Μενού Ροή
Σε χαμηλό 11ετίας τα ποσοστά ανεργίας στη Γαλλία

Ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν εργασία στη Γαλλία μειώθηκε κατά 3,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 σε 3,05 εκατομμύρια, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2011. Ωστόσο, η Γαλλική Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι το ποσοστό ανεργίας ενδέχεται να αυξηθεί εκ νέου το 2023.

Κατά τη διάρκεια του 2022, ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν εργασία μειώθηκε κατά 9,3%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη (25 Ιανουαρίου). Η μείωση κατά 3,6% το τελευταίο τρίμηνο σημαίνει ότι 114.400 άτομα βγήκαν από την ανεργία τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ωστόσο, αν συνυπολογιστούν τα άτομα που εργάζονται με μερική απασχόληση αλλά θα ήθελαν να εργαστούν περισσότερο, η συνολική πτώση του αριθμού των ατόμων που αναζητούν εργασία περιορίζεται στο 0,8% κατά το τελευταίο τρίμηνο και κατά 5,1% για ολόκληρο το έτος.

Η μείωση των ατόμων που αναζητούν εργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα ηλικίας 18-25 ετών (-9,8%) και τα άτομα άνω των 50 ετών (-8,9%). Οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν τα γαλλικά υπερπόντια εδάφη.

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία, το εθνικό ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 7,3% το τρίτο τρίμηνο του 2022. Το νέο ποσοστό ανεργίας για τους τρεις τελευταίους μήνες του 2022 (ως κλάσμα του ενεργού εργατικού δυναμικού) δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί.

Συγκριτικά, το ποσοστό απασχόλησης της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 6,5% τον Νοέμβριο, που αποτελεί χαμηλό ρεκόρ.

Αύξηση του ποσοστού ανεργίας το 2023

Αν και αυτό μπορεί να μιλάει για την ανθεκτικότητα της γαλλικής οικονομίας σε μια περίοδο αργής ανάπτυξης και αύξησης των τιμών, η Γαλλική Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε στις μακροοικονομικές προβλέψεις της για το 2023 ότι η υστέρηση της οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσε να ωθήσει το ποσοστό ανεργίας στο 7,5% και στο 8,2% το 2024.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έθεσε ως στόχο την ανεργία στο 5% μέχρι το τέλος της θητείας του το 2027.

Αυτό έρχεται επίσης εν μέσω μιας σειράς διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία, με στόχο τα επιδόματα ανεργίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Από την 1η Φεβρουαρίου, εάν το εθνικό ποσοστό ανεργίας πέσει κάτω από το 9%, οι αιτούντες εργασία θα δουν τη διάρκεια για την οποία είναι επιλέξιμοι για επιδόματα να μειώνεται κατά 25%. Εάν το ποσοστό ανεργίας αυξηθεί πάνω από το 9% ή αυξηθεί κατά περισσότερες από 0,8 ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα τριών μηνών, η επιλεξιμότητα για παροχές θα επανέλθει στην προηγούμενη διάρκεια.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια κρίσιμη μεταρρύθμιση των συντάξεων, η οποία αναμένεται να φτάσει στο Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης βρίσκεται η αύξηση της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτό θα αυξήσει περαιτέρω τα ποσοστά απασχόλησης, ιδίως για την ηλικιακή ομάδα 55-64 ετών.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας