Οι ΗΠΑ και η Γερμανία κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία για την ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2, τερματίζοντας ουσιαστικά μια μακροχρόνια ρήξη σχετικά με τις αγορές γερμανικού αερίου από τη Ρωσία, επιβεβαίωσαν οι σύμμαχοι την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τη πληροφορίες διεθνών πρακτορείων η Γερμανία δεσμεύεται να αναλάβει δράση εάν η Ρωσία προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο εναντίον της Ουκρανίας, μια απόφαση που μπορεί να σηματοδοτήσει παραχώρηση από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε προηγουμένως αποφασίσει να κάνει ανεξάρτητες κινήσεις εναντίον του Κρεμλίνου για τον αγωγό φυσικού αερίου που θα τρέχει από τη Ρωσία στη Γερμανία και θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να παρακάμψει την Ουκρανία.
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία υποστηρίζουν σταθερά την κυριαρχία της Ουκρανίας, την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την επιλεγμένη ευρωπαϊκή πορεία", ανέφεραν οι σύμμαχοι σε κοινή δήλωση.
Οι ΗΠΑ και η Γερμανία θα επιδιώξουν επίσης να προωθήσουν επενδύσεις τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ένα λεγόμενο Πράσινο Ταμείο για να βοηθήσουν τη μετάβαση της Ουκρανίας σε καθαρότερες πηγές ενέργειας. Η Γερμανία δεσμεύεται για μια αρχική επένδυση 175 εκατομμυρίων δολαρίων στο ταμείο. Η Γερμανία θα διορίσει επίσης έναν ειδικό απεσταλμένο - με χρηματοδότηση 70 εκατομμυρίων δολαρίων - για τη στήριξη διμερών ενεργειακών έργων με την Ουκρανία.
Δεκαετής διαμάχη
Η συμφωνία θέτει τέρμα σε μια δεκαετή αμερικανική-γερμανική διαμάχη για το έργο, το οποίο οι επικριτές υποστήριξαν ότι θα έδινε στη Μόσχα υπερβολική δύναμη για την ευρωπαϊκή εθνική ασφάλεια. Η διοίκηση του Μπάιντεν πρότεινε αρχικά να προσπαθήσει να σταματήσει την κατασκευή, αλλά αργότερα μετατόπισε την προσέγγισή της, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μακρύς και θα βλάψει μόνο τις σχέσεις με τη γερμανική κυβέρνηση.
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε ότι προβλέπονται κυρώσεις σε περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο αγωγό φυσικού αερίου για να βλάψει την Ουκρανία.
Μέσω του σχεδόν ολοκληρωμένου αγωγού της Βαλτικής Θάλασσας θα μεταφέρεται ρωσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη. Οι επικριτές φοβούνται ότι η Ευρώπη θα εξαρτηθεί περισσότερο από το ρωσικό αέριο, καθώς και ότι θα υπάρχει οικονομική ζημία για την Ουκρανία και άλλες παραδοσιακές χώρες διέλευσης φυσικού αερίου. Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποτρέψουν το έργο, μεταξύ άλλων επιβάλλοντας κυρώσεις στις εμπλεκόμενες εταιρείες.
Επικρίσεις από γερουσιαστές
Ο γερουσιαστής John Barrasso, ένας Ρεπουμπλικανός του Ουαϊόμινγκ, τόνισε ότι ο αγωγός στραγγαλίζει την Ευρώπη. «Η προστασία αυτής της ρωσικής παγίδας δεν είναι προς το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας», ενώ ο γερουσιαστής των Τεντ Κρουζ του Τέξας ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία με τη Γερμανία ως «πλήρη και απόλυτη συνθηκολόγηση του Προέδρου Μπάιντεν στον Πούτιν».
Οι επικριτές αναζητούσαν συγκεκριμένη γλώσσα βάσει της οποίας η Γερμανία θα δεσμευτεί να διακόψει τη ροή του φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 2 σε περίπτωση που η Ρωσία επιδίωξε να ασκήσει αδικαιολόγητη επιρροή στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Γερμανία έχει αντισταθεί εδώ και πολύ καιρό σε μια τέτοια απειλή, λέγοντας ότι θα πολιτικοποιήσει περαιτέρω ένα έργο που επιμένει ότι η Μέρκελ σχετίζεται αποκλειστικά με τις επιχειρήσεις.
Η συμφωνία θα δεσμεύσει τη Γερμανία να χρησιμοποιήσει μόχλευση για να επεκτείνει τη συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας με τη Ρωσία μετά τη λήξη της το 2024.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ned Price δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη στην Ουάσινγκτον ότι «οι Γερμανοί έχουν υποβάλει χρήσιμες προτάσεις και καταφέραμε να σημειώσουμε πρόοδο σε βήματα για την επίτευξη αυτού του κοινού στόχου, με κοινό στόχο να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα οπλίζει την ενέργεια».