Μενού Ροή
Βρετανία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 ο πληθωρισμός λόγω υψηλών τιμών ενέργειας

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Αναλυτικότερα, ο ετήσιος ρυθμός του δείκτη τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 4,2% τον περασμένο μήνα, από 3,1% τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τον Νοέμβριο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ONS.

Ο πληθωρισμός ξεπέρασε το στόχο της Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) για 2% ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν άνοδο 4%.

Οι τιμές ενέργειας ήταν ο βασικός μοχλός για την εκτίναξη του πληθωρισμού, ιδιαίτερα η ηλεκτρική ενέργεια, το αέριο και άλλα καύσιμα, τόνισε η ONS. Περαιτέρω άλματα παρατηρήθηκαν στις μεταφορές, στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία, ανέφερε.

Ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 3,4% τον Οκτώβριο από το προηγούμενο έτος, υψηλότερα από την αύξηση 2,9% του Σεπτεμβρίου.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 1,1% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα, σε μια κατακόρυφη άνοδο από το 0,3% του Σεπτεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι τιμές καταναλωτή θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο στους επόμενους μήνες, προτού υποχωρήσουν στο β΄ μισό του 2022.

Οι πληθωριστικές πίεσες αυξάνουν την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια. Σχολιάζοντας ο Chris Hare, οικονομολόγος της HSBC, εκτίμησε ότι μια αύξηση των επιτοκίων «θα μπορούσε να έρθει το συντομότερο τον επόμενο μήνα».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας