Μενού Ροή
SOS εκπέμπουν οι Ευρωπαίοι αγρότες, ζητούν αναβολή της «πράσινης» μετάβασης

Οι Ευρωπαίοι αγρότες αντιμετωπίζουν την προοπτική ενός μέλλοντος όπου οι ξηροί βοσκότοποι και η συρρικνωμένη παραγωγή δεν θα θεωρούνται πλέον ακραίοι αλλά ο κανόνας.

Σύμφωνα με ανάλυση του Politico από τις βελγικές πατάτες και το ρουμανικό καλαμπόκι μέχρι το γαλλικό βούτυρο, το ισπανικό βοδινό κρέας και τις ιταλικές ντομάτες, τα χαρακτηριστικά τρόφιμα της ηπείρου έχουν καταστραφεί αυτό το καλοκαίρι από ένα καυτό κύμα καύσωνα και ξηρασίας, τα οποία πρόκειται να μειώσουν τις αποδόσεις της συγκομιδής και να πλήξουν τα γεωργικά έσοδα.

Καθώς οι αγρότες προειδοποιούν ότι η τρέχουσα περίοδος ξηρασίας θα οδηγήσει σε οδυνηρές απώλειες, μια μεγαλύτερη ανησυχία είναι το πώς και αν θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν ένα ξηρότερο και θερμότερο μέλλον, με πολλούς να πρέπει ήδη να αλλάξουν τις πρακτικές που εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες.

Στην τελευταία έκθεσή του, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας δήλωσε ότι ένα «συγκλονιστικό τμήμα της Ευρώπης» είναι πλέον εκτεθειμένο σε υψηλούς κινδύνους ξηρασίας, με το 47% των εκτάσεων της ΕΕ να βρίσκεται στο επίπεδο «προειδοποίησης» και το 17% στο πιο σοβαρό επίπεδο «συναγερμού».

Οι «εξαιρετικά θερμές και ξηρές συνθήκες» στο μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ σημαίνουν ότι η παραγωγή βασικών καλλιεργειών, όπως ηλίανθοι, δημητριακά και ζάχαρη, θα είναι «πολύ χαμηλότερη» από τα συνήθη επίπεδα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Βέλγοι αγρότες λένε ότι καλλιέργειες όπως οι πατάτες και τα φασόλια "καίγονται από τον ήλιο", ενώ οι αγρότες στη Γαλλία και τη Ρουμανία, που είναι και οι δύο κορυφαίοι εξαγωγείς σιτηρών παγκοσμίως, αναμένουν απώλειες στην παραγωγή που φτάνουν το 14% και το 35% αντίστοιχα.

Χωρίς βροχή, οι αγρότες που εκτρέφουν ζώα για την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρέατος ή γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ισπανία και τη Γαλλία είδαν τα βοσκοτόπια για τα κοπάδια τους να ξεραίνονται, πλήττοντας την παραγωγή γάλακτος, βουτύρου και κρέμας γάλακτος. Αυτό έχει πιέσει περαιτέρω τα έσοδά τους, καθώς ήδη παλεύουν να αντέξουν οικονομικά την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών λόγω του πληθωρισμού ρεκόρ και των επιπτώσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στη βόρεια περιοχή της Ιταλίας, στην κοιλάδα του Πάδου, ο ομώνυμος ποταμός που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την άρδευση των ορυζώνων και των χωραφιών καλαμποκιού έχει μειωθεί τόσο πολύ που άρχισε να εισρέει θαλασσινό νερό, ξηραίνοντας περαιτέρω τα ήδη άνυδρα χωράφια της βιομηχανικής γεωργικής καρδιάς της χώρας.

Το κορυφαίο ιταλικό αγροτικό λόμπι Coldiretti δήλωσε ότι η ξηρασία έχει "καταστρέψει" τη συγκομιδή ρυζιού της χώρας, με όσους καλλιεργούν τις παραδοσιακές ποικιλίες ρυζιού να αναμένουν να χάσουν έως και το 30% της σοδειάς τους. Η ξηρασία έχει επίσης "γονατίσει" το ένα τρίτο της ιταλικής παραγωγής φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στη Γαλλία, οι αγρότες στη νοτιοδυτική περιοχή Tarn λένε ότι το προστατευόμενο από την ΕΕ γκουρμέ ροζ σκόρδο Lautrec… τσιγαρίζεται στη ζέστη, με αποτέλεσμα να χάσουν έως και το ένα τρίτο της συνήθους παραγωγής τους, ενώ οι αμπελουργοί της ΕΕ αναμένουν μια απογοητευτική σεζόν 2022, καθώς τα σταφύλια μαραίνονται. Σε μια προσπάθεια να σώσουν μέρος της συγκομιδής τους, οι Ιταλοί αμπελουργοί ξεκίνησαν την περίοδο συγκομιδής εβδομάδες νωρίτερα.

Οι κυβερνήσεις προσέφεραν μέτρα για να απαλύνουν το άμεσο πλήγμα για τους αγρότες φέτος, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας που κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Ιούλιο, η οποία συνεπάγεται τη διανομή νερού, και της Ουγγαρίας που χορήγησε κονδύλια για την κάλυψη του αυξημένου κόστους άρδευσης και ζωοτροφών.

Ο αντίκτυπος της φετινής ξηρασίας στις συγκομιδές είναι επίσης πιθανό να ενισχύσει τις εκκλήσεις για καθυστέρηση των «πράσινων μεταρρυθμίσεων» της ΕΕ για τη γεωργία, οι οποίες, σύμφωνα με πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ, θα ασκήσουν περαιτέρω πίεση στους αγρότες τους, με την Ουγγαρία να έχει ήδη δηλώσει ότι τέτοια "ωραία σχέδια" θα πρέπει να περιμένουν για αργότερα.

Πέρα από τον άμεσο αντίκτυπο στις αποδόσεις, πολλοί αγρότες ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που έχει η πολυετής ξηρασία, σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη θερμοκρασία, στη γη που πολλοί από αυτούς καλλιεργούν εδώ και γενιές.

Η δρ Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ, η οποία παρακολουθεί τις συνθήκες μέσω δορυφόρου, δήλωσε ότι η ξηρασία και η λειψυδρία προβλέπεται να γίνουν πιο συχνές και έντονες σε ολόκληρη την Ήπειρο όσο οι εκπομπές ρύπων παραμένουν σε άνοδο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας