Μενού Ροή
Απορρίφθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η αγωγή της Agrofert του πρώην Τσέχου πρωθυπουργού

Το Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε την Τετάρτη (28 Σεπτεμβρίου) την αγωγή που κατέθεσε ο τσεχικός αγροχημικός κολοσσός Agrofert κατά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η εκμετάλλευση της Agrofert ελέγχεται από τον πρώην πρωθυπουργό της Τσεχίας Andrej Babiš (ANO, Renew), ο οποίος σήμερα ηγείται του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης στη χώρα.

Η Agrofert απαίτησε να της χορηγηθεί η τελική έκθεση ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Babiš βρίσκεται σε σύγκρουση συμφερόντων. Ήθελε επίσης να λάβει την επιστολή που έστειλε η ΕΕ στον Babiš για να τον ενημερώσει σχετικά με το θέμα. Τα δύο αυτά έγγραφα οδήγησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει ψήφισμα στο οποίο επικρίνεται ο Babiš για τον έλεγχο της Agrofert, ενός από τους μεγαλύτερους δικαιούχους χρηματοδότησης της ΕΕ στην Τσεχική Δημοκρατία.

«Άλλη μια διάσημη ήττα του Andrej Babiš στην ΕΕ! Όταν ξεκαθαρίσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από δύο χρόνια ότι είχε σύγκρουση συμφερόντων, η Agrofert του κατέθεσε εκφοβιστική αγωγή κατά του Κοινοβουλίου και άρχισε να απαιτεί στο δικαστήριο τα έγγραφα ελέγχου που είχαμε», δήλωσε ο Τσέχος ευρωβουλευτής Tomáš Zdechovský (ΕΛΚ).

Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε δικαιολογήσει ορθά το απόρρητο της επιστολής. Επιπλέον, έκρινε ότι ένα μέρος της έκθεσης ελέγχου είχε ήδη δημοσιευθεί από την Επιτροπή, οπότε η εταιρεία δεν είχε λόγο να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να της το διαβιβάσει.

Ο Babiš ήταν επίσημα ιδιοκτήτης της Agrofert, ενός ομίλου χημικών, γεωργικών προϊόντων, τροφίμων και μέσων ενημέρωσης, προτού τη μεταφέρει σε καταπιστευματικά κεφάλαια το 2017 για να συμμορφωθεί με τον τσεχικό νόμο περί σύγκρουσης συμφερόντων. Ο έλεγχος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ως πρωθυπουργός της Τσεχίας, ο Babiš είχε καθοριστική επιρροή στην Agrofert, παρόλο που τη μετέφερε στα καταπιστευματικά ταμεία.

Τον Ιούνιο του 2021, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με ψήφισμα τη σύγκρουση συμφερόντων του Babis. Σε αυτό αναφερόταν ότι ο Babis αμφισβητούσε την ανεξάρτητη εκτέλεση της θέσης του επειδή συμμετείχε στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα χρήματα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ελέγχοντας ταυτόχρονα την Agrofert.

Ο Babis και η Agrofert απέρριψαν τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι οι ευρωβουλευτές ήταν πολιτικά προκατειλημμένοι.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας