Μενού Ροή
Τουρκικά πλοία μπλοκάρουν τις εργασίες του Eastmed εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Πολεμικά πλοία της Τουρκίας εμφανίστηκαν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο σημείο που γίνονται εργασίες για τον αγωγό Eastmed. Σύμφωνα με αμυντικά site δύο τουρκικές φρεγάτες κλάσης «G» και μία κορβέτα, μπλόκαραν την κίνηση του γαλλικού ερευνητικού σκάφους (με σημαία Μάλτας) αλλά νοικιασμένο από την Ελλάδα  Nautical Geo, το οποίο ανοιχτά του λιμανιού της Λάρνακας και επιχειρούσε να κινηθεί προς τα ανατολικά.

Οι δύο τουρκικές φρεγάτες και μια κορβέτα κλάσης ADA, επικαλούμενες NAVTEX για πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων, στην περιοχή που θα έπρεπε να ερευνά το Nautical Geo του απαγόρευσαν να κινηθεί. Η Άγκυρα φέρεται να παρέτεινε Navtex που είχε εκδώσει στην ευρύτερη περιοχή με στόχο να εμποδίσει τις έρευνες του Nautical Geo, καθώς αν το επιτρέψει είναι είναι σαν να δέχεται ότι εκεί είναι η κυπριακή ΑΟΖ σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται, ότι δηλαδή είναι δική της υφαλοκρηπίδα.

Η είσοδος του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo στην κυπριακή ΑΟΖ στις 27 Σεπτεμβρίου, αρχικά, συνοδεύτηκε από μπαράζ φραστικών απειλών, κυρίως από τον τουρκικό τύπο, για αποφασιστική αντίδραση στις δήθεν προκλήσεις Ελλάδας και Κύπρου στη λεγόμενη τουρκική υφαλοκρηπίδα. Την Κυριακή, τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε το Nautical Geo, 21 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Κύπρου μέσω ασυρμάτου και με επικίνδυνες κινήσεις του πολεμικού σκάφους σε κοντινή απόσταση από το ερευνητικό σκάφος, ενώ το ερευνητικό σκάφος από το περασμένο Σάββατο εκινείτο εντός αδειοδοτημένων τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ πραγματοποιώντας έρευνες για την διέλευση του αγωγού EastMed. Σύμφωνα με τις συντεταγμένες της πορείας του, το σκάφος έπλεε εντός του οικοπέδου 1 της ΑΟΖ για να εισέλθει στη συνέχεια εντός των χωρικών υδάτων με παράλληλη πορεία τα νότια παράλια και προς τη Λάρνακα όπου βρίσκεται αγκυροβολημέμνο.

Πηγές στη Λευκωσία, όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κύπρου, απέκλειαν το ενδεχόμενο αναβολής των ερευνητικών εργασιών. Επί του παρόντος απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η Λευκωσία μεταφέρει το όλο ζήτημα σε επίπεδο Ε.Ε. Οι νέες τουρκικές εξάρσεις εκδηλώνονται σε μια περίοδο που αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή των εταιρειών εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει δημοσιοποιηθεί, η αρχή αναμένεται να γίνει με την ExxonMobil, η οποία, όπως έχει γίνει γνωστό, θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός του οικοπέδου 10. Πηγές στη Λευκωσία εκτιμούν πως η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε παραβατικές συμπεριφορές στην περιοχή που δραστηριοποιείται ο αμερικανικός κολοσσός, λαμβάνοντας υπόψη και την τακτική του παρελθόντος.

Εκεί όπου φαίνεται να υπάρχει προβληματισμός είναι με την επιστροφή της γαλλικής TOTAL και της ιταλικής ΕΝΙ που χρονικά τοποθετείται αρχές του 2022

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας