Μενού Ροή
Οι αλβανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων προς την ΕΕ φτάνουν σε ιστορικά υψηλά

Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων προς την περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρωπαϊκή Ένωση από την Αλβανία αυξήθηκαν σε πάνω από 473 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια του 2022, την υψηλότερη αξία που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την Αλβανή υπουργό Γεωργίας Φρίντα Κρίφτσα.

Σε σύγκριση με το 2021, οι γεωργικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,6% σε όγκο και 18,1% σε αξία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις επενδύσεις σε εξαγωγικές αλυσίδες και αποθηκευτικά σημεία συλλογής.

Οφείλεται επίσης στην αυξημένη παραγωγή και εξαγωγή πράσινων λαχανικών.

«Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι εξαγωγές των πράσινων λαχανικών είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αύξηση στους νομούς με την πιο εντατική γεωργία της χώρας, όπως το Berat, το Lushnjë, το Fier και το Divjakë, όπου εξασφαλίζεται η φύτευση δύο εποχών. Μεταξύ των κυριότερων εξαγόμενων προϊόντων είναι τα λαχανικά θερμοκηπίου, η ντομάτα, το αγγούρι, η πιπεριά, το λάχανο, το κρεμμύδι, το πράσο κ.ά.», δήλωσε η Κρίφτσα.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι τα αλβανικά προϊόντα εξάγονται σε τουλάχιστον 78 χώρες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2022, ο γεωργικός τομέας της Αλβανίας είναι ώριμος με δυνατότητες, αλλά αγωνίζεται με αυξανόμενο κόστος, προκλήσεις σε επίπεδο υποδομών και ανεκμετάλλευτο δυναμικό. Στην έκθεση σημειώνεται ιδιαίτερα ότι οι ντομάτες αποτελούν σημαντική ευκαιρία για ανάπτυξη.

Ωστόσο, η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας διαπίστωσε ότι οι Αλβανοί υποτιμούν σημαντικά πολλά είδη, συμπεριλαμβανομένης της ταπεινής ντομάτας. Οι ντομάτες από τη χώρα πωλούνται προς 0,5 δολάρια (0,48 ευρώ) το κιλό, ενώ η Ιταλία εξάγει το ίδιο προϊόν στο Ηνωμένο Βασίλειο προς 2,4 δολάρια (2,3 ευρώ) το κιλό.

Η έκθεση προτείνει ότι η Αλβανία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να πουλήσει τα προϊόντα της σε πιο ανεπτυγμένες αγορές, όπως η Δυτική Ευρώπη, καθώς τα αλβανικά προϊόντα μπορούν να ανταγωνιστούν όσον αφορά τα διεθνή πρότυπα.

Άλλα προϊόντα που προσδιορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα ως πιθανές πηγές εισοδήματος για τους Αλβανούς αγρότες περιλαμβάνουν ψάρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα, καρπούζια και κονσερβοποιημένες ελιές.

Η Επιτροπή εγκαινίασε πρόσφατα το πρόγραμμα IPARD III σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο του οποίου θα διατεθούν 112 εκατ. ευρώ στην αλβανική γεωργική και αγροτική ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα καλύπτει την περίοδο 2021-2027 και επιδιώκει να στηρίξει βιώσιμα διατροφικά συστήματα, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα του αγροδιατροφικού τομέα και ευθυγραμμίζοντάς τον σταδιακά με το κεκτημένο της ΕΕ. Επιπλέον, στοχεύει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της βιωσιμότητας της παραγωγής στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να ικανοποιηθεί η ζήτηση για ασφαλή, θρεπτικά, βιώσιμα τρόφιμα και καλή διαβίωση των ζώων.

Άλλες θεμελιώδεις αρχές της πρωτοβουλίας περιλαμβάνουν τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές και την αναβάθμιση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα αξίας. Ελπίζει επίσης να προσελκύσει περισσότερους αγρότες στον τομέα και να βελτιώσει την ανάπτυξη της κοινότητας σε τοπικό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε ότι τα χρήματα θα ανοίξουν τις πόρτες για όσους θέλουν να εργαστούν και να αναπτύξουν τον τομέα στην Αλβανία.

«Αυτή η μαζική χρηματοδότηση της ΕΕ ανοίγει έναν ακόμη ευρύτερο δρόμο για όλους όσοι θέλουν να αναπτύξουν το εγχείρημά τους. Αυτό που συμβαίνει είναι μια εξαιρετική καινοτομία στην αγροτική ζωή της χώρας μας, η οποία έχει καθυστερήσει», δήλωσε ο Ράμα.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας