Μενού Ροή
ΤτΕ: Το διπλό ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

Ο συνδυασμός δράσεων εξοικονόμησης κι επιδοτήσεων αποτελεί βασική συνταγή για την διαχείριση των προβλημάτων που προκαλεί η ενεργειακή κρίση στην οικονομία, με βάση την Ενδιάμεση για την Ελληνική Οικονομία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση καλείται αφενός να δράσει ταυτόχρονα σε τρία μέτωπα:

  • για συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων,
  • για εξυγίανση στα δημόσια οικονομικά, αλλά και
  • για στήριξη στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Παράλληλα όμως η ΤτΕ προτείνει, η επιδοματική πολιτική για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης να συνοδεύεται από δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και παροχή κινήτρων για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, η Τράπεζα της Ελλάδος  προειδοποιεί ότι τα όποια μέτρα στήριξης «να χρηματοδοτούνται από την αξιοποίηση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, έτσι ώστε να μη μεταβάλλεται η περιοριστική κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής και να μην υπονομεύεται η βιωσιμότητα του χρέους.

ΠΑράλληλα, κρίνει θετικά τα μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης για τους πιο αδύναμους η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεσή της για την ελληνική Οικονομία, ωστόσο στέλνει σήμα κινδύνου για τον πληθωρισμό προβλέποντας ότι το 2023 θα κινηθεί στα επίπεδα του 5,8%, υψηλότερα δηλαδή και από 5% που εκτιμά στον προϋπολογισμό η κυβέρνηση.

«Ο πληθωρισμός έχει σημαντικές αναδιανεμητικές επιδράσεις, πλήττοντας περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα που έχουν υψηλότερη ροπή προς κατανάλωση» τονίζει στην έκθεσή της η ΤτΕ εστιάζοντας στο θέμα των ανισοτητων.

 Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ο διοικητής της, κύριος Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει την ανάγκη τα μέτρα «να στοχεύουν στους πλέον ευάλωτους, ώστε να περιορίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού στην κατανάλωση από αυτές τις εισοδηματικές ομάδες».

Αν και αναφέρεται ότι «η λήψη μόνιμων οριζόντιων μέτρων στήριξης ενέχει τον κίνδυνο τροφοδότησης του πληθωρισμού από την πλευρά της ζήτησης», παράλληλα αναφέρεται ότι η περιοριστική κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής κρίνεται ως η πλέον ενδεδειγμένη στην τρέχουσα συγκυρία σταδιακής ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με την ΤτΕ.

Επίσης, τονίζεται στην έκθεση, ότι «στο σημερινό διεθνές περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και συνεχούς ανόδου των επιτοκίων και διάχυτης αβεβαιότητας, τόσο οι νομισματικές όσο και οι δημοσιονομικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις».

Τα μεγέθη

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2022 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 6,2%. Το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 1,5%, εξαιτίας της αναμενόμενης κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη και της σημαντικής υποχώρησης του ρυθμού αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Επιπλέον, τόσο η δημοσιονομική πολιτική όσο και η νομισματική πολιτική αναμένεται να επιδράσουν συσταλτικά στην οικονομική δραστηριότητα το 2023.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ανακάμψει τα επόμενα έτη, φθάνοντας στο 3% το 2024 και στο 2,8% το 2025. Οι επιδόσεις αυτές μπορούν να επιτευχθούν υπό την προϋπόθεση ότι αφενός η γεωπολιτική κρίση θα έχει αποκλιμακωθεί και θα έχουν μειωθεί οι τιμές της ενέργειας και αφετέρου ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ενισχύεται σημαντικά από τον διεθνή τουρισμό, την καλή πορεία υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων και τη σταθερή αναπτυξιακή προοπτική της ευρωζώνης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας