Μενού Ροή
ΣΕΒΚ: Τη συμπαράσταση της πολιτείας ζητά η κλωστοϋφαντουργία

«Η κλωστοϋφαντουργία, αποτελεί, διαχρονικά, έναν από τους σημαντικούς παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, παράγει εθνικό πλούτο, απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, ενισχύει αισθητά τις εξαγωγές και τα φορολογικά έσοδα. Δικαιούται κατά συνέπεια, να ζητήσει από την πολιτεία, την συμπαράσταση που της αξίζει, για να μπορέσει να προσφέρει περισσότερα».

Τα παραπάνω ανέφερε ο Ελευθέριος Κούρταλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών στην ετήσια γενική συνέλευση των μελών του της 22ης Ιουνίου 2022 εστιάζοντας στις ευοίωνες προοπτικές ενός έντονα εξωστρεφούς παραγωγικού κλάδου, που βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, αφού η συνεχής άνοδος της ζήτησης των προϊόντων της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, από την υπόλοιπη Ευρώπη, ευνοούν την άμεση και δυναμική επανεκκίνησή του.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Κούρταλης, σε περιόδους κρίσεων, τα πιο αδύναμα κράτη, στα οποία εντάσσεται και η Ελλάδα μετά από μια δεκαπενταετία διαδοχικών δοκιμασιών, έχουν πιο δύσκολο έργο. Για αυτόν τον λόγο, επιβάλλεται να εφαρμοσθεί, άμεσα, έναν μεσομακροπρόθεσμο αναπτυξιακό πρόγραμμα, ευρύτερης κοινωνικής αποδοχής με βασικούς άξονες:

- Τον μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας, με στοχευμένες και όχι οριζόντιες, ενισχύσεις, ώστε να αντιμετωπισθούν, ταχύτερα, οι διαχρονικές διαρθρωτικές της υστερήσεις.

- Τη συστηματική επαναβιομηχάνιση της χώρας, με την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και των εθνικών αποταμιεύσεων που, σήμερα, βρίσκονται εκτός της παραγωγικής διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΚ, καθοριστικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η κλωστοϋφαντουργία, ένας δυναμικός και εξωστρεφής κλάδος.

Αναφερόμενος στην πορεία της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας, ο κ. Κούρταλης υπογράμμισε: «Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή (πόλεμος με αβέβαιη ημερομηνία λήξης, ενεργειακή και επισιτιστική απειλή, πληθωριστικές πιέσεις, αυστηροποίηση της κοινοτικής νομισματικής πολιτικής και άνοδος των επιτοκίων δανεισμού. Με την ενεργειακή κρίση να διχάζει την Ευρώπη και να αυξάνει κατακόρυφα το κόστος των επιχειρήσεων, με τις αρρυθμίες των εφοδιαστικών της αλυσίδων να προκαλούν τριγμούς στην όλη παραγωγική διαδικασία, η ανησυχία εντείνεται. Την ίδια ώρα, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.

Οι διαχρονικές διαρθρωτικές υστερήσεις της οικονομίας μας δεν έχουν, ξεπεραστεί παρά τα τρία κοινοτικά μνημόνια και την επίμονη λιτότητα, με συνέπεια να καθίσταται δυσχερέστατη η αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων (κλιματική αλλαγή, γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, υψηλές αμυντικές δαπάνες). Καθώς οι αβεβαιότητες στον διεθνή ορίζοντα πολλαπλασιάζονται ο κίνδυνος μιας νέας κρίσης χρέους του κοινοτικού Νότου ενισχύεται».

Σχετικά με την κλωστοϋφαντουργία, το 2021, ήταν κατά τον κ. Κούρταλη, μια καλή χρονιά που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αφετηρία γενικότερης ανάκαμψης του κλάδου. Κατά το 2021, οι συνολικές εξαγωγές κλωστοϋφαντουργίας έφθασαν, στο 1,293 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 42,1%, σε σχέση με το 2020. Ειδικότερα, οι εξαγωγές πρώτων υλών κλωστοϋφαντουργίας αυξήθηκαν κατά 76,5% ενώ οι εξαγωγές μεταποιημένων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 13,9%. Οι συνολικές εισαγωγές κλωστοϋφαντουργίας αυξήθηκαν κατά 14,6%. Ενθαρρυντική είναι, επίσης, και η εξέλιξη του εξωτερικού εμπορίου των προϊόντων του κλάδου μας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, καθώς, οι εξαγωγές τους παρουσίασαν άνοδο κατά 10,2%.

Σύμφωνα με τον κ. Κούρταλη, στα βασικά αιτήματα του κλάδου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση της αυξημένης τιμής της ενέργειας, η οποία, πλέον, υπεισέρχεται, κατά 60-70%, στο τελικό κόστος των προϊόντων της κλωστοϋφαντουργίας, η παροχή επαρκούς ρευστότητας για την κάλυψη και των αυξημένων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης, λόγω ανόδου των τιμών των πρώτων υλών, που θα δώσει πολύτιμες ανάσες σε μια σειρά κλωστοϋφαντουργιών που απειλούνται με κλείσιμο. Μετάθεση για το 2023, της επιστροφής των δόσεων των προκαταβολών που προβλεπόταν να γίνει το 2022 και μείωση της 1ης και 2ης επιστρεπτέας προκαταβολής, κατά 50%, όπως έγινε για την 4η και 5η. Μηδενισμός του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), για τον κλάδο του οποίου οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι μηδενικές. Ευρύτερη συμμετοχή της κλωστοϋφαντουργίας στους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και διαφοροποίηση της παραγωγής, οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20-30%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας