Μενού Ροή
Η Μόσχα απειλεί να αναστείλει τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών

Η Ρωσία ζήτησε σήμερα να αρθούν οι δυτικοί περιορισμοί που έχουν στόχο τον ρωσικό αγροτικό τομέα υπό την απειλή να θέσει τέλος στις 18 Μαΐου στη συμφωνία που επιτρέπει τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Η ρωσική διπλωματία προέβαλε πέντε απαιτήσεις στην ανακοίνωσή της, μεταξύ των οποίων η επανασύνδεση στο διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT της ρωσικής τράπεζας που ειδικεύεται στον αγροτικό τομέα, της Rosselkhozbank, η επανάληψη των παραδόσεων στη Ρωσία γεωργικών μηχανημάτων και εξαρτημάτων, η άρση των εμποδίων ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση των πλοίων σε ξένα λιμάνια.

Ζήτησε επίσης το ξεπάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ρωσικών εταιριών που συνδέονται με τον αγροτικό τομέα και βρίσκονται στο εξωτερικό και την επανάληψη της λειτουργίας του αγωγού Τολιάτι-Οδησσός, που συνδέει τη Ρωσία με την Ουκρανία και επιτρέπει την παράδοση αμμωνίας, ενός χημικού συστατικού που χρησιμοποιείται στη γεωργία.

«Χωρίς πρόοδο για τη διευθέτηση αυτών των πέντε συστημικών προβλημάτων (...) δεν μπορεί να γίνει λόγος για παράταση της 'Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας' (της συμφωνίας για τα σιτηρά) πέρα από τις 18 Μαΐου», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούλιο και επέτρεψε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρά τον πόλεμο, παρατάθηκε στις 19 Μαρτίου. Έχει επιτρέψει μέχρι τώρα την εξαγωγή τουλάχιστον 27 εκατ. τόνων αγροτικών προϊόντων.

Η Μόσχα επέμεινε σε μια παράταση 60 ημερών αντί για 120 ημέρες όπως ήταν η αρχική διάρκεια της συμφωνίας, διεκδικώντας την τήρηση του άλλου σκέλους της, που αφορά τις δικές της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων που εξακολουθούν να παρεμποδίζονται εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας