Μενού Ροή
Σωκράτης Φάμελλος: Απαιτούνται συγκλίσεις για την πράσινη ψηφιακή μετάβαση

Την έλλειψη δικτύων, την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, την ανάγκη επικαιροποίησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, ως βασικές προϋποθέσεις για την πράσινη μετάβαση στον τομέα της Ενέργειας, επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, κατά την ομιλία του στο «Green Deal 2022» του ΤΕΕ, που λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Πολιτισμό Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο κ. Φάμελλος μίλησε για πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ που έχουν οδηγήσει σε μεγάλες στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείς να πετύχεις τη μεγάλη επανάσταση, που είναι η αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος αν δεν είναι όλη η κοινωνία συμμέτοχη. Δεν μπορεί να μην είναι η Πολιτεία μπροστά στη διαδικασία της μετάβασης. Η εξαγγελία του κ. Χατζηδάκη ότι το χρηματιστήριο ενέργειας θα μας δώσει τη δυνατότητα η αγορά να δώσει φθηνότερη τιμή ενέργειας διαψεύστηκε συνταρακτικά μέσα σε ένα χρόνο. Η μετάβαση πρέπει να έχει χαρακτηριστικά δημοκρατίας και δικαιοσύνης και στο ενεργειακό μοντέλο, να έχουν όλοι πρόσβαση στο δικαίωμα νερού και ενέργειας και σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον».

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της μετάβασης, ο Σ. Φάμελλος άσκησε επίσης κριτική στην κυβέρνηση γιατί διαχωρίζει τα θέματα του κλίματος από αυτά της βιοποικιλότητας, ζήτησε να υπάρχει συμμετοχή της κοινωνίας και να γίνεται προς όφελος όλων και να αποφεύγονται φαινόμενα αισχροκέρδειας από την πλευρά των επιχειρήσεων, όπως γίνεται στην ενέργεια.

Ο τομεάρχης ΠΕΝ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε την ανάγκη συγκλίσεων στα θέματα της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης ενώ μίλησε και για τον ρόλο του ΤΕΕ σε αυτή την κατεύθυνση: «Η πράσινη συμφωνία έχει ανάγκη ένα Τεχνικό Επιμελητήριο να είναι τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, να αποκαταστήσει τα τεχνικά ή πολιτικά κενά που έχει η κλιματική μετάβαση στην Ελλάδα, να φτιάξει εργαλεία και όχι αναγκαστικά να κάνει συζητήσεις με τους υπουργούς. Το έχουμε ανάγκη αυτό το Επιμελητήριο».

Ο Σωκράτης Φάμελλος παράλληλα εξέφρασε την αντίθεσή του στον νέο ρόλο που έχει αναλάβει το ΤΕΕ το τελευταίο διάστημα και υποστήριξε την ανάγκη μεγαλύτερης παρουσίας του κράτους σε υποδομές και στην παρακολούθηση της αγοράς ενέργειας και των έργων και μελετών. Τάχθηκε κατά μίας «ολοένα και πιο ιδιωτικοποιούμενης Πολιτείας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Διαφωνούμε με την πρόσφατη στροφή του επιμελητηρίου να λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή για πολλά πρότζεκτ. Το ΤΕΕ πρέπει να παράγει τα τεχνικά εργαλεία της καινοτομίας έτσι ώστε να έχουμε σωστό ενεργειακό σχεδιασμό στην Ελλάδα και να μην έχουμε ακριβή ενέργεια. Να μην έχουμε μπρος πίσω στην απολιγνιτοποίηση. Να μην έχουμε μία "κούφια" ηλεκτροκίνηση και ένα "Εξοικονομώ" που δεν προκηρύχθηκε όλο το 2021» είπε χαρακτηριστικά.

Για την ενεργειακή κρίση ο κ Φάμελλος είπε ότι: «Οι αβεβαιότητες πολλαπλασιάζονται, με την πανδημία, τον πόλεμο, την γεωπολιτική αστάθεια και την κλιματική κρίση».

«Πρέπει να λυθεί το θέμα της ειρήνης που είναι το περίγραμμα της βιώσιμης ανάπτυξης και αν δε λυθεί αυτό το θέμα, αλλά και το θέμα του αφοπλισμού δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη» τόνισε προσθέτοντας: «Μας ανησυχεί η χθεσινή απόφαση του ΝΑΤΟ που τροφοδοτεί τον ψυχρό πόλεμο γιατί δεν ξέρουμε πού πάμε αλλά και γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν δύστροπο αναθεωρητή γείτονα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας