Μενού Ροή
Βρετανία: Οι πολίτες δεν αγοράζουν τρόφιμα λόγω των υψηλών τιμών

Οι υψηλές τιμές των τιμών, ρίχνουν τις πωλήσεις των τροφίμων στη Βρετανία, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Οκτωβρίου.

«Ο όγκος των πωλήσεων τροφίμων συνεχίζει να ακολουθεί την τάση για μείωση που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021», ένα φαινόμενο που εξηγείται από «την αύξηση του κόστους διαβίωσης και των τιμών των διατροφικών προϊόντων», ανέφερε σήμερα σε μια ανακοίνωση η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Office for National Statistics, ONS).

Ο όγκος των πωλήσεων των καταστημάτων τροφίμων μειώθηκε κατά 1% τον Οκτώβριο και ήταν χαμηλότερος κατά 4,1% του επιπέδου πριν από την πανδημία της Covid-19, μια ένδειξη πως οι Βρετανοί σφίγγουν το ζωνάρι απέναντι σε ένα πληθωρισμό που είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων 40 χρόνων και μια οικονομία που επλήγη σοβαρά από την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και το Brexit.

Ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, παρουσίασε χθες Πέμπτη, έναν προϋπολογισμό λιτότητας, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι το εισόδημα των Βρετανών θα μειωθεί, ενώ είπε πως «η Βρετανία βρίσκεται ήδη σε ύφεση».

Η εκτόξευση του πληθωρισμού, που ξεπέρασε το 11% τον Οκτώβριο, θα οδηγήσει ως εκ τούτου στην «πτώση κατά 7% του βιοτικού επιπέδου» στη Βρετανία μέσα σε δύο χρόνια, παρά την κυβερνητική βοήθεια, «διαγράφοντας οκτώ χρόνια προόδου», ανέφερε χθες το OBR, ο Οργανισμός δημοσιονομικών προβλέψεων.

«Αυτό που ανησυχεί τον κόσμο, είναι η αύξηση του κόστους διαβίωσης, η αύξηση των τιμών για τα ψώνια της εβδομάδας, των στεγαστικών δανείων και των λογαριασμών ενέργειας», δήλωσε σήμερα ο Χαντ στο Sky News, επαναλαμβάνοντας πως «οι δύσκολες αποφάσεις που ανακοινώθηκαν θα μειώσουν τον πληθωρισμό».

Γενικά, οι λιανικές πωλήσεις στη χώρα, περιλαμβανομένων εκείνων που δεν αφορούν τρόφιμα, σημείωσαν μια μικρή ανάκαμψη τον Οκτώβριο (0,6%), αλλά κυρίως επειδή ο προηγούμενος μήνας είχε μία επιπλέον μη προβλέψιμη ημέρα αργίας για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, σύμφωνα με το ONS.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας