Μενού Ροή
Tσίπρας: Σε όλη την Ευρώπη κρατικοποιήσεις, εδώ ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και επιδότηση της αισχροκέρδειας

«Σήμερα βρισκόμαστε δυστυχώς τέσσερα χρόνια μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ξανά μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες και αν δεν είχαμε καταφέρει να ρυθμίσουμε το χρέος και να αφήσουμε ένα δημοσιονομικό απόθεμα, σήμερα η χώρα θα ήταν με το κεφάλι στο νερό», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στα «μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας», την ακρίβεια, την εκτόξευση του πληθωρισμού, το «μοναδικό» στην Ευρώπη ενεργειακό πληθωρισμό ύψους 62%, το «προβληματικό παραγωγικό μοντέλο» και επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση για τον «τρόπο» που τα αντιμετωπίζει. Όπως είπε, πρόκειται για ένα «μοντέλο που ουσιαστικά πριμοδοτεί την αισχροκέρδεια», ενώ παρέπεμψε σε παραδείγματα άλλων χωρών, όπως η Γαλλία ή η Γερμανία που προχώρησαν σε πρωτοβουλίες εθνικοποιήσεων των εταιρειών ενέργειας. «Σε όλη την Ευρώπη έχουμε ένα κύμα κρατικοποιήσεων των ενεργειακών εταιρειών», σημείωσε. «Η εικόνα είναι ότι 7 στα 10 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και έχουν μειώσει την κατανάλωση σε βασικά προϊόντα», τόνισε. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αφήσει τη ΔΕΗ να έχει «πρωταγωνιστικό ρόλο στην αισχροκέρδεια» και ότι «δεν προχώρησε στο βασικό μέτρο της αποσύνδεσης της τιμής του ρεύματος από αυτή του φυσικού αερίου».

«Με το ένα χέρι παίρνει τα χρήματα από την τσέπη του φορολογούμενου, κρατώντας σταθερούς τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ ενώ οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για δημόσια έσοδα, που έχουν προκύψει «από την αφαίμαξη, τη λεηλασία της μεσαίας τάξης κυρίως». «Από την άλλη, αφού κλείσει ο κύκλος της αισχροκέρδειας και βγάζουν υπερκέρδη οι εταιρίες, έρχεται να επιδοτήσει μέρος αυτών των υπερκερδών στην άλλη τσέπη του φορολογούμενου αλλά αφήνοντας αλώβητη αυτήν την αισχροκέρδεια», τόνισε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρότασή του για ένα «άλλο μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης», επαναλαμβάνοντας το μότο ότι δεν ψάχνει να βρει «λεφτόδεντρα» αλλά να «ξεριζώσει τα κλεφτόδεντρα». Σημείωσε, δε, πως έχει συναίσθηση ότι δεν ακούει μόνο ο πολίτης, αλλά και οι αγορές, οι οποίες όπως σχολίασε «σήμερα δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», αφού τα σπρεντς για το δεκαετές ομόλογο έχουν ανέβει στο 5%. Στο πλαίσιο αυτό, απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος των μέτρων που παρουσίασε στη ΔΕΘ, σχολίασε πως η όποια κριτική προέρχεται από την «παράταξη που μας οδήγησε στα μνημόνια, που άφησε τη χώρα με ένα έλλειμμα δυσθεώρητο και που δεν κατάφερε να μας βγάλει από αυτά», ενώ αντίθετα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια «με τους καλύτερους δυνατούς όρους για αδύναμους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Μάλιστα, τόνισε πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat από το 2015 μέχρι το 2019 μειώνονταν συνεχώς οι ανισότητες, ενώ από το 2019 έχουν «εκτοξευτεί». «Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι μεσαίοι γίνονται φτωχοί και οι φτωχοί, απελπισμένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη μεσαία τάξη, που όπως υποστήριξε έκανε μια «επιλογή το 2019 στο όνομα του τέλους των βαρών» που «αναγκαστικά» σήκωσε προκειμένου να βγει η χώρα από το μνημόνιο, βλέπει τώρα αυτά τα βάρη να «διογκώνονται».

Ειδικότερα, έκανε λόγο για μικρομεσαίους επιχειρηματίες που είδαν τον τζίρο τους να «κατακρημνίζεται» στην πανδημία, αλλά και τώρα που «το μέσο νοικοκυριό δεν έχει να καταναλώσει» και ψάχνουν «προοπτική». Ωστόσο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν τους δίνει καμία προοπτική, αφού δεν συμπεριλαμβάνονται καν στο Ταμείο Ανάκαμψης που είναι «η μεγάλη ελπίδα και προοπτική για την ελληνική οικονομία». Σχολίασε, δε, πως η όποια σύγκριση γίνεται μεταξύ της περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή των μνημονίων και της τωρινής, είναι «αδόκιμη». «Αν εγώ είχα να μοιράσω 50 δισ. στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης και όχι να μαζέψω 37 όπως έκανα, θα έβγαινα πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθώ να βγαίνω πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο Μητσοτάκης μοίρασε 50 δισ. και τα μοίρασε άδικα, χωρίς κριτήρια».

Αναφορικά με τους συνταξιούχους σχολίασε ότι «ψάχνουν να βρουν τα αναδρομικά που τους υποσχέθηκαν» και επισήμανε ότι ο ίδιος δεσμεύθηκε στη ΔΕΘ για τα αναδρομικά και την επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας