Μενού Ροή
Γερμανός Υπουργός Γεωργίας: Η Επιτροπή αποφεύγει την ευθύνη για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνει σκόπιμα τις δύσκολες αποφάσεις στα κράτη μέλη, δήλωσε τη Δευτέρα (25 Ιουλίου) ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Όζντεμιρ, μετά την απόφαση της Κομισιόν για μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τους κανόνες βιώσιμης γεωργίας έως το 2023.

Το βράδυ της Παρασκευής, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα χαλαρώσει προσωρινά, για ένα έτος, ορισμένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις που κατοχυρώνονται στη μεταρρυθμισμένη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), το τεράστιο πρόγραμμα επιδοτήσεων της ΕΕ για τη γεωργία.

Η απόφαση να χορηγηθούν αυτές οι λεγόμενες παρεκκλίσεις έχει ως στόχο να βοηθήσει στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής, καθώς οι παγκόσμιες αγορές τροφίμων κλονίζονται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Αντί να αναλάβει η ίδια την ευθύνη για μια βιώσιμη γεωργική πολιτική, η Επιτροπή μετακυλύει την ευθύνη στα κράτη μέλη», δήλωσε ο Όζντεμιρ μέσω Twitter το πρωί της Δευτέρας, προσθέτοντας ότι οι παρεκκλίσεις θα πρέπει επομένως να αντιμετωπίζονται με προσοχή.

Συνήθως, όλα τα κράτη μέλη υποχρεούνται να συνδέουν μέρος των γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ που καταβάλλουν με τη συμμόρφωση με τις λεγόμενες προϋποθέσεις.

Οι παρεκκλίσεις που χορήγησε η Επιτροπή σημαίνουν ότι, μέχρι το τέλος του 2023, οι χώρες μπορούν να αποφασίσουν να αναστείλουν ορισμένους από αυτούς τους κανόνες, για παράδειγμα σχετικά με την παραμονή σε αγρανάπαυση μιας ορισμένης έκτασης γης ή την εφαρμογή της αμειψισποράς.

Δύσκολες συμβιβαστικές λύσεις στα κράτη μέλη

Η αναστολή αυτών των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων θα μπορούσε να βοηθήσει τους γεωργούς να αυξήσουν την παραγωγή βραχυπρόθεσμα, αλλά θα είχε πιθανότατα επιζήμιες επιπτώσεις στην προστασία του κλίματος και της βιοποικιλότητας.

Σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνει σκόπιμα αυτό το συμβιβασμό μεταξύ κόστους και οφέλους της αναστολής των πράσινων κανόνων στις εθνικές κυβερνήσεις, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως η προστασία του κλίματος και της βιοποικιλότητας είναι «η προϋπόθεση για τη γεωργία μας».

Ενώ ο Γερμανός υπουργός έχει στο παρελθόν ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας στην εναλλαγή των καλλιεργειών, την οποία χαρακτήρισε λογικό βήμα, έχει επανειλημμένα εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στην έγκριση της γεωργικής παραγωγής σε αγρανάπαυση, επικαλούμενος «εκτεταμένες συνέπειες για τη βιοποικιλότητα».

Εν τω μεταξύ, ο Όζντεμιρ επέκρινε επίσης το γεγονός ότι η Επιτροπή παρέβλεψε αυτό που αποκάλεσε «τον μεγαλύτερο μοχλό για τη διασφάλιση του παγκόσμιου επισιτισμού»: την παραγωγή λιγότερων ζωοτροφών και βιοκαυσίμων για να απελευθερωθεί γεωργική γη για την παραγωγή ανθρώπινης τροφής.

«Εδώ βρίσκεται το πραγματικά μεγάλο δυναμικό που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να νικήσουμε την πείνα», δήλωσε. «Σχετικά με αυτό, περιμένω προτάσεις από τις Βρυξέλλες».

Ωστόσο, η πρόταση της Επιτροπής αποκλείει τη φύτευση καλλιεργειών που συνδέονται με τις ζωοτροφές, όπως ο αραβόσιτος και η σόγια, εστιάζοντας σε «ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων ανησυχιών για την επισιτιστική ασφάλεια», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου την περασμένη Παρασκευή (22 Ιουλίου).

Η απάντηση της Γερμανίας θα «σταθμιστεί προσεκτικά»

Παρά τα έντονα λόγια του ο Όζντεμιρ, η αντίδραση του Βερολίνου κατά της γραμμής της Επιτροπής είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε επίπεδο ΕΕ, ιδίως από τη στιγμή που οι Βρυξέλλες έχουν το μεγαλύτερο μέρος των κρατών μελών με το μέρος τους.

Κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης συνάντησής τους στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, η πλειοψηφία των εθνικών υπουργών Γεωργίας συμφώνησε ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα πρέπει να παραχωρήσει μεγαλύτερη ευελιξία στους περιβαλλοντικούς κανόνες της ΚΓΠ ενόψει του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, με τον ίδιο τρόπο που το κάνει με τις πρόσφατα αποκαλυφθείσες παρεκκλίσεις.

Σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο, η περιεκτικότητα του ο Όζντεμιρ θα μπορούσε κάλλιστα να σημαίνει ότι η Γερμανία δεν θα εκμεταλλευτεί πλήρως τη νέα ευελιξία που επιτρέπει η Επιτροπή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός των Πρασίνων δεσμεύτηκε να «εξετάσει προσεκτικά τις συνθήκες-πλαίσιο» για την εφαρμογή των αποφάσεων της Επιτροπής στη Γερμανία σε συνεργασία με το υπουργικό συμβούλιο, τις περιφέρειες και τους ενδιαφερόμενους φορείς, φροντίζοντας παράλληλα να μην αντιπαραβάλει τη βιωσιμότητα και τη διατροφική ασφάλεια.

«Θα λάβουμε ρεαλιστικές αποφάσεις αφού αναλύσουμε λεπτομερώς το κόστος και τα οφέλη τους», δήλωσε.

Ένα ουσιαστικό βήμα σε αυτή τη διαδικασία λήψης αποφάσεων θα γίνει πιθανότατα αυτή την Πέμπτη, όταν ο Όζντεμιρ και οι περιφερειακοί ομόλογοί του θα συναντηθούν για να συζητήσουν την εθνική εφαρμογή της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ της ΕΕ από τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου προσαρμογής της στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας