δε θέλει να παρέμβει για να εξασφαλίσει τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού. Σημερινό δημοσίευμα στην Αυγή αποκαλύπτει ότι σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Αναπτύξεως που κατατέθηκε στη Βουλή, απαλείφθηκε άρθρο που έδινε τη δυνατότητα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρεμβαίνει σε αγορές που σήμερα εποπτεύονται από άλλες ανεξάρτητες αρχές, όπως είναι και η αγορά ηλεκτρισμού. Το νομοσχέδιο αυτό επιπλέον κατατέθηκε στη Βουλή με έντεκα (11) μήνες καθυστέρηση, αφού η Ελλάδα έπρεπε να έχει ενσωματώσει τη σχετική κοινοτική οδηγία για τον ανταγωνισμό ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να αφήνει ολιγοπώλια να κάνουν παιχνίδι στην αγορά. Χειραγώγηση τιμών και ολιγοπώλιο στην αγορά ηλεκτρισμού έχει καταγγείλει δημόσια πολλές φορές και η ΕΒΙΚΕΝ που εκπροσωπεί την ελληνική βιομηχανία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να παραδώσει σε ιδιώτες την πλειοψηφία της ΔΕΗ, όπως και να παραδώσει σχεδόν όλους τους ενεργειακούς φορείς σε χέρια ιδιωτών, ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε πως το ξεπούλημα των ενεργειακών εργαλείων καθιστά πιο αδύναμη την παρέμβαση της πολιτείας που είναι παραπάνω από αναγκαία τόσο για την Πράσινη Μετάβαση, όσο και για τη διασφάλιση πρόσβασης στην ενέργεια για όλη την κοινωνία. Στην αντίθετη κατεύθυνση, επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μηδενική αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος την περίοδο 2015-2019 ώστε η ΔΕΗ να επιτελεί τον διαχρονικό κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο του 2019 προχώρησε σε αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τάξης του 15%-20%.

Κληθείς να σχολιάσει τις αλληλοδιαψεύσεις Υπουργών της κυβέρνησης δήλωσε: «Δεν πρόκειται απλώς για μία ανεπαρκή και πρόχειρη κυβέρνηση, κάτι που καταγράφεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις και δημιουργεί ανασφάλεια στον ελληνικό λαό. Η αρρυθμία, το αλαλούμ, η διγλωσσία και η έλλειψη συνεννόησης της κυβέρνησης, πηγάζει και αποκαλύπτει τους μοναδικούς της στόχους που δεν είναι άλλοι από την εξυπηρέτηση λίγων κολλητών και το πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία, με αποτέλεσμα οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι».

Κλείνοντας είπε: «Οι παραφουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου που παραλαμβάνουν τα νοικοκυριά, οι επαγγελματίες και οι αγρότες, το αυξημένο κόστος καυσίμων και το ακριβότερο σούπερ μάρκετ έχουν μία υπογραφή, Κυριάκος Μητσοτάκης».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας