Μενού Ροή
ΥπΑΑΤ: Καταβλήθηκαν 152,3 εκατ. ευρώ σε 37.037 βαμβακοπαραγωγούς - Πριν τις εορτές του Πάσχα οι υπόλοιπες συνδεδεμένες ενισχύσεις της φυτικής παραγωγής

Καταβλήθηκαν 152,3 εκατ. ευρώ σε 37.037 βαμβακοπαραγωγούς - Πριν τις εορτές του Πάσχα οι υπόλοιπες συνδεδεμένες ενισχύσεις της φυτικής παραγωγής

Ολοκληρώθηκαν χθες 3.4.2023 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι προβλεπόμενοι έλεγχοι για μια σειρά φυτικών προϊόντων που λαμβάνουν ειδική και συνδεδεμένες ενισχύσεις, ώστε να προσδιορισθούν οι συνολικά επιλέξιμες εκτάσεις και να υπολογισθεί το ποσό ενίσχυσης ανά στρέμμα και να αρχίσει σταδιακά η πληρωμή τους.

Με βάση αυτά τα στοιχεία προσδιορίσθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η ειδική ενίσχυση βάμβακος σε 72,5 ευρώ ανά στρέμμα και εκδόθηκε η πρώτη εντολή πληρωμής για 37.037 βαμβακοπαραγωγούς, στους οποίους ήδη καταβλήθηκαν συνολικά 152,3 εκ ευρώ. Η καταβολή γίνεται μετά το κλείσιμο της εκκοκκιστικής περιόδου, η οποία είχε παραταθεί -μετά από αίτημα της Διεπαγγελματικής Βάμβακος. Για όσους βαμβακοπαραγωγούς σε αυτή την πρώτη πληρωμή δεν καταβλήθηκε η ειδική ενίσχυση, λόγω ευρημάτων στο διοικητικό ή επιτόπιο έλεγχο, αυτή θα ολοκληρωθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στην συνέχεια και πριν τις εορτές του Πάσχα, θα καταβληθούν και οι υπόλοιπες συνδεδεμένες ενισχύσεις της φυτικής παραγωγής, όπως του σκληρού σίτου, των σανοδοτικών και κτηνοτροφικών ψυχανθών, των βρώσιμων οσπρίων κλπ.

Παράλληλα μετά την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων ξεκινά εντός της εβδομάδας η καταβολή για τις αποζημιώσεις των μέτρων κρατικής ενίσχυσης, με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καθώς και των de minimis για όσους παραγωγούς στοιχειοθετήθηκε σημαντική απώλεια εισοδήματος.

Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις που αφορούν την ζωική παραγωγή θα πληρωθούν προς το τέλος Απριλίου, όπως κάθε χρόνο, ενώ μετά και μέχρι τις 14 Μαΐου θα γίνουν συμπληρωματικές πληρωμές Ενιαίας Ενίσχυσης και προκαταβολής βιολογικών που εκκρεμούν διασταυρώσεις αρχείων με την ΑΑΔΕ.

Μέσα στην εβδομάδα προωθείται η υπογραφή σχετικού μνημονίου με τις τράπεζες για την ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες παραμέτρους που έχουν επέλθει με την εφαρμογή της ΚΑΠ 2023-2027, ώστε να αρχίσει άμεσα η διαδικασία της δανειοδότησης των αγροτών.

Τέλος οι αποζημιώσεις για ζημιές από τον ΕΛΓΑ ύψους 50 εκ ευρώ, θα καταβληθούν στους παραγωγούς, όπως έχει προγραμματισθεί έως την Μεγάλη Τετάρτη 12.4.2023.

Με τις παραπάνω πληρωμές και την έναρξη της δανειοδότησης μέσω της κάρτας αγρότη που ενεργοποιείται άμεσα, διευκολύνονται οι παραγωγοί σε μια κρίσιμη καλλιεργητική περίοδο με την απόκτηση της αναγκαίας χρηματοδοτικής ρευστότητας για τις παραγωγικές τους διαδικασίες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας