Μενού Ροή
French President Emmanuel Macron welcomes UAE President Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan as he arrives for a meeting at the Elysee Palace in Paris, France, July 18, 2022. REUTERS/Benoit Tessier
Σημαντικές συμφωνίες θα υπογράψει ο πρόεδρος των ΗΑΕ στο Παρίσι μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν

Σημαντικές συμφωνίες με τη Γαλλία, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, αναμένεται να υπογράψει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν, ο οποίος βρίσκεται από την Κυριακή στο Παρίσι και χθες Δευτέρα συναντήθηκε με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η γαλλική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη από το γεγονός ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης θα συμφωνηθεί η αγορά μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων ντίζελ από τη Γαλλία, ενώ προγραμματίζονται επίσης οι υπογραφές συμβάσεων στους τομείς των μεταφορών και της επεξεργασίας απορριμμάτων.

«Η επίσκεψη έχει μεγάλη συμβολική διάσταση, απεικονίζει τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Γαλλίας και Εμιράτων, καθώς και την καλή προσωπική σχέση μεταξύ του Μακρόν και του Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αν Γκαντέλ, ερευνήτρια στο Παρατηρητήριο Βόρειας Αφρικής/Μέσης Ανατολής του ιδρύματος Ζαν Ζορές, επισημαίνοντας πως εντάσσεται στη στρατηγική της Γαλλίας να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της.

Αναφερόμενη στην επίσκεψη και σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Ο Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ, ο άσωτος και αμφιλεγόμενος σύμμαχος των Ηλυσίων», η εφημερίδα Le Monde επισημαίνει ότι η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα επεκταθεί σε νέους τομείς, όπως «το υδρογόνο, ένα μείζον ζήτημα στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, τις νέες τεχνολογίες και την επισιτιστική ασφάλεια».

Το ταξίδι αυτό συνάδει επίσης με εκείνο που πραγματοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο του 2021, την εποχή που ανακοινώθηκε το ρεκόρ πώλησης 80 Rafale στα Εμιράτα, προσθέτει το ρεπορτάζ, υπενθυμίζοντας παράλληλα την αντίδραση της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH) ως προς τις πωλήσεις όπλων της Γαλλίας προς τα Εμιράτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας