Μενού Ροή
"Στο στόχαστρο Ρώσων σαμποτέρ οι ολλανδικές υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα", λένε οι Υπηρεσίες Πληροφοριών

Η Ρωσία προσπάθησε τους τελευταίους μήνες να αποκτήσει πληροφορίες για να σαμποτάρει ζωτικής σημασίας υποδομές στο ολλανδικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας, δήλωσε τη Δευτέρα η ολλανδική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών MIVD.

Ρωσικό πλοίο εντοπίστηκε σε ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Βόρεια Θάλασσα, καθώς επιχειρούσε να χαρτογραφήσει τις ενεργειακές υποδομές, δήλωσε ο επικεφαλής της MIVD στρατηγός Jan Swillens σε συνέντευξη Τύπου.

Το πλοίο συνοδεύτηκε έξω από τη Βόρεια Θάλασσα από ολλανδικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής προτού πραγματοποιηθεί κάποιο σαμποτάζ, πρόσθεσε.

"Είδαμε τους τελευταίους μήνες ρωσικούς παράγοντες να προσπαθούν να αποκαλύψουν πώς λειτουργεί το ενεργειακό σύστημα στη Βόρεια Θάλασσα. Είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε αυτό", δήλωσε ο Swillens.

"Η Ρωσία χαρτογραφεί πώς λειτουργούν τα αιολικά μας πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα. Ενδιαφέρονται πολύ για το πώς θα μπορούσαν να σαμποτάρουν την ενεργειακή υποδομή".

Οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών MIVD και AIVD, σε κοινή έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ανέφεραν ότι κρίσιμες υπεράκτιες υποδομές, όπως καλώδια διαδικτύου, σωλήνες φυσικού αερίου και πάρκα ανεμογεννητριών, έχουν γίνει στόχος ρωσικών δραστηριοτήτων σαμποτάζ.

"Η Ρωσία χαρτογραφεί κρυφά αυτές τις υποδομές και αναλαμβάνει δραστηριότητες που υποδηλώνουν προετοιμασίες για σαμποτάζ", ανέφεραν οι υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι η Ολλανδία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα απελάσει αδιευκρίνιστο αριθμό Ρώσων διπλωματών, καθώς κατηγόρησε τη Ρωσία ότι φέρνει συνεχώς κατασκόπους με διπλωματική κάλυψη.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα κλείσει το ολλανδικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας