Μενού Ροή
Σέιμουρ Χερς: Μπάιντεν-Σολτς συγκάλυψαν το σαμποτάζ στον Nord Stream

O βραβευμένος με Πούλιτζερ ερευνητής-δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς «ξαναχτυπά», έξι εβδομάδες από τότε που δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ του που κατονόμαζε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ως τον άνθρωπο που διέταξε τη μυστηριώδη και ως τώρα ανεξιχνίαστη καταστροφή του Nord Stream 2 τον περασμένο Σεπτέμβριο, του καινούριου αγωγού αξίας 11 δισ. δολαρίων που επρόκειτο να διπλασιάσει τους όγκους φυσικού αερίου που θα παραδίδονταν από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Η αποκάλυψή του υπήρξε δημοφιλής στη Γερμανία και τη Δυτική Ευρώπη, γράφει ο ίδιος στο ιστολόγιό του, αλλά την έφαγε το μαύρο σκοτάδι και η συγκάλυψη στα αμερικανικά μέσα.

Πριν από δύο εβδομάδες, συνεχίζει, μετά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στην Ουάσιγκτον, οι υπηρεσίες πληροφοριών ΗΠΑ και Γερμανίας προσπάθησαν να ενισχύσουν αυτή τη «συσκότιση», τροφοδοτώντας τους New York Times και τη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit με ψευδή πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ με σκοπό να αντικρούσουν την αναφορά ότι ο Μπάιντεν και οι Αμερικανοί πράκτορες ευθύνονται για την καταστροφή των αγωγών.

Οι υπεύθυνοι τύπου στον Λευκό Οίκο και στη CIA αρνούνται πεισματικά ότι η Αμερική είναι υπεύθυνη για την έκρηξη των αγωγών, συνεχίζει ο Χερς, και αυτές οι αρνήσεις «για τους τύπους» θεωρήθηκαν υπεραρκετές. Δεν έχει δοθεί απάντηση γιατί ο Μπάιντεν δεν έχει κάνει αυτό που θα έκανε οποιοσδήποτε σοβαρός ηγέτης: «να αναθέσει επισήμως» στη CIA τη διεξαγωγή έρευνας εις βάθος, ώστε να μάθουμε ποιος προχώρησε στη δολιοφθορά στη Βαλτική Θάλασσα. Σύμφωνα με πηγή της CIA, τονίζει ο βετεράνος δημοσιογράφος, ο πρόεδρος δεν το έχει κάνει και δεν θα το κάνει, γιατί πολύ απλά ξέρει την απάντηση.

Η Σάρα Μίλερ, ειδική επί ενεργειακών θεμάτων και συντάκτρια στην Energy Intelligence, εξήγησε σε συνέντευξη στον Χερς γιατί η υπόθεση του αγωγού ήταν μεγάλη είδηση στη Γερμανία και τη Δυτική Ευρώπη. «Η καταστροφή των αγωγών Nord Stream τον Σεπτέμβριο οδήγησε σε περαιτέρω άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, που ήταν ήδη έξι ή περισσότερες φορές τα επίπεδα πριν από την κρίση», είπε.

«Οι γερμανικές εισαγωγές φυσικού αερίου κορυφώθηκαν έναν μήνα μετά. σε δεκαπλάσια επίπεδα σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη ανέβηκαν και οι κυβερνήσεις ξόδεψαν έως και 800 δισ. ευρώ προστατεύοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι έκλεισαν τα πιο ενεργοβόρα εργοστάσιά τους, όπως την παραγωγή λιπασμάτων και γυαλιού, και δεν είναι σαφές πότε, αν ποτέ, θα ανοίξουν ξανά. Η Ευρώπη προσπαθεί να αποκτήσει ηλιακή και αιολική δυναμικότητα, αλλά μπορεί να αργήσει μέχρι να σώσει μεγάλα τμήματα της γερμανικής βιομηχανίας».

Στις αρχές Μαρτίου, ο πρόεδρος Μπάιντεν φιλοξένησε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στην Ουάσιγκτον, συνεχίζει ο Χερς. Το ταξίδι περιλάμβανε μόνο δύο δημόσιες εκδηλώσεις —μια σύντομη εθιμοτυπική ανταλλαγή φιλοφρονήσεων στον Λευκό Οίκο, χωρίς να επιτρέπονται ερωτήσεις, και μια συνέντευξη Σολτς στο CNN και τον Φαρίντ Ζακαρία, ο οποίος δεν έθιξε τους ισχυρισμούς Χερς για τον αγωγό. Ο καγκελάριος είχε πετάξει στην Ουάσιγκτον χωρίς μέλη του γερμανικού τύπου στην αποστολή, χωρίς προγραμματισμένο επίσημο δείπνο και χωρίς προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη τύπου, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες συναντήσεις ηγετών.

Αντίθετα, αργότερα αναφέρθηκε ότι Μπάιντεν και Σολτς είχαν συνάντηση 80 λεπτών, χωρίς την παρουσία τρίτων για το μεγάλο μέρος της. Έκτοτε δεν έχουν δημοσιοποιηθεί δηλώσεις ή γραπτές συμφωνίες από καμία από τις δύο κυβερνήσεις, αλλά πηγή με πρόσβαση σε διπλωματικές πληροφορίες είπε στον Χερς, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ότι υπήρξε συζήτηση για την αποκάλυψή του περί Nord Stream 2. Και, ως εκ τούτου, ζητήθηκαν στοιχεία από τη CIA ώστε σε συνεργασία με τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών να συνταχθεί ένα πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ που θα παρείχε στον αμερικανικό και γερμανικό τύπο μια εναλλακτική εκδοχή για την καταστροφή του αγωγού. Σύμφωνα με την πηγή του Αμερικανού «αιρετικού» ερευνητή, έπρεπε να «πλημμυρίσει το σύστημα» προκειμένου να καταρριφθεί ο ισχυρισμός ότι ο Μπάιντεν είχε διατάξει την καταστροφή των αγωγών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας