Μενού Ροή
Η Βουλγαρία εισάγει ελέγχους στις τιμές των τροφίμων

Η Βουλγαρία θα εισαγάγει μηχανισμό παρακολούθησης και ελέγχου των τιμών των τροφίμων σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γκαλάμπ Ντόνεφ, μετά από συνάντηση με υπουργούς και εκπροσώπους καταναλωτικών οργανώσεων την Τρίτη.

Ο μηχανισμός θα παρακολουθεί την τιμολόγηση σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων από την Τελωνειακή Υπηρεσία μέσω των φορολογικών αρχών και θα φτάσει στην αλυσίδα εφοδιασμού, ανακοίνωσε ο Ντόνεφ.

«Διαπιστώσαμε μια διαφορά μεταξύ των τιμών από τον κατασκευαστή, μέσω του λιανοπωλητή, μέχρι τον πάγκο του καταστήματος. Και διαφορές της τάξης του 20% έως 30% και άνω», δήλωσε ο Ντόνεφ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει «πραγματικά αποτελέσματα» στον περιορισμό των τιμών των τροφίμων.

«Δεν θα παρέμβουμε στην ελεύθερη αγορά. Δεν θα παραβιάσουμε τους καθιερωμένους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού. Αντίθετα, θα αναδείξουμε τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν πού βρίσκεται η στρέβλωση στις τιμές των πιο απαραίτητων αγαθών και υπηρεσιών», πρόσθεσε ο Ντόνεφ.

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές πώς ακριβώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα βασιστεί στην υποστήριξη των οργανώσεων καταναλωτών, παρά την ύπαρξη ανεξάρτητων επιτροπών για την προστασία των καταναλωτών και τον ανταγωνισμό.

Σχέδια για τη βελτίωση της νομοθεσίας παρουσιάστηκαν επίσης από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, καθώς δεν υπάρχει νόμος για το εμπόριο τροφίμων καθώς και ορισμός της αθέμιτης εμπορικής πρακτικής, δήλωσε επίσης ο Ντόνεφ.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ήδη κάνει προσπάθειες για τον έλεγχο των τιμών των τροφίμων, καθώς η πρώην υπουργός Οικονομίας και αναπληρώτρια πρωθυπουργός Κορνέλια Νίνοβα είχε επίσης κάνει την προσπάθειά της στις αρχές του περασμένου έτους για την αντιμετώπιση της λεγόμενης «κερδοσκοπίας».

Τοποθέτησε έναν πίνακα μπροστά από το υπουργείο που έδειχνε τις τιμές ανταλλαγής των βασικών προϊόντων, αν και αυτό δεν είχε καμία επίδραση στις τιμές.

Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι τιμές των βασικών τροφίμων έχουν εκτοξευθεί πάνω από 50%, παρόλο που ορισμένα τρόφιμα, όπως το βούτυρο, το λάδι, το τυρί, το γάλα και τα αυγά, ήταν ήδη πιο ακριβά στη Βουλγαρία από ό,τι σε άλλες πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με ανάλυση του νέου ιστότοπου mediapool.bg που εξέτασε στοιχεία της Eurostat από το 2021.

Και παρά την πρόσφατη απότομη πτώση της ενέργειας, οι τιμές των τροφίμων δεν δείχνουν σημάδια μείωσης.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας