Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σκυλακάκης: Η επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές

Στις προοπτικές της οικονομίας, την επενδυτική βαθμίδα, την αύξηση των επιτοκίων, τις συντάξεις και το ενδεχόμενο νέου Fuel Pass αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας  στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός μίλησε για την ελληνική οικονομία και το τι πρόκειται να συμβεί τους επόμενους μήνες. «Εγώ βλέπω ότι είναι πολύ μικρή η επιρροή, είναι χαρακτηριστική η αναβάθμιση που πήραμε από την Fitch, σε μία κατ’ εξοχήν προεκλογική στιγμή, δηλαδή 2-3 μήνες πριν τις εκλογές. Αυτό είναι μία ένδειξη ότι οι απ’ έξω δε θεωρούν ότι η οικονομία επηρεάζεται. Επί της ουσίας, πετύχαμε το ’22 τους δημοσιονομικούς μας στόχους, έχουμε και μία μικρή υπέρβαση, πετύχαμε λίγο παραπάνω από ό,τι περιμέναμε. Αυτό είναι μία ένδειξη ότι και η κυβέρνηση δεν επηρεάζεται από την προεκλογική συγκυρία.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1», ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι τοπ ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία πήγε καλά σημειώνοντας πώς «είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνει κανείς πολύχρονη, για να αναπτύξει σχέσεις με την Ιαπωνία, οι Ιάπωνες παίρνουν πολύ καιρό για να λάβουν αποφάσεις, όταν όμως το κάνουν και αποκτούν σχέσεις, αυτές είναι μακροχρόνιες».

Επενδυτική βαθμίδα

Ερωτώμενος για το πόσο μακριά είναι η Ελλάδα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ο υπουργός απάντησε:

«Έχουμε τρεις οίκους που μας έχουν μία βαθμίδα κάτω, από τους μεγάλους οίκους, και τον Moody’s. Είχαμε δύο και ότι προστέθηκε τρίτος μας δίνει τη βάση ότι μπορούμε να ελπίζουμε ότι στον επόμενο κύκλο και μετά τις εκλογές θα έχουμε την τελική κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».

«Υπάρχει πιθανότητα στις 21 Απριλίου να γίνει από τη Standard and Poor’s, αλλά δεν είναι κάτι που εύκολα μπορεί να κάνει ένας οίκος στη μέση μιας εκλογικής διαδικασίας.

Σχετικά με τα λεγόμενα της αντιπολίτευσης για «παροχολογία» από την κυβέρνηση, ο κος Σκυλακάκης δήλωσε: «Η αντιπολίτευση διατηρεί το ιερό δικαίωμα να λέει κάτι και το αντίθετό του την ίδια στιγμή. Δηλαδή λέει ο κύριος Τσίπρας ‘’εγώ θα έδινα 10 δις’’ και μετά όταν λέει η κυβέρνηση να κάνει κάποια παρέμβαση, για να απαλύνει το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς σε ένα κομμάτι συμπατριωτών μας που ζει μόνο με τη σύνταξή τους, για κάτι που θα είναι 20 φορές μικρότερο, μιλάνε για προεκλογικές παροχές. Η αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια, αλλά μόνο για την επικοινωνία, την εντύπωση και την προπαγάνδα».

Συντάξεις

Όσον αφορά τις αυξήσεις στις συντάξεις διευκρινίζει: «Ο νόμος που ψηφίστηκε επί της προηγούμενης κυβέρνησης και συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς, προβλέπει τη προσωπική διαφορά, η οποία ‘’τρώει’’ τις αυξήσεις.

Για όσους δεν πήραν την αύξηση τόνισε ότι η κυβέρνηση θα το δει μέσα στο επόμενο διάστημα, αναλόγως με τον δημοσιονομικό χώρο.

«Πρώτα θα συνεννοηθούμε με το Υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα λάβει την απόφαση και μετά θα ανακοινωθεί το οτιδήποτε».

«Περιμένουμε να δούμε και τα έσοδα του Ιανουαρίου», επεσήμανε.

Επιτόκια τραπεζών

Αναφερόμενος στο θέμα με τα επιτόκια των τραπεζών: «Οι τράπεζες λένε ότι προχωρούν σταδιακά στις αυξήσεις των καταθέσεων. Θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται με πολύ μεγαλύτερη τόλμη και σε μεγαλύτερη έκταση. Σε σχέση με τα επιτόκια των νέων δανείων, δεν έχει ολοκληρωθεί η αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα. Από εκεί και πέρα, έχει μεγάλη σημασία να αυξηθεί και ο ρυθμός χρηματοδότησης της οικονομίας, ειδικά προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Απαιτείται και από τις τράπεζες ανάληψη πρωτοβουλιών.

Κλείνοντας, ο κος Σκυλακάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας: «Η ελληνική οικονομία κατάφερε και ξεπέρασε πολύ μεγάλες κρίσεις, την πανδημία, την ενεργειακή και του πολέμου στην Ουκρανία, την τουρκική απειλή. Αισθάνομαι ότι ο τερματισμός της πολιτικής αβεβαιότητας, η επενδυτική βαθμίδα και οι μεγάλοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί με την υποχώρηση του πληθωρισμού, μπορεί να μας δώσει, με τη βοήθεια της νέας κυβερνητικής θέσης που έχουμε κερδίσει, κυριολεκτικά μια αφετηρία για να ‘’απογειώσουμε’’ στα επόμενα χρόνια την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Νέο Fuel Pass

Τέλος, ο υπουργός ερωτώμενος για το ενδεχόμενο ενός νέου fuel pass για τις μετακινήσεις ενόψει Πάσχα, απάντησε ότι: «Δεν έχω τίποτα παραπάνω να πω σε σχέση με τα δημοσιονομικά από αυτά που είπαμε ως τώρα».

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στις προκλήσεις για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, χαρακτηρίζοντας “αδιαπραγμάτευτο εθνικό...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατηγορηματικός ότι δεν θα δοθεί νέο Fuel Pass ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ. «Όλες οι αποθήκες καυσίμων στην Ευρώπη είναι γεμάτες»...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλο, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχωρεί με θέμα την...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με αφορμή τη σημερινή, δεύτερη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 3,6 δισ. ευρώ (επιδοτήσεις: 1,72 δισ. ευρώ και δάνεια: 1,84 δισ....

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE