Μενού Ροή
Δεύτερος κύκλος αιτήσεων για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων

Μετά τον πρώτο επιτυχημένο κύκλο αιτήσεων για το Υποέργο «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων», έρχεται και ο 2ος κύκλος των υποβολών όπως ανακοίνωσε σήμερα (25 Απριλίου) η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, ως φορέας υλοποίησης της δράσης Οικονομικός Μετασχηματισμός Αγροτικού Τομέα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργίου Γεωργαντά δημοσιεύτηκε η 2η Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στο Υποέργο «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων», που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύστερα από το τεράστιο ενδιαφέρον που επέδειξε η αγορά και την υπερκάλυψη της Δημόσιας Δαπάνης της 1ης Πρόσκλησης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι στόχοι του Υποέγου είναι πολλαπλοί. Σημαντική είναι η στόχευση για αύξηση του βαθμού συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα μέσω συλλογικών σχημάτων και της υιοθέτησης της συμβολαιακής γεωργίας, η βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στις αγορές μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας, της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων.

Δικαιούχοι

Για τον 2ο κύκλο του υποέργου, το ποσό των ενισχύσεων ανέρχεται σε 65.000.000 € και δικαιούχοι μπορούν να είναι α) Ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί, αγροτικές εταιρικές συμπράξεις και ανώνυμες εταιρείες, των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, β) Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, γ) Νομικά πρόσωπα που ολοκληρώνουν τις διαδικασίες σύστασης πριν από την έκδοση της ατομικής εγκριτικής απόφασης ενίσχυσης.

Παράλληλα, όσοι υπέβαλλαν αίτηση στον πρώτο κύκλο του υποέργου μπορούν να υποβάλλουν ξανά αίτηση και στη 2η Πρόσκληση, με την προϋπόθεση, ότι το άθροισμα του αιτούμενου προϋπολογισμού ανά ΑΦΜ για το σύνολο των αιτήσεων (1ης και 2ης αίτησης), δεν ξεπερνά τον ανώτατο αιτούμενο επιλέξιμο προϋπολογισμό του Υποέργου, ενώ ταυτόχρονα ο αιτούμενος με την νέα αίτηση προϋπολογισμός να είναι μεγαλύτερος του κατώτατου επιλέξιμου προϋπολογισμού ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης (ΜΜΕ ή Μεγάλη).

Ενισχύσεις

Το ύψος της χρηματοδότησης διαμορφώνεται ανάλογα με το μέγεθος μιας επιχείρησης και ανάλογα με την περιοχή. Η ενίσχυση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κυμαίνεται σε 500.000-7.500.000 ευρώ. Για τις μεγάλες από 2.000.000 έως 12.500.000 ευρώ.

Οι δαπάνες που είναι επιλέξιμες για το εν λόγω σχήμα ενισχύσεων χωρίζονται ως εξής:

Α) Περιφερειακές επενδυτικές ενισχύσεις (που περιλαμβάνουν αγορά γης, κατασκευή και εκσυγχρονισμός ακινήτων, διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της μονάδας, οχήματα με τα οποία η επιχείρηση διενεργεί μεταφορές Α΄ υλών και προϊόντων, αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού κλπ.)

Β) Ενισχύσεις για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜΜΕ

Γ) Ενισχύσεις για συμμετοχή ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις

Δ) Ενισχύσεις καινοτομίας για ΜΜΕ

Ε) Επενδυτικές ενισχύσεις για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

Από τις 12 Μαΐου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων, ενώ η αξιολόγησή τους θα αρχίσει τη 13η Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την 29η Σεπτεμβρίου 2023.

Δείτε ολόκληρη την απόφαση εδώ.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας