Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΑΑΤ: Εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ δύο αρδευτικά έργα ύψους 61,9 εκατ. ευρώ στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου

Την έγκριση για την κατασκευή δυο αρδευτικών έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, που έχουν ενταχθεί ως ένα στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», συνολικού προϋπολογισμού 61,9 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση, τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά και του αρμόδιου για το Ταμείο Ανάκαμψης Ανασυγκρότησης αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη άναψε το «πράσινο φως» για τη κατασκευή Λιμνοδεξαμενής και συνοδευτικών έργων στις Χοχλακιές Σητείας προϋπολογισμού 30,6 εκατ. ευρώ και για το Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου προϋπολογισμού κατασκευής 31,3 εκατ. ευρώ.

«Έχει ξεκινήσει η κατασκευή νέων φραγμάτων και η αναβάθμιση των αρδευτικών δικτύων της χώρας. Μέσω της υλοποίησης του προγράμματος “Ύδωρ 2.0”, δρομολογείται το τέταρτο ενοποιημένο έργο από τα μεγάλα έργα. Αφορά τη Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Σητείας και το δίκτυο προσαγωγών μεταφοράς νερού σε υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης καθώς και το Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας και τα αρδευτικά δίκτυα μεταφοράς νερού» δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση, ανασυγκροτεί με όραμα και σχέδιο τον πρωτογενή τομέα, δημιουργεί τις συνθήκες για τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτής Λασιθίου, Γιάννης Πλακιωτάκης επισήμανε ότι «η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για το Λασίθι, γιατί μετά από αγώνες δεκαετιών ξεκινούν δύο μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα για την Π.Ε. Λασιθίου στις πλέον παραγωγικές περιοχές της, Ιεράπετρα και Λασίθι».

Στη περιοχή των Χοχλακίων Σητείας περιλαμβάνεται η κατασκευή και λειτουργία χωμάτινης Λιμνοδεξαμενής, με τα συνοδά της έργα (έργα προσαγωγής νερού και μεταφοράς στις αρδευόμενες εκτάσεις, οδοποιία κλπ) για την ενίσχυση στην κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων του Παλαικάστρου και της Λαγκάδας της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου του Δήμου Σητείας. Στις άμεσα ωφελούμενες από το υπό μελέτη έργο (Γεωγραφική Επιφάνεια) Τοπικές Κοινότητες περιλαμβάνονται οι Τ.Κ. Καρυδίου και Τ.Κ. Παλαικάστρου της ΔΕ Ιτάνου του Δήμου Σητείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, το έργο συνοπτικά περιλαμβάνει:

– Χωμάτινη Λιμνοδεξαμενή επί της κοίτης του ρέματος Φλέγας, με τις συνοδές της διατάξεις και έργα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της διώρυγας εκτροπής του ρέματος.

– Τα έργα προσαγωγής σε Λιμνοδεξαμενή, ήτοι το έργο υδροληψίας στην Πηγή Φλέγας και τον Αγωγό Προσαγωγής του νερού από την πηγή στην Λιμνοδεξαμενή.

– Τα έργα προσαγωγής στο υφιστάμενο αρδευτικό του Παλαικάστρου, που αποτελούνται από:

– το Αντλιοστάσιο Υδροληψίας

– τη Δεξαμενή Φορτίου

– τον Αγωγό Προσαγωγής Αντλιοστασίου – Δεξαμενής Φορτίου

– τον Αγωγό Προσαγωγής Δεξαμενής Φορτίου – υφιστάμενης Δεξαμενής Δ3.

– Αγωγούς διαμέτρων Φ500-Φ700, μήκους 8.000 μ περίπου.

Σχετικά με το Φράγμα στον Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας, θα είναι λιθόρριπτο και βρίσκεται στις νοτιοδυτικές υπώρειες όρους Θρυπτής, σε απόσταση περί τα 1,5 χλμ νότια του οικισμού Αγ. Ιωάννη και περί τα 8,5 χλμ βορειοανατολικά της πόλης της Ιεράπετρας. Ο ταμιευτήρας θα πληρώνεται από τις απορροές της υδρολογικής λεκάνης του ρέματος Αγ. Ιωάννη, έκτασης 5,7km2, οι οποίες υπολογίζονται σε 600.000m3 ετησίως και από υδρομάστευση περί των 1.275.000m3 νερού από τις πηγές Ψυχρού, οι οποίες εκφορτίζονται στη γειτονική λεκάνη του ρέματος Αγ. Φωτιάς.

Διαβάστε επίσης

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της γονιμότητας των πλημμυρισμένων εδαφών στη Θεσσαλία, για να μπορέσουν να καλλιεργηθούν άμεσα, ύστερα από την...

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα σύσκεψη για τον τρόπο αντιμετώπισης των συνεπειών που προκάλεσε στην πρωτογενή παραγωγή της Θεσσαλίας η θεομηνία «Daniel», θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10/9 στο...

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να αναδειχθούν οι υπηρεσίες του σε ακόμη πιο κεντρικό πυλώνα για τη στήριξη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, δίνοντας λύσεις σε ζητήματα όπως αυτά...

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με στόχο την υλοποίηση της εντολής του πρωθυπουργού, να οπλισθεί ο αγροτικός κόσμος με το ισχυρότερο όπλο που μπορεί να έχει στη διάθεσή του,...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE