Μενού Ροή
Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ο πληθωρισμός σε έλαια και λίπη στην Ελλάδα

Συγκρατημένες είναι, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι αυξήσεις των τιμών στα έλαια και τα λίπη στην Ελλάδα, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat την Δευτέρα (8 Μαΐου).

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τα λάδια και τα λίπη ήταν μεταξύ των κατηγοριών τροφίμων που κατέγραψαν σημαντικές αυξήσεις τιμών. Μάλιστα, σύμφωνα με την Eurostat, η τιμή τους συνολικά στην ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 23% υψηλότερη τον Μάρτιο του 2023 συγκριτικά προς τον ίδιο μήνα του 2022.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους, σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ανέφεραν αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού για τα έλαια και τα λίπη. Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σημειώθηκε στην Ουγγαρία (+33%) σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022, ακολουθούμενη από τη Δανία (+32%) και το Βέλγιο (+31%). Αντίθετα, οι μικρότερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στην Κροατία (+6%), την Αυστρία (+12%) και την Τσεχία (+16), ενώ η Βουλγαρία ήταν η μόνη χώρα που ανέφερε μείωση (-1%).

Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι αυξήσεις στην Ελλάδα

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τις μικρότερες πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές των ελαίων και των λιπών. Συγκεκριμένα, η αύξηση των τιμών στην συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και τροφίμων στην χώρα μας κυμάνθηκε στο 17.6% έναντι του 23% που καταγράφεται ως μέσος όρος της ΕΕ.

Τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παρουσιάζει μια πτωτική τάση το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με τους τελευταίους μήνες του 2022, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά να πλησιάσει τα επίπεδα Οκτωβρίου 2022, όταν ο πληθωρισμός άγγιζε το 16.7%, σχεδόν στη μέση του ευρωπαϊκού μέσου όρου που ήταν το ίδιο χρονικό διάστημα 32.5% κατά μέσο όρο.

Inflation rate for oils and fats in March 2023

 

Oils and fats percentage change in the EU and Greece. Eurostat>

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας