Μενού Ροή
Βιομηχανία: Καμπανάκι για το κόστος παραγωγής λόγω ενέργειας

«Η κρίση και ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία, επιβάλλουν προσοχή από κάθε πλευρά, πολιτική και επιχειρηματική να μην χάσουμε χρόνο και να κερδίσουμε έδαφος στην ανάκαμψη καθώς μια πιθανή παγκόσμια οικονομική κρίση παραμονεύει και δεν αποκλείει καθόλου την ύφεση των οικονομιών μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρης Μαθιός, στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 23 Μαΐου σε συνδυασμό με τις Αρχαιρεσίες για ανάδειξη Δ.Σ. στο οποίο επανεξελέγη για την επόμενη θητεία.

Ο κ. Μαθιός μάλιστα για άλλη μια φορά εστίασε στο θέμα του κόστους παραγωγής, που εάν δεν κρατηθεί σε λογικά επίπεδα με σειρά παρεμβάσεων, θα οδηγήσουν σε εκτροχιασμό την οικονομία.

Να σημειωθεί, ότι στη Γενική Συνέλευση του ΣΒΑΠ με κεντρικό θέμα την επόμενη ημέρα στο επιχειρείν, γενικά, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία ο προσκεκλημένος πρέσβης της Ουκρανίας κ. SERHII SHUTENKO, αναφερόμενος στις επιπτώσεις του πολέμου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, την ανάγκη αυξημένης ανταπόκρισης και των ελληνικών επιχειρήσεων προς τις Ουκρανικές επιχειρήσεις ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν ο ιστός των ιστορικών οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πρόσθεσε ακόμη ότι αυτό πρέπει να προηγηθεί κάθε άλλης ελληνικής πρωτοβουλίας, δεδομένων των αναμενόμενων σοβαρών επιπτώσεων από την συμπεριφορά της Ρωσίας στο ενεργειακό και την τροφοδοσία της Ευρώπης.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο πρώην υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Καθηγητής κ. Ιωάννης Μανιάτης εκφράζοντας την ανησυχία του για τις δεδομένες αργόρυθμες αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις υποχρεώσεις της μετά τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ Μανιάτης ότι οι καθυστερήσεις της Ευρώπης στις αλυσιδωτές συνέπειες, είχαν μεταξύ των άλλων και την εμφάνιση του φαινομένου να μεταφέρεται πλούτος από τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά στους διαχειριστές της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης της ενέργειας συμπεριλαμβανομένων και των καυσίμων.

Ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Δημήτρης Μαθιός

Στην ομιλία του κατά την επίσημη συνεδρίαση της Γ.Σ. ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Μαθιός αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των δύο κρίσεων, αυτή της πανδημίας και την ενεργειακή, την οποία χαρακτήρισε ως ανατρεπτική της προοπτικής ανάκαμψης της οικονομίας από το 2021 καθώς τα αρνητικά της συμπτώματα, είπε, έκαναν την παρουσία τους αισθητή από τον Σεπτέμβριο 2021 και δεν σταμάτησαν να επιβαρύνουν την παραγωγή μέχρι και σήμερα.

Το στοιχείο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Μαθιός, ως παγίδα στην προσπάθειά μας για ανάκαμψη το 2022 και το 2023 θέλει ιδιαίτερη προσοχή σε όλες τις οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης αλλά και τις προτάσεις και τους σχεδιασμούς της αντιπολίτευσης.

Το πρόβλημα στην οικονομία, κατέληξε ο κ. Μαθιός, θα προσλάβει και άλλες διαστάσεις εάν χάσουμε χρόνο και δεν διευκολύνουμε στην δεδομένη προσπάθεια της επιχειρηματικής μας κοινότητας, να κρατήσουν σταθερό το κόστος παραγωγής και να συμπληρώσουν με επενδύσεις που απαιτεί η ανάκαμψη το επενδυτικό κενό της οικονομίας μας. Επενδυτικό κενό που συντηρείται λόγο του φόβου του πληθωρισμού και των ανεξέλεγκτων διαστάσεων στο ενεργειακό εάν δεν το τιθασέψουμε.

Ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νικόλαος Ταγαράς

Τις ανησυχίες της επιχειρηματικής κοινότητας για τις ανατροπές προς την ανάκαμψη και προς τις επενδύσεις που μπορεί να φέρει το πρόβλημα της ενέργειας συμμερίστηκε, μιλώντας εκ μέρους της Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νικόλαος Ταγαράς, τονίζοντας ότι η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης και τα αναχώματα προς ανάσχεση του όλου προβλήματος είναι σε εξέλιξη όπως και οι επιλογές της για την ενίσχυση των επενδύσεων.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ειδικά για την ενίσχυση των επενδύσεων, ο κ. Ταγαράς, ανακοίνωσε ότι αυτή την στιγμή εξελίσσεται ο χωροταξικός πολεοδομικός σχεδιασμός στο 70% της επικράτειας με προϋπολογισμό πάνω από 400εκ € από το Ταμείο Ανάκαμψης, με παράδοση το 2025 και αποπληρωμή μέχρι το 2026. Οι μελέτες θα προλαμβάνουν κλιματική αλλαγή, φυσικές, τεχνολογικές καταστροφές και παραγωγικές δραστηριότητες. Τέλος αναφέρθηκε στην μετάβαση από την παραγωγή ενέργειας με ορυκτά στην καθαρή ενέργεια.

Ο Βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών κ. Δημήτρης Καιρίδης

«Χωρίς παραγωγή δεν μπορούμε να συζητάμε για οικονομία. Η μεταποίηση είναι ο πιο δύσκολος τομέας αλλά είναι και ο στυλοβάτης της κοινωνίας και πρέπει να το αναγνωρίσουμε ιδίως μετά την επιβίωση τους από την 10ετή κρίση» υπογράμμισε μιλώντας στην Γενική συνέλευση ο Βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών κ Δημήτρης Καιρίδης, προσθέτοντας ακόμη ότι: «Το έργο της μεταποίησης δημιουργεί πλούτο. Δίνει δουλειές στους νέους. Πληρώνει φόρους και εισφορές και όλοι οι υπόλοιποι ακολουθούν, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας».

Και συνέχισε ο κ Καιρίδης: «Έχουμε συνηθίσει να μιλάμε για την μετά πολεμική εποχή, ωστόσο τώρα βρισκόμαστε σε πόλεμο και η εφορία της δεκαετίας του 1990 έχει σταματήσει.»

«Υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης, υπογράμμισε ο κ. Καιρίδης, μεταξύ της πρώην ανατολικής και της παλαιάς Ευρώπης (Γερμανών και ημών) και μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής και υπάρχει ο κίνδυνος της επιστροφής του λαϊκισμού και της δημαγωγίας»

Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη

Προσθέτοντάς στις δικές τις προτάσεις για την συλλογική προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη παρουσίασε τις θετικές διαστάσεις που μπορεί να πάρει ο προγραμματισμός και η εφαρμογή τακτικής στην ενδυνάμωση του βιομηχανικού τουρισμού.

Είπε συγκεκριμένα για την σημασία της πολιτικής αυτής: «Ο Βιομηχανικός Τουρισμός είναι πεδίο δόξης λαμπρό και το Υπουργείο σκοπεύει να συνδράμει στον εντοπισμό των αναγκών και στην συνέχεια από το 2023 να διαμορφωθεί το πλαίσιο, να συμπεριληφθεί στην στρατηγική και να ενταχθεί σε ενημερωτικές εκδηλώσεις από το υπουργείο. Πριν από κάποιους μήνες πέρασε η νομοθετική πρωτοβουλία για επισκέψιμα ζυθοποιεία, τυροκομεία και ελαιοτριβεία, οι πρώτες επισκέψιμές εγκαταστάσεις που συνδέουν πρωτογενή παραγωγή με μεταποίηση».

Βράβευση του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη για το φιλανθρωπικό του έργο

Ιδιαιτερότητα της Γενικής Συνέλευσης ήταν ότι επελέγη κατά την διάρκεια των εργασιών της να υλοποιηθεί ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΣΒΑΠ για την βράβευση, με ειδική πλακέτα του Συνδέσμου, του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, για τις προσωπικές του πρωτοβουλίες σε φιλανθρωπικό έργο παράλληλα με τις συνεχεία παρεμβάσεις του επενδυτικές και επιχειρηματικές για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο πρόεδρος κ Δημήτρης Μαθιός αναφέρθηκε στο εξαιρετικό φιλανθρωπικό έργο του κ. Μαρινάκη τονίζοντας ότι εντάσσεται στις ιδιαίτερες υποχρεώσεις της επιχειρηματικής κοινότητας προς την κοινωνία.

Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης

Διαστάσεις της σημασίας παρεμβάσεων στην εργασιακή πολιτική της Κυβέρνησης, παρουσίασε ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης-ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ, κ. Πρωτοψάλτης, ανακινώντας μεταξύ άλλων ότι: «Παρά το υψηλό ποσοστό ανεργίας, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν τα κατάλληλο προσωπικό. Το πρόβλημα είναι η αντιστοίχιση δεξιοτήτων. Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλους πόρους θα επενδυθούν 1,2 δις σε ποιοτική και επαγγελματική κατάρτιση ενηλίκων. Η συνεχής επαγγελματική κατάρτιση είναι απαραίτητη και πλέον θα γίνει κομμάτι της οικονομίας. Πέρα όμως από την κατάρτιση ενηλίκων θα γίνουν δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού στους νέους με σκοπό να προσανατολίσουν νέους σε επαγγέλματα με καλές απολαβές και επαγγελματική αποκατάσταση. Σκοπός είναι να φύγουμε από το μοντέλο επιδότησης ανεργίας και να πάμε στο μοντέλο επιδότησης εργασίας».

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης

Στο κόστος της παραγωγής από την παρεμβολή του προβλήματος ενέργειας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης περιγράφοντας μεταξύ άλλων ότι: «Έρευνα καταμέτρησης των ελεύθερων στεγών σε supermarket και εταιρειών logistics στις επιχειρήσεις Δυτικής Αττικής θα υλοποιήσει το ΕΒΕΠ με σκοπό την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για την παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα, ένα θέμα που ανοίγει τον δρόμο των ναυπηγείων αλλά και γενικότερα για τον τόπο μας και την νησιωτικότητα. Πρέπει να σταματήσουμε να σπαταλάμε αγροτική γη για φ/β ειδικά τώρα που διατρέχουμε μια διατροφική κρίση και υπάρχει κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης. Η Ευρώπη δεν διαχειρίστηκε σωστά τη παγκοσμιοποίηση, η βιομηχανία έχει να αντιμετωπίσει δυσκολίες από τον πόλεμο καθώς θα δυσκολέψουν οι εξαγωγές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας