Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Αθήνα για την εξαγορά του 47% της Viva Wallet ο Τζ. Ντίμον της JP MORGAN

Μέσα στα επόμενα 24ωρα πέφτουν οι υπογραφές για την εξαγορά του 47% της Viva Wallet από την JP Morgan.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός θα αποκτήσει την ελληνική fintetech με τίμημα που ανεβάζει την αποτίμησή της πάνω από τα 1,5 δισ. ευρώ.

Η JP Morgan θα αποκτήσει τα μερίδια που κατέχουν τρία funds στη Viva, Hedosophia (27%), το family office Λάτση (13%) και η Deca (7%).

Οι πλειοψηφούντες μέτοχοι και ιδρυτές της Viva X. Καρώνης και Μ. Αντύπας, που έχουν το υπόλοιπο 53% περίπου θα διατηρήσουν το ποσοστό τους και το μάνατζμεντ της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο της τελευταίας στιγμής (οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται εδώ και αρκετούς μήνες και έφτασαν αρκετά κοντά στην ολοκλήρωση και στο παρελθόν) ο σχεδιασμός προβλέπει να έρθει στην Αθήνα ο ισχυρός άνδρας της JP Morgan Τζ. Ντίμον ο οποίος θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Σε 23 χώρες

Σημειώνεται ότι η Viva Wallet έχει τραπεζική άδεια σε 23 ευρωπαϊκές χώρες, κι αυτό ήταν ένα ισχυρό κίνητρο για την JP Morgan ώστε να τη διεκδικήσει και να εισέλθει σ’ αυτό τον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο των fintech.

Εξάλλου χθες ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης με ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για δύο σημαντικές εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων από αμερικανικές εταιρείες.

«Αυτή την εβδομάδα δύο μεγάλες εξαγορές από αμερικάνικες εταιρείες, ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και προπομπός επενδύσεων», έγραψε ο κ. Πατέλης

Να σημειωθεί ότι για την πρόθεση της JP Morgan να επενδύσει στην ελληνική fintech, είχε αναφερθεί το πρακτορείο Bloomberg.

Ποια είναι η Viva Wallet

Ο όμιλος Viva έχει παρουσία μέσω υποκαταστημάτων ηλεκτρονικού χρήματος σε 21 χώρες, ενώ διαθέτει γραφεία σε 23 χώρες. Μέσω της Vivabank και της τραπεζικής άδειας, που απέκτησε το Σεπτέμβριο του 2019, η Viva είναι σε θέση να παρέχει ένα σύνολο από υπηρεσίες, που δεν παραπέμπουν στο παραδοσιακό τραπεζικό μοντέλο αποδοχής καταθέσεων μέσω των οποίων περνάει η δημιουργία χρηματοδοτικών προϊόντων. Ο όμιλος εξασφάλισε χρηματοδότηση 66,7 εκατ. ευρώ (80 εκατ. δολάρια) από 3 επενδυτές τεχνολογίας και fintech, την Tencent, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Breyer Capital.

Τα έσοδα του ομίλου την περασμένη χρονιά αυξήθηκαν κατά 29% στα 44 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης το 2021 αναμένεται να διαμορφωθούν στα 120 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας ισχυρή ανάπτυξη από όλες τις πηγές δραστηριοτήτων.

Να σημειωθεί ότι στο σκέλος της χρηματοδότησης επιχειρήσεων, το μοντέλο που αναπτύσσει η Viva προβλέπει την αξιοποίηση κεφαλαίων μέσω SPV.  Τα κεφάλαια που θα επενδυθούν για χρηματοδοτήσεις αποκλειστικά εμπορικών επιχειρήσεων ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ. Με βάση το συγκεκριμένο μοντέλο η Τράπεζα αναλαμβάνει την αξιολόγηση του πελάτη (scoring)  και λειτουργεί ως ενδιάμεσος για τη χρηματοδότηση, παρέχοντας κεφάλαια κίνησης, χωρίς όμως να αναλαμβάνει πιστωτικό ρίσκο. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγει να επιβαρύνει τον ισολογισμό της και έτσι δεν «απειλείται» από τον κίνδυνο να συσσωρεύσει κόκκινα δάνεια στο χαρτοφυλάκιό της.

Διαβάστε επίσης

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Το αργό πετρέλαιο Βrent θα μπορούσε να φτάσει στα 185 δολάρια το βαρέλι στο τέλος του έτους εάν συνεχιστεί η διακοπή της ρωσικής προσφοράς,...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Οι τιμές πετρελαίου έπεσαν 4% από την κορυφή επταετίας, μετά την επιβεβαίωση από τη Ρωσία ότι κάποια από τα στρατεύματά της επέστρεψαν στη βάση...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

“Ο μόνος τρόπος να έχουμε ομαλή μετάβαση και να μειώσουμε δραστικά το διοξείδιο του άνθρακα είναι να αντικαταστήσουμε τον άνθρακα με αέριο”, τόνισε ο...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, Φωκίωνα Καραβία και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη, είχε ...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE