Μενού Ροή
Επιδότηση ζωοτροφών με βάση τον τζίρο… ρεύματος από τα φωτοβολταικά!

Ακόμη και στον τζίρο πώλησης ρεύματος από φωτοβολταϊκά υπολογίστηκε η επιδότηση (50 εκατ. ευρώ συνολικά) στους κτηνοτρόφους! Πώς έγινε αυτό;

Επειδή τα χρονικά περιθώρια ήταν στενά, αποφασίστηκε να λάβουν την επιδότηση (2% επί του τζίρου του 2021) όλοι όσοι έχουν κύριο ΚΑΔ  κτηνοτροφικής δραστηριότητας με βάση, όμως, το συνολικό τζίρο τους.

Έτσι, όσοι κτηνοτρόφοι είχαν έσοδα και από άλλες πηγές, όπως την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας (φωτοβολταϊκά) ή την πώληση ζωοτροφών, για παράδειγμα, έλαβαν μεγαλύτερη επιδότηση από τους συναδέλφους τους που είχαν έσοδα μόνο από την πώληση γάλακτος και κρέατος.

Επίσης, όσοι τυχόν έχουν κύριο ΚΑΔ αγροτικής παραγωγής και δευτερεύον ΚΑΔ κτηνοτροφικής δραστηριότητας έμειναν εκτός περιμέτρου πληρωμής.

Αντιδράσεις

Ανούσια σε σχέση µε την οικονοµική επιβάρυνση που έχουν υποστεί χαρακτηρίζουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης τη στήριξη µε 2% επί του τζίρου του 2021 προς τους κτηνοτρόφους για αναχαίτιση του κόστους ζωοτροφών, καθώς όπως υποστηρίζουν µοιράζεται οριζόντια την ώρα που οι διατροφικές ανάγκες των ζώων δεν είναι ανάλογες µε την αξία του παραγόµενου προϊόντος.

«Σας προτείνουµε τα χρήµατα αυτά να τα µοιράσετε στους άπορους, γιατί εµείς οι κτηνοτρόφοι δεν έχουµε ανάγκη από ελεηµοσύνη αλλά από πραγµατική οικονοµική στήριξη, που θα την επιστρέψουµε πολλαπλάσια στα δηµόσια ταµεία, µε την αύξηση του παραγόµενου προϊόντος και του κύκλου εργασιών», λέει η ανακοίνωση των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ. Οι ίδιοι ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να πολλαπλασιάσει το ποσό της ενίσχυσης και να προχωρήσει σε πραγµατική στήριξη της κτηνοτροφίας.

Αναλυτικά οι κτηντρόφοι επισημαίνουν:

«Αν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά κι εσείς ως επικεφαλής του ΥΠΑΑΤ, θέλετε περισσότερα έσοδα από τα κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγουμε, κάντε το αυτονόητο και στηρίξτε πραγματικά τον κλάδο τώρα, που βρίσκεται περισσότερο από ποτέ σε οικονομικό αδιέξοδο.

Στη δύσκολη αυτή περίοδο που περνάει η κτηνοτροφία της πατρίδας μας, θα έπρεπε εσείς προσωπικά, ως πολιτικός προϊστάμενος του ΥΠΑΑΤ, να είστε μπροστάρης στις δίκαιες διεκδικήσεις μας.

Εσείς θα έπρεπε να πείσετε και να επιβάλλετε με την επιμονή σας στην κυβέρνηση και στον υπουργό οικονομικών τον κ. Σταϊκούρα, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, για να ενισχυθεί πραγματικά η κτηνοτροφία και ο πρωτογενής τομέας της πατρίδας μας.

Θα πρέπει έστω και ετεροχρονισμένα κ. υπουργέ και εσείς αλλά και ο υπουργός οικονομικών κ. Σταϊκούρας, ν'αντιληφθείτε ότι το επιχείρημα της χαμηλής συμβολής του πρωτογενή τομέα στο ΑΕΠ της πατρίδας μας, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται μέχρι σήμερα, διαχρονικά και διακομματικά.

Επειδή όμως και αυτό το μικρό ποσοστό, λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την οικονομία της χώρας, για εκατοντάδες επαγγέλματα αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες, αν από αύριο το πρωΐ σταματήσουμε να παράγουμε κτηνοτροφικά και αγροτικά προϊόντα, θα αντιληφθείτε το πραγματικό ποσοστό συμβολής στο ΑΕΠ της χώρας και θα διαπιστώσετε ότι η συμβολή αυτή, είναι η πιο στέρεα βάση της ελληνικής οικονομίας.

Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, σας καλούμε να επανεξετάσετε τα μέτρα που εξαγγείλατε, να πολλαπλασιάσετε το ποσό της ενίσχυσης και να προχωρήσετε σε πραγματική στήριξη της κτηνοτροφίας, στη βάση της πρότασης που σας έχουμε καταθέσει, σε συνεργασία με τον ΣΕΚ και την ΠΕΚ, ενισχύοντας το  ζωικό κεφάλαιο με 200 ευρώ/ΖΜ.

Πρέπει κάποια στιγμή η ελληνική πολιτεία, ν’ αρχίσει να επενδύει στον πρωτογενή τομέα και να σκέφτεται σαν επιχειρηματίας!

Αυτό που ζητάτε επιτακτικά τόσα χρόνια από εμάς, πρέπει να μάθετε να το εφαρμόζετε πρώτα εσείς, μέσα από τις πολιτικές σας!

Καλοδεχούμενη αν και κουραστική, η επαναλαμβανόμενη κατανόηση, συμπάθεια αλλά και ηθική στήριξη στην ελληνική κτηνοτροφία του πρωθυπουργού και ολόκληρης της κυβέρνησης, αλλά δυστυχώς οι οικονομικές υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων, δεν καλύπτονται με τη συμπάθεια και την κατανόηση!

Τα οικονομικά προβλήματα λύνονται με χρήματα και όχι με ευχολόγια κύριε υπουργέ!»

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας