Μενού Ροή
Το πρόσφατα υποβληθέν γερμανικό σχέδιο ΚAΠ υπολείπεται των προσδοκιών

Με την υποβολή του αναθεωρημένου στρατηγικού της σχεδίου, η Γερμανία έκανε ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στην εφαρμογή της αγροτικής μεταρρύθμισης-ορόσημο της ΕΕ, ωστόσο ούτε οι αγρότες ούτε οι περιβαλλοντολόγοι πείστηκαν ιδιαίτερα από τις προτεινόμενες αλλαγές.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η υποβολή αποτελεί ένα «μεγάλο βήμα προς έναν πιο αξιόπιστο σχεδιασμό».

«Τώρα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία», τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Γεωργίας Τζεμ Έζντεμιρ. Δεδομένου ότι η εκδοχή του σχεδίου που υποβλήθηκε τώρα έχει ήδη «εντατικά» συντονιστεί με την Επιτροπή, ο υπουργός αναμένει ότι θα εγκριθεί μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Με τα εθνικά στρατηγικά σχέδια, τα κράτη μέλη της ΕΕ καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να εφαρμόσουν τη μεταρρυθμισμένη Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ), η οποία θα τεθεί σε ισχύ σε εθνικό επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2023.

Αφού η Επιτροπή είχε αποστείλει τις λεγόμενες επιστολές παρατήρησης με αξιολόγηση των σχεδίων στα επιμέρους κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, τα τελευταία θα πρέπει τώρα να διευθετήσουν τα σημεία κριτικής και να υποβάλουν μια αναθεωρημένη έκδοση προκειμένου να λάβουν την τελική έγκριση από τις Βρυξέλλες.

Ενώ εννέα χώρες έχουν ήδη ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία και τα σχέδιά τους έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή, η υποβολή της Γερμανίας είχε καθυστερήσει, μεταξύ άλλων, λόγω των συνεχιζόμενων εργασιών συντονισμού μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των ομόσπονδων κρατιδίων.

Προσαρμογές στην προστασία του περιβάλλοντος

Εκτός από τις αλλαγές στη διαδικασία εφαρμογής της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ – όπως η μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών – η νέα έκδοση περιλαμβάνει επίσης προσαρμογές στα μέτρα για την προστασία του κλίματος, του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Ένα μεγάλο μέρος των επικρίσεων της Επιτροπής, ορισμένες από τις οποίες κατηγόρησαν τη Γερμανία για έλλειψη φιλοδοξίας, είχε επίσης στραφεί σε αυτό το τμήμα.

Τότε, ο Έζντεμιρ χαιρέτισε την κριτική της Επιτροπής της ΕΕ ως συνέχεια των δικών του προτάσεων στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αρχικό σχέδιο είχε εκπονηθεί υπό την αιγίδα της προκατόχου του, της συντηρητικής Γιούλια Κλόκνερ (CDU).

Το σχέδιο περιλαμβάνει ορισμένες αλλαγές στα λεγόμενα πρότυπα GAEC – βασικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι γεωργοί προκειμένου να λάβουν το πλήρες ποσό των επιδοτήσεων – καθώς και στον κατάλογο των οικολογικών συστημάτων που μπορούν να χρησιμοποιούν οι γεωργοί για να λαμβάνουν πρόσθετες ενισχύσεις για εθελοντικές περιβαλλοντικές υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, οι απαιτήσεις των GAEC για την προστασία των τυρφώνων θα αυστηροποιηθούν, με υψηλότερα εμπόδια για την κατασκευή συστημάτων αποστράγγισης στο μέλλον.

Από την πλευρά των βιολογικών προϊόντων, για παράδειγμα, οι πριμοδοτήσεις για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, οι οποίες είναι σημαντικές μεταξύ άλλων για τις ζωοτροφές, έχουν αυξηθεί με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές στον τομέα αυτό.

Μια ευκαιρία που χάθηκε;

Όμως, στα μάτια πολλών ενώσεων του κλάδου, οι αλλαγές δεν προχωρούν αρκετά.

Ο Έζντεμιρ «είχε μια πραγματική και μεγάλη ευκαιρία μετά τις εκλογές της Bundestag να διορθώσει τις λανθασμένες αποφάσεις του προκατόχου του και να κάνει την ΚΑΠ πιο οικολογική και πιο δίκαιη», τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς, πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτών (AbL).

Ο υπουργός Έζντεμιρ «έχει σαφώς αποτύχει να το κάνει αυτό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, ακόμη και σύμφωνα με τα τελευταία σχέδια, αποτυγχάνει να εκπληρώσει τόσο τους στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος όσο και να προσφέρει στους αγρότες μια σαφή και κοινωνική προοπτική για το μέλλον.

Κατά την άποψη του Γιοργκ-Αντρέας Κρούγκερ, προέδρου της περιβαλλοντικής οργάνωσης NABU, ακόμη και «με ή χωρίς βελτιώσεις» στο σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, υπάρχουν ήδη «τόσα πολλά θεμελιώδη σχεδιαστικά σφάλματα που ακόμη και η αναθεωρημένη έκδοση δεν μπορεί να αντιστρέψει την τάση απώλειας ειδών ή την κλιματική ισορροπία της γεωργίας».

Η επόμενη μεταρρύθμιση πρέπει γίνει σωστά

Ο Έζντεμιρ είχε μάλιστα ήδη τονίσει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής φάσης ότι οι αλλαγές θα ήταν δυνατές μόνο σε περιορισμένο βαθμό λόγω της πίεσης του χρόνου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο.

Στις δηλώσεις του σχετικά με τη νέα υποβολή του στρατηγικού σχεδίου, ο Έζντεμιρ αναφέρθηκε επίσης στην επόμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, η οποία αναμένεται το 2027 και για την οποία οι προετοιμασίες είναι πιθανό να ξεκινήσουν τα επόμενα χρόνια.

Με τη βοήθεια μιας ολοκληρωμένης αξιολόγησης, η εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ θα χρησιμοποιηθεί για να μάθουμε «πώς να σχεδιάζουμε τα μέτρα στήριξης με ακόμη πιο στοχευμένο τρόπο στο μέλλον», δήλωσε ο υπουργός. Στόχος είναι η προετοιμασία για την περαιτέρω ανάπτυξη της ΚΑΠ μετά το 2027.

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι στο μέλλον οι κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχει η γεωργία θα ανταμείβονται ακόμη καλύτερα», τόνισε ο Έζντεμιρ.

Οι ενώσεις έχουν επίσης ήδη εκφράσει τα αιτήματά τους για την επερχόμενη μεταρρύθμιση.

Ο Κρούγκερ από τη NABU, για παράδειγμα, απαίτησε από τον υπουργό «να παρουσιάσει μια φιλόδοξη πρόταση για την ΚΑΠ από το 2028 και μετά πριν από το τέλος του έτους» και «να απορρίψει επιτέλους τις κατ’ αποκοπήν πληρωμές γης».

Η AbL πιστεύει επίσης ότι μετά το 2027 θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα «εντελώς νέο και κατανοητό σύστημα», μεταξύ άλλων για να καταστεί η ΚΑΠ λιγότερο περίπλοκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας