Μενού Ροή
Κεδίκογλου: Αναμένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Το ενεργειακό κόστος έχει επηρεάσει τον πρωτογενή τομέα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. «Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα στο gov.gr η οποία θα υποδεχθεί τις αιτήσεις αγροτών για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο», δήλωσε στην Euractiv Ελλάδας ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης, κ. Σίμος Κεδίκογλου. Το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ για το 2022.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

Ποια είναι η κατάσταση όσον αφορά τον αγροτουρισμό στον αγροτικό τομέα της Ελλάδας;

Η αγροτική κοινότητα της χώρας μας, επωφελείται σημαντικά από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της με στόχο την απορρόφηση κονδυλίων με όσο λιγότερες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις χάρη στην ψηφιοποίηση. Το Ταμείο Ανάκαμψης για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διαθέτει 520 εκατ. ευρώ, ένα σημαντικό μέρος του οποίου κατευθύνεται και σε δράσεις που ενισχύουν τον αγροτουρισμό. Σε εξέλιξη βρίσκεται το υποέργο «Πράσινος Αγροτουρισμός» (με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ) της Δράσης Οικονομικός Μετασχηματισμός του Αγροτικού Τομέα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο συγκεντρώνει υψηλό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Η πρόσκληση άνοιξε στις 19/07/2022 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr και υποβλήθηκαν ογδόντα επτά (87) Επενδυτικά Σχέδια υπερκαλύπτοντας τη Δημόσια Δαπάνη.

Η εν λόγω δράση αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της Covid 19 στον αγροτικό τομέα;

Από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, η στήριξη του αγροτικού τομέα υπήρξε κυρίαρχη προτεραιότητα της κυβέρνησης με στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και τόνωση της παραγωγικότητας. Το ενεργειακό κόστος έχει επηρεάσει τον πρωτογενή τομέα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα στο gov.gr η οποία θα υποδεχθεί τις αιτήσεις αγροτών για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ για το 2022.

Η ρύθμιση αφορά σε περίπου 200.000 αγρότες μεταξύ των οποίων νέοι αγρότες, αγρότες μέλη ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών και αγρότες που συμμετέχουν σε σχήματα συμβολαιακής γεωργίας. Το εν λόγω μέτρο σε συνδυασμό με τη ρύθμιση μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από 13% σε 6% αποδεικνύει εμπράκτως τη βούληση της κυβέρνησης να βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων, για να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται εξαιτίας των επάλληλων κρίσεων.

Επιπλέον, έχει καταβληθεί η ειδική ενίσχυση 2% επί του τζίρου για την αγορά ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους της χώρας, συνολικού ποσού 50 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται νέο «πακέτο» στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύει στην πράξη τους Έλληνες παραγωγούς και μέσα στην κρίση έχει διαθέσει για τη στήριξή τους περισσότερα από 1,250 δισ. ευρώ. Η στήριξη προς τον πρωτογενή τομέα από την κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύεται από το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων είναι θετικό. Το πλεόνασμα το 2020 ήταν 510.953.000 € και το 2021 ήταν 459.331.000 €.

Μπορείτε να μας αναφέρετε παραδείγματα προγραμμάτων που ήδη βοηθούν τους αγρότες της χώρας;

To Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, το Πρόγραμμα της Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου, καθώς και τα λοιπά χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία για τον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης για το ΥπΑΑΤ διαθέτει 520 εκατ. ευρώ. Οι Δράσεις του Ταμείου είναι πέντε: Η πρώτη αφορά στην μεταποίηση, η δεύτερη στον πράσινο αγροτουρισμό, η τρίτη στον εκσυγχρονισμό και την καθετοποίηση, η τέταρτη στην γενετική βελτίωση και η πέμπτη στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.

Γεωργία Ευαγγελία Καραγιάννη | Euractiv Greece

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας