Μενού Ροή
Στην αντεπίθεση η Ιταλία για τη σήμανση των κρασιών με ετικέτες «Υγείας»

Η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται για να εμποδίσει το νέο νόμο της Ιρλανδίας που απαιτεί ετικέτες υγείας σε αλκοολούχα προϊόντα όπως το κρασί, μια κίνηση που, σύμφωνα με το κόμμαForza Italia (ΕΛΚ), διαρρηγνύει την εσωτερική αγορά και δημιουργεί αβάσιμη ανησυχία στους καταναλωτές.

Στην Ιρλανδία, το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά που πωλούνται στη χώρα πρέπει να έχουν ετικέτες υγείας από τις 22 Μαΐου 2026, επιτρέποντας μια τριετή μεταβατική περίοδο για την προσαρμογή της αγοράς.

Η επισήμανση πρέπει να αναφέρει τις θερμίδες, την αλκοόλη κατ’ όγκο, καθώς και τους κινδύνους κατανάλωσης αλκοόλ που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, τις ηπατικές παθήσεις και τον θανατηφόρο καρκίνο, δήλωσε το ιρλανδικό Υπουργείο Υγείας.

«Ανυπομονώ να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμά μας», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Υγείας Stephen Donnelly, επισημαίνοντας ότι η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που εισήγαγε την υγειονομική επισήμανση των αλκοολούχων προϊόντων.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της Ιρλανδίας έχει ήδη λάβει έντονη αντίδραση από την ιταλική κυβέρνηση.

«Δεν συμφωνούμε με την επιλογή της Ιρλανδίας. Είναι εντελώς λάθος και δημιουργεί αδικαιολόγητη ανησυχία στους καταναλωτές. Δεν είναι το κρασί αυτό καθαυτό που είναι κακό, αλλά μάλλον η κατάχρηση αλκοόλ», δήλωσε στη EURACTIV ο ευρωβουλευτής της Forza Italia Raffaele Nevi, γραμματέας της επιτροπής γεωργίας.

Ο Nevi εξηγεί ότι ο ιρλανδικός νόμος αποτελεί ρήξη στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, όπου από το 2026 θα μπορούσαν να ισχύουν διαφορετικοί κανόνες για τα αλκοολούχα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά της Ιρλανδίας σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.

«Είναι λάθος να δημιουργούνται εθνικοί κανονισμοί που προηγούνται των ευρωπαϊκών. Η Ευρώπη στο σύνολό της πρέπει να δημιουργήσει ενιαίους κανόνες για όλα τα κράτη μέλη. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε από την εθνική κυβέρνηση να κάνει τη φωνή της να ακουστεί στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο νέος ιρλανδικός νόμος δεν έτυχε αποδοχής από 13 κράτη μέλη της ΕΕ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και τους παραγωγούς αλκοόλ, οι οποίοι έκαναν λόγο για «αδικαιολόγητο και δυσανάλογο» εμπόδιο.

Ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Francesco Lollobrigida (Fratelli d’Italia/ECR) ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών Antonio Tajani (Forza Italia/EPP) εργάζονται σε συνέργεια με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να αντιταχθούν στην επιλογή της Ιρλανδίας και να υπερασπιστούν μια αγορά «που σέβεται τα προϊόντα από κάθε έθνος».

«Θεωρούμε την ενέργεια της Ιρλανδίας λανθασμένη, διότι άλλο πράγμα είναι να ενημερώνεις και να καλείς σε ρύθμιση ένα πρόβλημα, κάτι που θεωρούμε σωστό, και άλλο πράγμα να λες ότι ένα προϊόν, ανεξάρτητα από το πόσο παίρνεις, σου κάνει κακό», δήλωσε η Lollobrigida.

Οι ανησυχίες αρχικά της Ιταλίας αυξήθηκαν όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εξέφρασε καμία επίσημη αντίδραση στο νόμο, όταν αυτός βρισκόταν στο στάδιο της πρότασης, μετά την επίσημη κοινοποίηση, η οποία, διαδικαστικά μιλώντας, λογίζεται ως σιωπηρή συναίνεση στο σχέδιο.

Το θέμα άρχισε να φουντώνει ήδη από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, όταν ο υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας Francesco Lollobrigida δήλωσε ότι η Ρώμη θα ακολουθήσει μια πιο αυστηρή γραμμή και θα αυξήσει τη δραστηριότητα στις Βρυξέλλες για να γυρίσει μπούμερανγκ στο Δουβλίνο.

«Την ερχόμενη Τρίτη (30 Μαΐου), στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γεωργίας στις Βρυξέλλες, θα συναντήσω τον Ιρλανδό υπουργό Γεωργίας στον οποίο θα εξηγήσω τους λόγους μας, με την πεποίθηση ότι θα βρούμε σημεία συμφωνίας και θα ξεπεράσουμε τις διαφορετικές μας απόψεις», δήλωσε.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι θα δώσει στον Ιρλανδό ομόλογό του Charlie McConalogue ένα μπουκάλι κρασί «για να δει ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να βλάψουμε την υγεία του».

Οι Ιταλοί ζουν περισσότερο από τους Ιρλανδούς

Η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 47% του συνόλου των φιαλών κρασιού που παράγονται παγκοσμίως, συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός κοινού εγγράφου που αντιτίθεται στην ιρλανδική νομοθεσία.

Επιπλέον, μαζί με τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Πορτογαλία, ετοιμάζουν ένα «non-paper» με το οποίο ζητούν από την Επιτροπή να ξεκινήσει διάλογο με την ιρλανδική κυβέρνηση.

Ο Lollobrigida επεσήμανε επίσης ότι η Ιταλία, όπου το κρασί αποτελεί μέρος της μεσογειακής διατροφής, είναι το δεύτερο πιο μακρόβιο έθνος στον κόσμο, ενώ η Ιρλανδία παλεύει με τον αλκοολισμό.

«Ίσως θα έπρεπε να εργαστούν περισσότερο για την ενημέρωση και τη σωστή χρήση του αλκοόλ», πρότεινε η υπουργός.

Οι ενώσεις παραγωγών οίνου, μπύρας και οινοπνευματωδών ποτών κατέθεσαν επίσημες καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έναρξη διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Ιρλανδίας. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στις 21 Ιουνίου.

«Η επίθεση στο ιταλικό κρασί που παρακολουθούμε δεν έχει καμία επιστημονική βάση και οι επίσημοι αριθμοί των ερευνητικών ιδρυμάτων το επιβεβαιώνουν», δήλωσε η Ιταλική Εταιρεία Περιβαλλοντικής Ιατρικής (Sima).

«Αυτό που χρειάζεται, αν μη τι άλλο, είναι μια πραγματική εκστρατεία κατά της κατάχρησης αλκοόλ από τους νέους, υπενθυμίζοντας ότι η κύρια αιτία θανάτου των νέων μας ηλικίας 14 έως 24 ετών δεν είναι ο καρκίνος, αλλά τα τροχαία ατυχήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ», δήλωσε ο πρόεδρος της Sima, Alessandro Miani.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας