Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βρετανία: Εκατομμύρια παιδιά στη χώρα κινδυνεύουν να πληγούν από την ενεργειακή φτώχεια, σύμφωνα με έρευνα

Η ενεργειακή φτώχεια στη Βρετανία θα προκαλέσει “ανθρωπιστική κρίση” που θα πλήξει εκατομμύρια παιδιά, ενώ η εκτίναξη του κόστους διαβίωσης ενδέχεται να ωθήσει τρία εκατομμύρια ανθρώπους στην απόλυτη φτώχεια, σύμφωνα με δύο έρευνες που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σπίτια που θερμαίνονται ανεπαρκώς, αυξημένο άγχος στα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να τα βγάλουνε πέρα: παιδιά στη Βρετανία εκτίθενται σε ανθρωπιστικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς κινδύνους, σύμφωνα με έκθεση του Institute of Health Equity (IHE), ινστιτούτου ερευνών για τις ανισότητες που αφορούν την υγεία.

“Αυτού του είδους το περιβάλλον σημαίνει ότι χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν νωρίτερα από ό,τι θα έπρεπε και, εκτός από τη βλάβη των πνευμόνων στα παιδιά (σε κρύα σπίτια), το τοξικό στρες μπορεί να επηρεάσει μόνιμα την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους”, συνοψίζει ο Μάικλ Μάρμοτ, ο διευθυντής του ινστιτούτου αυτού, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Αν δεν υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση της κυβέρνησης, το ινστιτούτο εκφράζει ανησυχίες για μια “μεγάλη ανθρωπιστική κρίση” που θα οδηγήσει ως τον Ιανουάριο περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά στη Βρετανία στην ενεργειακή φτώχεια.

Οι ρυθμιζόμενες τιμές ενέργειας θα αυξηθούν κατά 80% από τον Οκτώβριο στη Βρετανία, γεγονός το οποίο αναμένεται να ωθήσει τον πληθωρισμό άνω του 13% ως το τέλος της χρονιάς, ή ακόμη περισσότερο, ενώ οι λογαριασμοί φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος ενδέχεται να αυξηθούν κι άλλο το ερχόμενο έτος.

Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών (δηλαδή προσαρμοσμένο μετά τον πληθωρισμό) πρόκειται να μειωθεί κατά 10% συνολικά κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς και της επόμενης, στη μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου που θα καταγραφεί εδώ και έναν αιώνα, σύμφωνα παράλληλα με τη δεξαμενή σκέψης Resolution Foundation.

Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 3.000 στερλίνες λιγότερες ετησίως για ένα μέσο νοικοκυριό και “η κρίση του επιπέδου ζωής θα επεκταθεί πολύ πέραν του φετινού χειμώνα, ως το ερχόμενο έτος και το 2024”, προσθέτει η Resolution Foundation σε μελέτη της την οποία έδωσε και αυτή σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο αριθμός των ανθρώπων “που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας” θα αυξηθεί κατά 3 εκατομμύρια και θα φτάσει τα 14 εκατομμύρια συνολικά, σύμφωνα με την Resolution Foundation, η οποία σημειώνει ότι μια ενίσχυση δεκάδων δισεκατομμυρίων στερλινών από την επόμενη κυβέρνηση είναι αναπόφευκτη (ο διάδοχος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον θα γίνει γνωστός τη Δευτέρα).

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία “δείχνουν τις αυξανόμενες δυσκολίες της βρετανικής οικονομίας”, σημείωσε η Σουζάνα Στρίτερ, αναλύτρια του Hargreaves Lansdown, και πρόσθεσε ότι η προοπτική “ενός τόσο ζοφερού χειμώνα” ώθησε σήμερα την στερλίνα σε νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου από την περίοδο της πανδημίας.

Το φαβορί στην κούρσα για την πρωθυπουργία στη Βρετανία, η Λιζ Τρας, έχει μέχρι στιγμής ταχθεί μάλλον υπέρ της μείωσης των φόρων, υποστηρίζοντας ότι οι άμεσες ενισχύσεις συνιστούν απλώς “τσιρότο στην πληγή”.

Ωστόσο σήμερα στην The Sun η Τρας βεβαίωσε ότι αν γίνει πρωθυπουργός θα “προσφέρει άμεση υποστήριξη ώστε ο κόσμος να μην βρεθεί αντιμέτωπος με δυσβάσταχτους λογαριασμούς ενέργειας”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΑΠΕ

Δύο μνημόνια κατανόησης που υπεγράφησαν τη Δευτέρα στο πλαίσιο της Βρετανο-Ιρλανδικής Ημέρας Ενέργειας μεταξύ της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αποσκοπούν στην αύξηση της...

BALKAN DESK

Σκόπια του, Bojan Stojkovski Μεταξύ 25 και 30% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται σε ενεργειακή φτώχεια – και αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τους...

ΑΠΕ

Διεθνές φαινόμενο έχει γίνει η καθυστέρηση στην σύνδεση των νέων μονάδων ΑΠΕ με το δίκτυο λόγω της αδυναμίας των διαχειριστών να ανταποκριθούν. Περισσότερα από...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Την ευχή να μην χρειαστεί στο μέλλον η δημοσιονομική πολιτική να συνδράμει την ενεργειακή, όπως συνέβη στο παρελθόν λόγω της ενεργειακής κρίσης, εξέφρασε ο...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE