Μενού Ροή
To energymag στη ΔΕΘ: Δέσμη μέτρων για το ρεύμα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Πακέτο μέτρων για τη συγκράτηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός αφιερώνοντας σημαντικό μέρος της ομιλίας τους στα θέματα ενέργειας. Με στόχο να απομειωθούν ή και να εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

  • επιδότηση λογαριασμών αρχικά μέχρι το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα για τους μήνες από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο επιδοτούνται για το σύνολο του πληθυσμού οι πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 €/Mwh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος. Για παράδειγμα η μέση κατανάλωση σε ένα τυπικό νοικοκυριό κυμαίνεται στις 300-400 Kwh μηνιαίως. Έτσι, νοικοκυριό με κατανάλωση από 300-600 κιλοβατώρες δεν θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ το μήνα, ενώ χωρίς τα μέτρα θα χρεώνονταν από 20 έως 44 ευρώ.

  • Επιδότηση λογαριασμών και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης.

 

Το κόστος για το τρίμηνο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί από την ανακατανομή των εσόδων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων. Εκτός από από τα 150 εκατ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης θα υπάρξουν εκπτώσεις και από τη ΔΕΗ, οι οποίες θα περιορίσουν ή θα μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "Η ΔΕΗ έχει τη δύναμη να προστατευθεί και να προστατεύσει τους πελάτες της – ανοίγει το δρόμο για να ακολουθήσουν και οι ιδιώτες".

Όσον αφορά την θέρμανση ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε:

  • Αύξηση επιδόματος θέρμανσης κατά 20%

Μας εξέπληξε το ύψος του τιμήματος για τον ΔΕΔΔΗΕ

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. "Μόλις χθες ανακοινώθηκε η πώληση του μειοψηφικού πακέτου του ΔΕΔΔΗΕ για 2,1 δισ. ευρώ, είπε ο πρωθυπουργός. «Μας εξέπληξε όλους το ύψος του τιμήματος. Όλα αυτά αποτυπώνουν την εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Υπαρξιακός κίνδυνος η κλιματική κρίση

Για την κλιματική κρίση ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε υπαρξιακό κίνδυνο για εμάς και τα παιδιά μας. "Μία απειλή που απαιτεί ολικό επανασχεδιασμό των δημόσιων πολιτικών. Η Ελλάδα ακολουθεί αυτή την αναγκαιότητα εδώ και δύο χρόνια, με παράλληλες πολιτικές που προωθούμε παντού" ανέφερε σε μια αποστροφή του λόγου του.

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού:

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας