Μενού Ροή
Τουρκία-Ρωσία: Οι τρεις τουρκικές κρατικές τράπεζες διακόπτουν την λειτουργία του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir

Οι τρεις κρατικές τράπεζες της Τουρκίας που επέτρεπαν την λειτουργία του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir θα το εγκαταλείψουν μετά τις αυστηρές αμερικανικές προειδοποιήσεις, ανακοίνωσε ανώτατος τούρκος αξιωματούχος.

«Υπάρχουν πληρωμές εν εξελίξει, αλλά έχει ορισθεί ημερομηνία» για την διακοπή της λειτουργίας του συστήματος Mir, δήλωσε στο AFP η πηγή που δεν κατονομάζεται και δεν αποκάλυψε την καταληκτική ημερομηνία.

Μέχρι τότε, οι τρεις τράπεζες, οι HalkBank, Ziraat και Vakifbank θα επιτρέπουν τις συναλλαγές με την κάρτα Mir.

Δύο από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Τουρκίας, οι Denizbank και Isbank, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα την διακοπή της χρήσης του συστήματος πληρωμών Mir.

Την Παρασκευή, το Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε ότι διέκοψε για «τεχνικούς» λόγους την λειτουργία των τραπεζικών καρτών Mir, οι οποίες πλέον δεν χρησιμοποιούνται παρά σε ελάχιστες χώρες, ανάμεσά τους και η Λευκορωσία.

Πολύ εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, η Τουρκία αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Από την έναρξη του πολέμου, η Τουρκία, προσφιλής προορισμός των ρώσων τουριστών, υποδέχθηκε μεγάλο όγκο Ρώσων.

Η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του συστήματος Mir μετά την συνάντηση των προέδρων Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν στις αρχές του Αυγούστου.

Ομως η Ουάσινγκτον προειδοποίησε τις τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζες που έχουν συναλλαγές με την Ρωσία με την εφαρμογή κυρώσεων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας